TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Portfólió Farm 2020: közös a cél

Portfólió Farm 2020: közös a cél

Növénytermesztés - 2020.10.26

A Corteva termékei a gazdákat és a fenntartható jövőt is szolgálják Szeptember 3-án került sor a Corteva Agriscience™ Portfólió Farm 2020. őszi rendezvénysorozatának sajtóeseményére. A járványügyi helyzet alakulása miatt, valamint 
a meghívottak és a munkatársak egészségének megőrzése érdekében a rendezvénysorozatot ebben az évben a szokásostól eltérő módon rendezték meg.

A sajtó munkatársainak a vállalat közép- európai igazgatója, Jean-Philippe Riffat mutatta be a következő tíz évre szóló fenntarthatósági célkitűzéseket. Mint elmondta, a Corteva Agriscience™ vállalásaival választ kíván adni azokra a kritikus kérdésekre, amelyekkel világszerte szembesülnek a gazdálkodók, egyben erőforrásaival a globális élelmiszer-ellátási rendszer fenntarthatóságát kívánja szolgálni. Céljaikat tizennégy pontban fogalmazták meg, amelyekről az előadó kiemelte, a Corteva Agriscience egyedül nem tudja ezeket megvalósítani, hanem számít gazdálkodó partnerei együttműködésére is. Ennek keretében Magyarországon is rendszeresen tartanak majd továbbképzéseket a gazdálkodók számára annak érdekében, hogy a legfejlettebb növénytermesztési megoldásokat megismertessék velük, és bemutassák a cég által biztosított innovatív növényvédelmi megoldásokat. Ennek érdekében már több mint tízezer termelőnek tartanak éves szinten szakmai tanácskozásokat és továbbképzéseket.

Vetőmagtól a növényvédelemig

cortevaborsos lBorsos László,
a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója

 

Borsos László, a Corteva Agriscience™ ügyvezető igazgatója előadásában el­mondta, büszkeséggel tölti el, hogy a vál­­lalat a mezőgazdasági termelőket komplex megoldásokkal tudja szolgálni, amelyekkel a kiemelkedő genetikai tulajdonságokkal bíró, egyben kiváló minőségű vetőmag biztosításától kezdve az innovatív növényvédelmi megoldásokon keresztül képes segítséget nyújtani a még eredményesebb gazdálkodáshoz. Kiemelte, hogy ebben fontos szerepet tölt be 
a „Corteva Technológiai Bónusz Program”, amely egy kedvezményes vetőmag- és növényvédőszer-vásárlási ajánlat a gazdálkodók számára. A vállalat termékei közül kiemelte az eseti engedéllyel már 2 éve használható Viballa® gyomirtó ké­szítményt, amely amellett, hogy nagyban segít a mezőgazdasági termelőknek 
a parlagfű elleni védekezésben, egyben könnyebbé teszi több millió, parlagfű-allergiában szenvedő honfitársunk mindennapjait a levegő pollenkoncentrációjának csökkentésével. Ugyancsak kiemelte az N-Lock™ nitrogénstabilizátor készítményt, amelynek felhasználásával egyszerre csökken a kijuttatott nitrogén tápelemet érő veszteség, nő annak a növények számára hasznosítható mennyisége és csökken a légkörbe kerülő üvegház hatású gázok mennyisége, segítve ezzel az ország által vállalt emissziós értékek betartását.

Új kutatóközpont Szegeden

Borsos László örömmel számolt be arról, hogy a Corteva Agriscience Magyarországon, Szegeden nyitotta meg új, többféle növénykultúra tesztelésére, valamint az innovatív növényvédelmi megoldások fejlesztésére szolgáló kutatóközpontját, amely az egyik legnagyobb a cég ilyen célú létesítményei között.

cortevazala anitaZala Anita,
a kutatóközpont vezetője

 

A kutatóközpont munkáját már Zala Anita, a kutatóközpont vezetője mutatta be a hallgatóságnak. Mint elmondta, a kutatóközpontban, valamint a hódmezővásárhelyi kísérleti területen zajlik az európai kukoricaszülővonal-nemesítés, de egyben a termesztésbe kerülő szülővonalak tulajdonságait, termeszthetőségét is itt vizsgálják, valamint a vetőmag-előállítási technológia kidolgozása is a feladataik közé tartozik. Komjáti Hedvig napraforgó-nemesítő pedig a kutatóközpontban folyó termőhelyi vizsgálatokról, valamint a kórokozók és szádorfajok elleni rezisztencianemesítésről számolt be.

cortevarikk istvanRikk István, a Corteva Agriscience marketingvezetője

 

A továbbiakban a Corteva Agriscience marketingvezetője, Rikk István a Corteva Nyílt Napok rendezvénysorozatról el­mondta, hogy kiemelten fontos számukra partnereik egészségének megóvása, de egyben segítségükre is akarnak lenni a számukra megfelelő fajta és növényvédelmi megoldás kiválasztásában. Ezért is került megszervezésre szeptember 9. és szeptember 17. között a nyílt napok sorozat, amelynek keretében szarvasi és dombóvári helyszíneken, előzetes regisztrációhoz kötötten, óránként maximum tízfős csoportokban mutatják be az érdeklődőknek a Pioneer kukorica- és napraforgó-fajtasorokat, valamint az ez évi növényvédelmi kísérletek ered­ményeit. Rikk István elmondta, hogy az előzetes regisztrációra a www.corteva.hu weboldalon van lehetőségük az érdeklődőknek.

A rendezvény további részében a résztvevők a kukorica- és napraforgó-fajtasorokat, valamint az idei évben beállított növényvédelmi kísérleteket tekinthették meg, aminek során tájékoztatást kaptak a Pioneer 2021. tavaszi vetőmagajánlatáról, valamint az őszi növényvédelmi aktualitásokról is.

A Corteva Agriscience™ 2030-ig szóló fenntarthatósági célkitűzései

A mezőgazdasági termelők javát szolgáló célok. Ennek során mintegy 25 millió termelő számára biztosítanak képzést a ta­­laj­élet, a tápanyag- és vízgazdálkodás, valamint a gazdálkodás hatékonyságának javítása területén. Támogatásukkal világszerte 500 millió mezőgazdasági kistermelő ismerkedhet meg a fenntartható mezőgazdaság gyakorlatával, teheti hatékonyabbá és egyben jövedelmezőbbé gazdálkodását. Mindezt terméshozamuk 20%-os növelése és a károsanyag-kibocsátás 20%-os csökkentése mellett kívánják elérni.

A termőföld javát szolgáló célok. A termőföld védelme érdekében tett vállalásuk során mintegy 30 millió hektáron kívánnak tenni a talajegészség javítása érdekében. Vállalásaik között szerepel a vízgazdálkodás fejlesztése, a termesztés során felhasznált öntözővíz mennyiségének csökkentése, amit a saját, vetőmag-előállításban részt vevő 2,5 millió hektáron is megvalósítanak. Fel kívánják gyorsítani a nitrogénfelhasználás hatékonyságát biztosító technológia elterjesztését, ami egyben a felszín alatti és a felszíni vizekbe kerülő nitrogénszennyezés mértékét is csökkenti. A fenntartható gazdálkodási módszerek elterjesztésével céljuk, hogy világszerte 10 millió hektár természetes ökoszisztémában növeljék a biodiverzitást.

A közösségek javát szolgáló célok. Ezen a területen az elsődleges cél, hogy fenntartsák dolgozóik és a mezőgazdaságban dolgozó partnereik egészségét, biztonságát. Vállalásuk szerint több lehetőséget kívánnak biztosítani a nők és a fiatalok számára. Céljaik között a helyi közösségekkel való szorosabb együttműködés is szerepel, amire globális szinten egymillió munkaórát ajánlanak fel.

A vállalat működésére vonatkozó célok. Ennek keretében vállalják, hogy a következő öt évben piacra kerülő új termékek minden szempontból megfelelnek a fenntarthatósági kritériumoknak. Tevékenységük során a gyártástól kezdve a szállításon át az ellátási lánc egészében mindent megtesznek annak érdekében, hogy érvényesülhessenek a fenntarthatósági szempontok. A kibocsátott hulladék mennyiségének csökkentése érdekében vállalják, hogy 2030-ig teljes egészében áttérnek az újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagok használatára.

 

 






Szerző: AgrárUnió

Címkék: Corteva Agriscience™, Portfólió Farm
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hazánkban 541 hektáron termesztenek spenótot

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel ...