TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Optimalizált terményszárítás

Optimalizált terményszárítás

Növénytermesztés - 2020.03.20

Góré helyett: gyorsan, biztonságosan, magasabb minőségben A szemestermény-szárítók vízelvonási folyamatainak elemzéséért, minősítéséért részesült Prémium Oklevélben a mohácsi RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

 Speiser FerencSpeiser Ferenc

 

„A hazai gazdaságok innovációt kedvelő szakemberei már több mint 70 szárítóban üzemeltetnek Videokontroll szárítófelügyeleti rendszert. A fejlesztésünk alapja a 15 ezer felszerelt érzékelő által mért 500 millió mérési adat volt. Ezúton is köszönjük partnereinknek az együttműködést” – mondta Speiser Ferenc ügyvezető a „Precíziós Szárítás” Arany Plakett díjátadó ünnepségen. A Hungexpo „A” pavilonjában január 22-én tartott rendezvényen azok vehettek át elismerést, akik sikeresen valósították meg gazdaságukban a kontrollált módon, kíméletesen végrehajtott precíziós szárítást.

Elkerülhetők a folyamat buktatói

A szemestermény-szárítás a természetes száradás gyorsított folyamata. A gyakorlatban sokféle műszaki megoldás használatos ezen a téren, ám ezek hatása is különböző, ezért sokféle minőségű lehet a vízelvonási folyamat. Egy szárítónak, illetve magának a szárítási folyamatnak az optimalizálása összetett feladat. A Speiser család által alapított RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. szerint a szárítás is lehet precíziós, erre fejlesztették ki a Videokontroll szárítófelügyeleti rendszert, amely 
a szárítókezelők számára fontos információkat ad a vízelvonás folyamatáról, könnyebbé teszi a terményszárítást, és a helyi elakadásból, túlmelegedésből, öngyulladásból keletkező tűzesetek megelőzését is segíti. A szolgáltatás úgy teszi lehetővé a terményszárító teljes diagnosztizálását, hogy a fennálló problémák azonosítása után megoldási javaslatot is tesz a szá­­­­rító optimalizálására.

A berendezés a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri 
a szárítózóna teljes felületén (akár több száz ponton) a kilépés pillanatában, ezáltal ellenőrizhetővé téve a szárítási folyamatot.

A fejlesztők elsődleges szempontnak a kukoricára gyakorolt hatást választották. „A gazdák a Videokontroll rendszer segítségével megismerhetik a saját szárítójuk legfontosabb tulajdonságait, megszüntethetik az optimálistól való eltéréseket, például a kukorica túlhevülését a folyamatban – emelte ki a berendezés hasznát dr. Speiser Ferenc Péter mérnök-informatikus, fejlesztési igazgató. – Láthatóvá tesszük, hogy van-e pazarlás, illetve milyen mértékű az energiamegtakarítás lehetősége az adott szárító által megvalósított szárítási folyamatban. Egy már meglévő géppark is optimalizálható a szárítási folyamat minősítése alapján, azaz műszaki beavatkozással magasabb minőségi kategória is elérhető.”

Másodlagos hatások

Az eljárás más ágazatokra, például a nö­­vénytermesztés, az állattenyésztés és 
a feldolgozóipar eredményére is kedvezően hat. Különösen érdekes a növénynemesítés és takarmányozás szempontjából, hiszen a gondosan megalkotott fajták aminosavarányai a 100 Celsius-fok fölé hevülő magban könnyen megváltoznak. „A belső gőznyomás a kukoricát megrepeszti, sok tört szem és liszt keletkezik, és a beltartalmi érték is romlik ilyen körülmények között – mondta Speiser Gábor kereskedelmi igazgató. – A rosszul üzemelő szárító óriási energiamegtakarítási lehetőséget rejt, amit műszaki beavatkozással lehet kiaknázni. Ha megszüntetjük a túlhevülést okozó tényezőt, akkor a maghőmérséklet mindenütt az ideális tartományba kerül, és a beavatkozással 
a szárító tulajdonosa a megtakarítást hosszú távra realizálhatja. Több osztályt átugorva E minőségi kategóriából A vagy A+ minőségi kategóriába kerül a szárító, 
a maghőmérséklet pedig a száradási folyamatban nem magasabb, mint egy nyári napon a kukoricagóréban.”

 

Az Arany Plakett a Precíziós Szárításért 2019 díjat az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. következő partnerei vehették át:

Agrosystem Zrt. – Herceghalom, Aranykorona Zrt. – Székesfehérvár, Miklósfai Mg-i Zrt. – Nagykanizsa, Nagymágocsi Farmer Kft. – Szentes, Pájtli József – Tamási, Szabadszentkirályi Mg.-i Zrt., Varga Farm Kft. – Soponya.

A díjátadót immár harmadik alkalommal tartották meg, de most először adtak át elismerést azoknak, akik a szemestermény-szárítójukat optimális, azaz magas szintű, hibamentes, professzionális módon üzemeltették az egész szezonban. 
A jutalmazottak a következők:

Aparhanti Szövetkezet – Aparhant, Belvárdgyulai Zrt., Beremendi Mezőgazdasági Zrt., Helianthus Kft. – Adony, Palotabozsoki Zrt., Szárító Forrás Kft. – Perkáta, Teveli Mg.-i Zrt.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: terményszárítás, szemestermény-szárító, RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hazai mezőgazdasági termékek külföldre juttatása közös ...

A magyar agrárium helyzetéről, az agrár-külkereskedelem és a nemzetközi együttműködés eredményeiről, jövőbeli ...