A Gabonakutató őszibúza-eredményei 2019-ből

2020.09.18

A Gabonakutató már évtizedek óta különböző kísérletekben teszteli az új és a köztermesztésben levő őszibúza-fajtáit. Ezen kísérletek közül az egyik, amely hiteles eredményeket hoz nyilvánosságra, a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs kísérletsorozata.

A Gabonakutató őszibúza-eredményei 2019-ből


Napjainkban, ha csak a magyarországi számokat vesszük figyelembe, több mint 160 búzafajta van forgalomban, így a közel 1 millió hektárnyi búza-vetésterületet véve alapul a termesztőknek nem könnyű eldönteni, hogy melyik fajtát válasszák. Ezért az új fajták megismerése, megismertetése elengedhetetlen.

Igazából a köztermesztési tapasztalatok döntik el egy fajta elterjedtségét, piaci pozícióját, ezért „vizsgáztatjuk” fajtáinkat minden évben, minél többféle körülmény között. Ismert, hogy már 12 éve folynak a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kisparcellás, jól értékelhető posztregisztrációs fajtakísérletei az ország számos (6-10) helyén, eltérő ökológiai és ökonómiai környezetben. Ez a kísérlet ma már ajánlati listának is nevezhető, hiszen 2008-as indításakor ez volt az alapelgondolás. Ebben a kísérletben a szereplés önkéntes, de meg kell felelni egyes elvárásoknak. A feltételek között van az, hogy a fajta új elismerésű legyen, ha pedig már elismert, akkor a hivatalos szaporításokban évről évre területileg az elsők között szerepeljen, illetve terméshozamai és minőségi mutatói alapján stabil és kiemelkedő legyen évről évre (lásd: GK Csillag, GK Békés).

Ebbe a „hivatalos” posztregisztrációs kísérletbe a kezdetektől napjainkig a Gabonakutató, illetve jogelődjei 23 fajtát delegáltak. Az 1. számú táblázat mutatja azon GK fajták átlagos eredményeit, amelyek többször kiérdemelték, hogy a kísérletbe kerüljenek. A táblázat több hely kísérleti átlagát (t/ha) és az egyes évjáratokban elért kiemelkedő hozamaikat foglalja magába. Az adatok tényadatok, és csak a szegedi érdekeltségű fajták átlagait tünteti fel évjáratonként és fajtaösszesítésben is. A táblázatban láthatjuk, hogy a GK Csillag és GK Békés mellett több fajtánk a hozamai, elterjedtsége vagy egyes minőségi bélyegei alapján 3-4 évig is szerepelt a kísérletben. A gazdasági mutatóik alapján feltételezhető, és bízunk benne, hogy az újabbak közül a GK Szilárd, a GK Arató és a GK Bagó is több éven keresztül tagja lesz majd ennek a kísérletsorozatnak, amely ma már széles körben ismert, és fontos tájékoztatást ad a hazai termelőknek. Az 1. sz. táblázat a szegedi GK fajták termésátlagadatait állítja egymás mellé, és évjáratonként mutat köztük különbségeket kiegyenlítettségben vagy kiemelkedő terméshozamokban. Ezekből az adatokból a fajták közelítő potenciális teljesítménye is látszik: akár 9-10-11 t/ha termést is adhatnak optimális termőhelyi, környezeti tényezők esetén. Bízunk benne, hogy függetlenül az áprilisi és májusi komoly csapadékhiánytól 2020-ban is hasonló, relatíve jó eredményekkel szerepelnek fajtáink, és partnereink is hasonlóan jó eredményekkel zárják az évet.

gktabl


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE