TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Száraz körülmények között is hatékony tarlókezelés a geocell -lel!

Száraz körülmények között is hatékony tarlókezelés a geocell -lel!

Növénytermesztés - 2020.08.03

Mára a növénytermesztők jelentős részénél evidenciának számít, hogy a tarlókezelések során a területen hagyott és leforgatott szár- és gyökérmaradványok célzott lebontása mikrobiológiai készítmények segítségével jelentős agrotechnikai és növénykórtani problémáktól óvja meg a termelést.

A baktériumok által lebontott növényi maradványokból származó tápanyagok a vetésforgóban a következő kultúrának jelentős forrást biztosítanak nitrogénből, foszforból és káliumból, nem beszélve a bontás miatt könnyen felvehető mikro- és mezoelemekről. A lebontás egyik legfontosabb feladata azonban a talajból fertőző kórokozók visszaszorítása azáltal, hogy a szármaradványokon a baktériumok a sziderofor (vaselvonás) hatásuk miatt megszüntetik az életfeltételeiket. Nagyon fontos hozománya a bak­­­­tériumos tarlókezeléseknek a talajban a humusztartalom növelése.

tarlokezeles

Tisztán kivehető, hogy szinte teljes a szármaradványok bomlása (55 q/ha szemtermés mellett) a csapadékmentes, forró háromhetes periódus alatt.

A GeoCell nagy hatékonyságú baktériumkészítmény tökéletesen megfelel a fentebb említett feladatok elvégzéséhez. A GeoCell baktériumtörzseit cellulózban gazdag közegből izolálták, ezért nagyon nagy hatékonysággal bontják a cellulóz- és lignocellulóz-tartalmú maradványokat. Aktivitásukat hidegben, savasabb kémhatású talajokban, és ami nagyon fontos, száraz talajállapot esetén is megőrzik. A nagy hatékonysághoz az is hozzájárul, hogy a baktériumok ridegtartáson vannak, ami azt jelenti, hogy a tápközeg nem más, mint kristálycellulóz. A cukrokon és egyéb tápközegen nevelt baktériumkészítményekhez viszonyítva gyorsabban és sokkal könnyebben alkalmazkodva látnak a feladatukhoz. A GeoCell-ben található több baktériumtörzs miatt válik a termék többfunkcióssá. Található benne olyan baktériumtörzs, amely képes foszfort mobilizálni, más törzsek sziderofor hatással és antibiotikum-képzéssel járulnak hozzá az egészséges, kórokozóktól mentes talajhoz. Minden törzs cellulózt bont, és a kiválasztott gélszerű anyagnak, amelyet termelnek, a humuszképződés és a talaj morzsalékosságának kialakulásában van jelentős szerepe.

 

ATTEND SA Kft.
5700 Gyula, Szent József u. 1.
Tel.: 06 (70) 947-8510; 06 (70) 540-8022
www.attendsa.hu

 

 

Címkék: tarlókezelés, GeoCell, ATTEND SA Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szója lehet a mezőgazdászok mentőöve?

Az utóbbi időben egyre többet hallani a szójáról, ezért úgy gondolom, érdemes ezt a témát itt is elővennem. A jelenlegi ...