TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A Gabonakutató őszibúza-eredményei 2019-ből

A Gabonakutató őszibúza-eredményei 2019-ből

Növénytermesztés - 2020.09.18

A Gabonakutató már évtizedek óta különböző kísérletekben teszteli az új és a köztermesztésben levő őszibúza-fajtáit. Ezen kísérletek közül az egyik, amely hiteles eredményeket hoz nyilvánosságra, a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs kísérletsorozata.

Napjainkban, ha csak a magyarországi számokat vesszük figyelembe, több mint 160 búzafajta van forgalomban, így a közel 1 millió hektárnyi búza-vetésterületet véve alapul a termesztőknek nem könnyű eldönteni, hogy melyik fajtát válasszák. Ezért az új fajták megismerése, megismertetése elengedhetetlen.

Igazából a köztermesztési tapasztalatok döntik el egy fajta elterjedtségét, piaci pozícióját, ezért „vizsgáztatjuk” fajtáinkat minden évben, minél többféle körülmény között. Ismert, hogy már 12 éve folynak a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kisparcellás, jól értékelhető posztregisztrációs fajtakísérletei az ország számos (6-10) helyén, eltérő ökológiai és ökonómiai környezetben. Ez a kísérlet ma már ajánlati listának is nevezhető, hiszen 2008-as indításakor ez volt az alapelgondolás. Ebben a kísérletben a szereplés önkéntes, de meg kell felelni egyes elvárásoknak. A feltételek között van az, hogy a fajta új elismerésű legyen, ha pedig már elismert, akkor a hivatalos szaporításokban évről évre területileg az elsők között szerepeljen, illetve terméshozamai és minőségi mutatói alapján stabil és kiemelkedő legyen évről évre (lásd: GK Csillag, GK Békés).

Ebbe a „hivatalos” posztregisztrációs kísérletbe a kezdetektől napjainkig a Gabonakutató, illetve jogelődjei 23 fajtát delegáltak. Az 1. számú táblázat mutatja azon GK fajták átlagos eredményeit, amelyek többször kiérdemelték, hogy a kísérletbe kerüljenek. A táblázat több hely kísérleti átlagát (t/ha) és az egyes évjáratokban elért kiemelkedő hozamaikat foglalja magába. Az adatok tényadatok, és csak a szegedi érdekeltségű fajták átlagait tünteti fel évjáratonként és fajtaösszesítésben is. A táblázatban láthatjuk, hogy a GK Csillag és GK Békés mellett több fajtánk a hozamai, elterjedtsége vagy egyes minőségi bélyegei alapján 3-4 évig is szerepelt a kísérletben. A gazdasági mutatóik alapján feltételezhető, és bízunk benne, hogy az újabbak közül a GK Szilárd, a GK Arató és a GK Bagó is több éven keresztül tagja lesz majd ennek a kísérletsorozatnak, amely ma már széles körben ismert, és fontos tájékoztatást ad a hazai termelőknek. Az 1. sz. táblázat a szegedi GK fajták termésátlagadatait állítja egymás mellé, és évjáratonként mutat köztük különbségeket kiegyenlítettségben vagy kiemelkedő terméshozamokban. Ezekből az adatokból a fajták közelítő potenciális teljesítménye is látszik: akár 9-10-11 t/ha termést is adhatnak optimális termőhelyi, környezeti tényezők esetén. Bízunk benne, hogy függetlenül az áprilisi és májusi komoly csapadékhiánytól 2020-ban is hasonló, relatíve jó eredményekkel szerepelnek fajtáink, és partnereink is hasonlóan jó eredményekkel zárják az évet.

gktabl
Szerző: Beke Béla

Címkék: búza, őszi búza, Gabonakutató
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik a Robomow új, RKS-sorozata: még több öröm a ...

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát