TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
ENTEC®: nitrogénpótlás akár 12 héten át

ENTEC®: nitrogénpótlás akár 12 héten át

Növénytermesztés - 2021.01.05

A szulfátos ásványi műtrágya a zöldségtermesztők választása Ismerjük meg az EuroChem céget, valamint az általa gyártott ENTEC® lassú kimosódású nitrogént tartalmazó műtrágyát. Dömötör István, az Agrárközpont Kft. ügyvezetője pedig saját tapasztalatait osztja meg a márkáról.

Az EuroChem a globális piacvezető műtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a műtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed. Tápanyag-utánpótlási megoldások széles portfólióját biztosítja, a kiváló minőségű standard termékektől az innovatív, prémium-, stabilizált nitrogéntartalmú műtrágyatermékekig, mint az ENTEC®, amely minden technológiához alkalmazható.

Kertészetekben közkedvelt megoldás az ENTEC® SELECT. Az ENTEC® SELECT NPK 15-5-20 ammóniumstabilizátort (DMPP-inhibitor) tartalmazó nitrogénes, ásványi szulfátos műtrágya. A készítmény lassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a műtrágya ammóniumnitrogénjét. A stabilizált ammóniumnitrogén kiegészítéseképpen minden esetben tartalmaz nitrátadagot is. Összetétele a következő: 
N: 15%, P₂O₅: 5%, K₂O: 20%, MgO: 2%, S: 8%, 
B: 0,2%, Zn: 0,1%. A termék kiváló minőségű granulátum, mely garantálja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

A nitrogénvegyületek állandó átalakulási és kioldódási folyamatoknak vannak kitéve a talajban. Normál műtrágya kijuttatásánál a nitrogén akár 50%-a is elveszhet kimosódás vagy kibocsátás miatt. Az ENTEC® alkalmazásával az ammóniumnitrogén nitráttá alakulása akár 12 héttel késleltethető a nitrifikáció lassító hatása következtében. A nitrogénkibocsátás így a növény igényeihez igazodik, és a műtrágya hatékonyabban működik. A nitrifikáció lassítása segít csökkenteni a nitrátok kimosódási veszteségeit, és lehetővé teszi a dinitrogén-oxid (N₂0) üvegházhatású gáz a légkörbe kibocsátásának 
73%-os csökkentését.

Az alábbi ábra mutatja a kezeletlen, a DCD-inhibitorral kezelt és a DMPP-inhibitorral kezelt ammónium-szulfát-nitrát (ASN – NS 26/13) műtrágya nitrogén hatóanyagának kimosódási sebességét.

A számok magukért beszélnek. Az ENTEC® DMPP-inhibitor-technológiával kezelt műtrágya nitrogénkimosódása közel harmada a kezeletlennek, és kevesebb mint a fele a DCD-inhibitorral kezelt műtrágyáénak.

A manapság tapasztalható szélsőséges időjárási tényezők miatt a növénytermesztési munkálatok időzítése egyre nehezebbé vált. A nitrogén stabilizálása révén megvalósítható a tápanyag-utánpótlási műveletek számának csökkentése, mérséklődik a ta­­­­posási kár, megtakaríthatók a kihagyott műveletekkel járó költségek. A nitrátkimosódás és az ammóniakipárolgás meggátolható, ezáltal jobban hasznosul az egységnyi területre kijuttatott hatóanyag. Ezt a pozitívumot egyre több szántóföldi kertész gazdálkodó, de hobbikertész is felismeri, és előszeretettel használja az ENTEC® SELECT kálium-szulfátos műtrágyát.

A kálium-szulfát hatóanyag-tartalmú műtrágyák, mint például az ENTEC® SELECT, só- és mészindexe kedvezőbb, mint a kálium-kloridos műtrágyáké. Klórtartalmuk nagyon csekély, ezért a kloridra érzékeny növények esetében használatuk igen előnyös.

Klórérzékeny növények például a szőlő, dohány, dinnyefélék, burgonya, uborka, paprika, vöröshagyma, bab, bogyós gyümölcsök és bizonyos dísznövények (azáleák, rododendronok, gerbera, krizantém, broméliák, orchideák, fenyőfélék).

Klórérzékeny növények esetében szabadföldi és hajtatótalajokon elsősorban alaptrágyaként, de fejtrágyázásra is javasolható a termék. Alaptrágyaként az ENTEC® SELECT folyamatos oldódásával, 
a kontrollált nitrogéntáplálással a laza talajokon is biztonságos és folyamatos nitrogénellátást nyújt. 
A benne lévő kén (S), kísérő anyag, de mint tápanyag a kálium-szulfát egyben kénforrás is.

Az ENTEC® családot országszerte széles körben használják mind a hagyományos szántóföldi kultúrákban, mind pedig kertészetben és gyümölcsösben. Előbbiben a kloridos NPK-összetételeket, míg utóbbiban inkább a kálium-szulfátos összetételt vásárolják.
Erről mondja el tapasztalatait Dömötör István, az Alsónémediben működő Agrárközpont Kft. Ügyvezetője.

„2009-től foglalkozom kereskedelemmel, értékesítéssel. Ez az üzlet 2018-tól működik Alsónémediben. Az általunk forgalmazott termékek skálája széles. Ebben kapnak jelentős helyet a szulfátos termékek. Azon belül is kiemelkedő szerepe van az inhibitoros, stabilizált nitrogént tartalmazó ENTEC® SELECT -nek. A terméket elsősorban raklaposan értékesítjük, azonban a kisebb gazdálkodóknak 25 kg-os zsákos kiszereléssel is tudunk szolgálni.

Vásárlóink általános tapasztalatait és az adott termékről alkotott véleményüket mindig meghallgatjuk. Többen is beszámolnak arról, hogy a terméket alap- és fejtrágyaként is igen jó eredménnyel használják. Az ENTEC® SELECT-et fejtrágyaként például burgonyában, gyökérzöldségben és káposztafélékben a sorzáródás előtt érdemes kultivátorozással vagy műtrágyaszóróval kijuttatni. Az eredményt tekintve szemmel látható a hosszú ideig tartó vitalitás, az egységes állomány, és ami nagyon fontos, a terméshozam növekedése.

Egyes ügyfelek az ENTEC® 2000-es évek elejei hazai piacra kerülésére is emlékeznek. Abban az időben is bőséges választék volt hasonló termékekből, de a szulfátos ENTEC® a nagyobb terméshozam generálása miatt vezető szerepet vett át ebben 
a szegmensben. Nálunk egész évben elérhető a termék, és jó szívvel ajánljuk szántóföldi és hobbikertészeteknek egyaránt.”

Keresse az ENTEC® termékeket kereskedő partnereinél, vagy hívja szaktanácsadóinkat!

Kelet-Magyarország: Gordos József – 06-30-650-2012
Nyugat-Magyarország: Lakatos Ferenc – 
06-30-576-2828

EurochemAgro Hungary Kft
8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 21/a

Címkék: műtrágya, nitrogénpótlás, EuroChemAgro Hungary Kft., ENTEC, zöldségtermesztők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás