TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Megoldások a növénytáplálásban

Megoldások a növénytáplálásban

Növénytermesztés - 2021.07.10

Tizenöt éves a Timac AGRO Hungária Kft. A Timac AGRO Hungária Kft. 2006-ban kezdte meg tevékenységét a Roullier-csoport leányvállalataként. Az innovatív termékeiről ismert vállalat az elmúlt tizenöt évben új gondolkodásmódot és üzleti modellt vitt sikerre a növénytáplálás és növénykondicionálás, illetve a takarmányozás területén. A jeles évforduló alkalmából Tóth Balázs ügyvezetőt kértük fel, hogy értékelje az eddig megtett utat, mutassa be a cégben rejlő lehetőségeket és természetesen a vállalat jövőképét.

Szoros kapcsolatban a gazdákkal

tothbTóth Balázs ügyvezető 
Timac AGRO Hungária Kft.

 

– Kezdjünk egy kis visszatekintéssel a vállalatcsoport történetébe. Hol gyökerezik a Roullier-csoport?

 – Anyavállalatunkat 1959-ben a franciaországi Saint-Malóban Daniel Roullier alapította, aki a mai napig részt vesz a cégcsoport irányításában. Tevékenységét tengeri üledékes mész bányászatával kezdte a Bretagne-félszigeten. Ezt eleinte állati takarmányozásra, később talajjavításra, majd a műtrágyák gyártása során is elkezdték felhasználni. 1972-ben indították el a vállalat első műtrágyagyárát, ezt követően terjesztette ki a cég a tevékenységét először Franciaország egészére, majd Európára és a tengerentúlra. Napjainkban a Roullier-csoport 40 országban van jelen tápanyag-utánpótlási megoldásaival.

 – Hogyan és mikor kezdte meg a cégcsoport a működését a kelet-közép-európai országokban?

 – A Roullier-csoport 2005-ben kezdett el gyártással foglalkozni a Bécs közelében található Pischelsdorfban, ezzel lehetővé vált a szomszédos országok, köztük Magyarország hatékony kiszolgálása is a termékeinkkel. Rá egy évre, 2006-ban elindult 
a Timac AGRO Hungária Kft.

 – Mi jellemzi a Timac AGRO működését?

 – A Timac AGRO Hungária Kft. egyedi üzleti modellel kezdte meg a tevékenységét. A mezőgazdasági inputokat kínáló cégek akkoriban viszonylag kis létszámot tartottak fenn a gazdákkal való kapcsolattartásra. A mi vállalatunk egyből 15-20 szaktanácsadóval indított, ami mára 40 fölé nőtt. Ez teszi lehetővé 
a szaktanácsadás-alapú értékesítést. Mi nem árral értékesítünk – azzal nem is tudnánk, hiszen a termékeink magas hozzáadott értékkel rendelkeznek, így magasabb árszintet is képviselnek, mint a tömegműtrágyák.

Sikerünk titka, hogy területi kollégáink valódi, képzett szaktanácsadók, akik képesek feltérképezni egy-egy termelő esetében a gazdálkodás körülményeit, „olvasnak” a talajvizsgálati eredményekben, megtalálják a hiányosságokat, gyenge pontokat, és azokra megoldást kínálnak.

Úttörő szerep a növénytáplálásban

 – A Roullier-csoport nagy hangsúlyt fektet az innovációra. Mi jelenti ma ennek a munkának a fókuszát?

 – Számos újítás és szabadalom köthető a Roullier-csoporthoz, melyek beépültek a termékeinkbe is. Kutatásaink zöme a bio­stimulátorokra irányul. Ezek az élettanilag aktív anyagok képesek stimulálni a növények anyagcsere-folyamatait, illetve felkészíteni azokat különböző stresszhatásokra. A biostimulátorok valamennyi termékünkben megtalálhatók, így szaktanácsadó kollégáink növényspecifikusan, illetve fenológiai fázisoknak megfelelően tudják beilleszteni azokat partnereink technológiájába. A hazai piac egyébként eléggé lassan nyílt meg a biostimulátorok előtt. A Timac AGRO Hungária úttörő volt ezen a területen is: a cég indulásakor még szinte félve kimondott szó volt a „biostimulátor”, másfél évtized elteltével pedig már nagy számban foglalkoznak ilyen anyagokkal.

 – Mely termékeket lehetne kiemelni, amelyek fémjelzik a Timac AGRO elmúlt másfél évtizedét?

 – A cég indulásakor kezdte reneszánszát élni a starter trágyák használata: erre a piacra léptünk be igazi starterhatást adó, jó minőségű, biostimulátor-tartalmú NP starter trágyáinkkal, melyekkel jelentős piaci részt szereztünk. A következő lépésben NPK-alaptrágyáink kerültek be a köztudatba, főleg intenzív gabonában és repcében. 2008-ban ismét egyedi termékkel jelentkeztünk: granulált talajkondicionálóval. Ahogy egyre több gazdálkodóban tudatosult, mekkora jelentősége van 
a talaj kémhatásának, úgy ugrott meg e termékünk forgalma. De nem csak termékekkel szolgáljuk ki a gazdákat: 2014-ben indult YIELD SERVICE programunk, mely valódi szaktanácsadási szolgáltatás 
a tápanyag-gazdálkodás, talajjavítás területén.

 – Kérem, foglalja össze, mit takar a YIELD SERVICE.

 – Mint mondtam, ez szaktanácsadás, amelynek díja van, részét képezi a GPS-alapú talajmintavétel, a minták vizsgálata akkreditált laborban, majd a szaktanácsadóink tápanyag-gazdálkodási tervet készítenek saját szoftvereink segítségével. A szolgáltatás továbbfejlesztett változata a YIELD SERVICE +, ami a precíziós tápanyag-kijuttatáshoz nyújt segítséget, és több részprogramot is magában foglal.

timac

A Roullier Group 8000 m²-es kutatóközpontja Saint-Malóban

Bizalommal fordulhatnak hozzánk

 – Milyen céljaik, terveik vannak a közeljövőben?

 – Több területen is határozott elképzeléseink vannak. Célunk a kertészeti szegmens erősítése, hiszen számos termékünk van, amely a kertészeti termesztésben is megállja a helyét, de – szemben a szántóföldi szaktanácsadó hálózatunkkal – itt nem rendelkeztünk a szükséges humán erőforrással. Ehhez az első lépés volt, hogy a szaktanácsadóink közé egy kertész kolléga is minden régióban bekerül. Habár most is vannak ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható termékeink, a biopiacok felé is nyitni kívánunk. Nyugat-Európában jelenleg a biotermesztés sokkal nagyobb figyelmet kap, mint nálunk, és az inputanyag-előállítók – köztük a Roullier-csoport is – rengeteg erőforrást fektetnek ebbe területbe. Ennek eredményeként mi már kész, kipróbált termékeket foguk kapni, amit majd ajánlhatunk a biotermesztőknek. Természetesen a konvencionális növénytermesztés támogatására is hozunk be új biostimulátorokat, új szilárd műtrágyákat és új talajkondicionálókat, ez utóbbiak egyike a néhány hónapja bevezetett PHYSIO MESCAL G18 nevű termék.

 

 – Milyen jövőképe van a Timac Agro Hungária Kft.-vel kapcsolatban?

 – A víziónk egy olyan Timac AGRO, amelynek szaktanácsadói hálózatához bátran és bizalommal fordul mindenki tápanyag-gazdálkodási, talajjavítási kérdésekben. Azt szeretnénk, hogy a gazdálkodók ilyen problémával a mi szaktanácsadónkat hívják fel, mint ahogy növényegészségügyi kérdésben a növényorvost, állategészségügyi kérdésben az állatorvost. Ahhoz, hogy ezt 
a szerepet betölthessük, rengeteg energiát fordítunk a kollégáink folyamatos képzésére, az új információk átadására.

Három alapérték – három pillér

A Timac AGRO anyavállalata, a Roullier-csoport bő 60 éves történelme során három alapértékre támaszkodott és támaszkodik ma is, melyek a töretlen fejlődést és a hatékonyságot biztosítják. E három alapérték:

A kutatás és fejlesztés: A vállalat magas hozzáadott értékű termékeket állít elő, speciális felhasználási célokra. Ezek fejlesztését 400 kutató és mérnök végzi, a világ 80 egyetemével együttműködésben. 
A cég korszerű saint-malói kutatóközpontja 2015-ben létesült, és laborjai, üvegházai révén minden növényélettani folyamat vizsgálatára alkalmas, ami a tápanyag-utánpótlási termékek és biostimulátorok fejlesztéséhez szükséges.

A humán erőforrás: A vállalat üzletpolitikájának meghatározó eleme a szaktanácsadás-alapú értékesítés. Ez teszi lehetővé, hogy kollégáink a gazdálkodók körülményeit, problémáit megismerve adhassanak ezekre megoldásokat. Ez idő- és munkaigényes folyamat, nagy humán erőforrást köt le, ugyanakkor rengeteg olyan visszajelzéssel is gazdagítja a céget, ami a fejlesztésekben és végső soron új termékekben ölt testet.

A gyártói kapacitás ereje: A Roullier-csoport törekszik rá, hogy minden kereskedelmi zónában működtessen egy gyártói egységet, így világszerte 94 van ezekből (műtrágyagyár, magnéziumfeldolgozó üzem, étkezési foszfátgyártás, élelmiszeripari üzem). Ez nagyon hatékony logisztikát tesz lehetővé a gyárak és a termékek célterületei között.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: növénytáplálás, YIELD SERVICE, Timac AGRO Hungária Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeb és a ...

Az elmúlt 10 év eredményeit összefoglaló zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeB Magyar ...