A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Tarlókezelés és szárbontás

Növénytermesztés - 2019.09.22

A költséghatékony növénytermesztés során számolni kell az elővetemény gyökér és szármaradványának tápértékével, amelyet az AZOTER® -F-ben lévő baktériumok képesek feltárni.

Tarlókezelés és szárbontás


Az AZOTER® -F-et a betakarítás után a tarlóra permetezve – betárcsázva, a talajt lezárva – a lehető legrövidebb időn belül alkalmazzuk.

Így jobban segíti a növényi maradványok lebontását, a baktériumok gyorsabb szaporodását, és tápanyagban gazdag magágyat készíthetünk az őszi vetésűek számára. A tarlókezelés során közreműködő cellulózbontó baktériumok számára szükséges nitrogént az AZOTER® -F baktériumtörzsei biztosítják. A talaj nitrogénkészlete nem csökken, hanem tovább gyarapszik, illetve javul 
a szén-nitrogén arány.

Növényi maradvány értéke

A tarlóhántás során kijuttatott AZOTER® -F baktériumtrágya növénykultúránként különböző mennyiségű nitrogént, foszfort, valamint káliumot szabadít fel a gyökér- és szármaradványok lebontásával.

azotertablA táblázatból egyértelműen kitünik, hogy az AZOTER® -F által lebontott növényi maradványok jelentős mértékben növelik a talaj tápanyag-ellátottságát. A nyáron, illetve ősszel kijuttatott AZOTER® -F baktériumtrágya által további 110 kg nitrogén, 80 kg foszfor és 30 kg kálium hatóanyag jut a vetemény számára, amely a kultúrnövény növekedésével azonos ütemben, folyamatos mértékben biztosított.

Gombák parazitálása

Az AZOTER® -F kétkomponensű mikrobiológiai készítményben a baktériumokon kívül nagy sejtsűrűségben hiperparazita gombatörzsek is megtalálhatók. A Conio-thyrium minitans és a Trichoderma atro-viride hiperparazita gombák hatékonyan fellépnek a gyökérzónában, illetve a gyökér felületén megtalálható kórokozó penészgombák és szkleróciumok ellen.

Ezen hiperparazita gombák a talajban fellelhető kórokozó gombákon élősködnek, azok élet-terét minimalizálják, ezáltal a következő kultúrnövénynek fertőzésmentes gyökérzónát nyújtanak.

Tarlóhántáskor a gombabetegséggel fertőzött szármaradványok visszafertőzése ellen is segítik a termőföldet. Aktívan parazitálják a növénykórokozó gombákat, továbbá közvetlenül is serkentik a haszonnövények növekedését.

Kijuttatása

Azoter10 l/ha mennyiségben a tarlóra egyenletesen kipermetezve AZOTERJET segítségével tarlóhántással egy menetben elvégezhető, de hagyományos permetezővel is kijuttatható. Ha nem tarlóhántáskor használjuk az AZOTER® -F-et, akkor legkésőbb ősszel, vetés előtt vagy a vetéssel egy menetben a talajra kell permetezni, és egyszerre a vetés mélységébe kell beforgatni.

 

Előnyei az AZOTER® - F baktériumtrágyával:

• 
mobilizálja a mikro- és makroelemeket;
• 
a baktériumok által termelt auxinok és gibberellin serkentik a növény növekedését és fejlődését;
• 
a növény jobban bírja a szélsőségesebb, csapadékos és aszályos időszakokat;
• 
a termelt vitaminok a betegségekkel szemben ellenállóvá teszik a növényt;
• 
gyorsítja a tarló és a növényi maradványok lebomlását;
• 
segíti a természetes humuszképződést;
• 
a Trichoderma és a Coniothyrium gombák a talajban lévő penészgombákat és szkle-ró-ciumokat parazitálják, életterüket csökkentik
• 
gazdaságos, költséghatékony, magasabb hozamot eredményez.
AKG-ban is alkalmazható! PANNON-TRADE Kft.

www.pannon-trade.com
Dunántúl és Pest megye: +36-70-620-4301
Duna–Tisza köze és Tiszántúl: +36-70-620-4286


Címkék: tarlóhántás, tarlókezelés, Azoter, baktériumtrágya , PANNON-TRADE Kft.

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...