A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

BŐTERMŐ, de PRÉMIUM – A Karintia Kft. szójavetőmag-kínálatáról

Növénytermesztés - 2016.01.14

2015 és 2020 között a termeléshez kötött közvetlen támogatás címen kiemelkedő mértékű keretösszeg-támogatást kapnak a szójatermesztők Magyarországon. A jelentős, 80%-os termésterület-növekedés eredményeképpen a termeléshez kötött többlettámogatás összege a szója esetében óriási, nagyjából 52 000 forint lesz hektáronként.

BŐTERMŐ, de PRÉMIUM – A Karintia Kft. szójavetőmag-kínálatárólA zöldítésre ugyancsak megoldás a szója termesztése. A 44 000 forintra csökkent alaptámogatáson felül közel 25 000 forinttal növelhetik a hektáronként kapható támogatás összegét azok, akik szóját vetnek.

Slágernövénnyé vált a szója hazánkban.

A kihívásokra három kiváló bőtermő, többkomponensű, készre oltott szójafajtával válaszolunk. A Karintia az egyedülálló többkomponensű technológiával két korai és egy középérésű fajtánkat ajánlja a gazdálkodók figyelmébe.
A két korai (00) bőtermő, SIALIA és SINARA fajtánkat gabonasortávra javasoljuk vetni. E szűk sortáv előnye, hogy az állomány sorai gyorsan záródnak, kevesebb időt hagyva a gyomkonkurencia fejlődésének. A vetőmagszükséglet 550-600 ezer mag/ha, ami a 150 000mag/ha–os kiszerelésnek köszönhetően négy zsákot jelent hektáronként.
A középérésű, bőtermő REGALE nevű fajtánk gazdagon elágazó, ezért a gabonasortáv mellett nagyobb sortávra, 20–25, 45–50 vagy akár 75 cm-re is javasoljuk vetni. A széles sortáv esetén a nehezen irtható, később csírázó gyomokkal szemben sorközműveléssel segíthetjük a vegyszeres gyomirtást! A talaj levegőztetésével a nitrogéngyűjtő baktériumok fejlődését, azok aktivitását is serkentjük! A Regale esetében 450-500 ezer mag, szintén négy zsák a hektáronkénti vetőmagszükséglet.

Prémiumfajtáinknak a prémiumanyagok dukálnak!

A növény kezdeti fejlődése során könnyen felvehető tápanyagforrásra van szüksége, amely a kialakuló gyökér közvetlen közelében biztosítja a tápanyagot. Erre válasz a Karintia Kft. gyors kezdeti fejlődéssel bíró fajtái esetében alkalmazott új, két-, illetve háromkomponensű (!) technológia. A mag felületére az oltóanyagon túl speciális növekedésserkentő készítmény is felvitelre kerül. Ez hatásosan fokozza a növény számára a kiváló gyökeresedést, és növeli a csírázás időszakában a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni ellenállást, serkenti a kezdeti gyors fejlődést. A szója esetében különösen fontos az erőteljes kezdeti fejlődés, hogy az állomány mielőbb takarja, árnyékolja a talajt. A szója csírázóképességének megőrzése érdekében a Bradyrhizobium japonicum baktériummal történő oltás legjobb módja, ha azt modern, professzionális, ellenőrzött üzemi körülmények között végezzük, ahogy azt a Karintia Kft. technológiája biztosítja. A baktérium évekig életképes maradhat a talajban, és a termést 15-40%-kal, a zöldtermést 10-15%-kal, a nyersfehérje-tartalmat 1-3%-kal is növelheti.

Lesz elég fémzárolt vetőmag?

Az idei termésű szója esetében a terület növekedésének egyik korlátja a fémzárolt prémiumvetőmagok idő előtti hiánya volt. Okulva az előző szezonból javasoljuk, hogy időben hozzák meg a döntést, 

ami a szója fajtaválasztását illeti! Bár összvetőmag-mennyiséggel számolva országosan nem várható hiány, nem így a modern genetikájú topszójafajták esetében. Szűk keresztmetszetet a következő szezonban is a modern genetikájú topszójafajták rendelkezésre állása vagy esetleges idő előtti hiánya jelentheti.

Nagy a felelősségünk, ami a tájékoztatást illeti…

Az ország meghatározó szójavetőmag-előállító és -forgalmazó vállalataként évek óta részt veszünk a szója termesztését és értékesítését segítő konferenciák szervezésében. A Duna Szója Szövetség tagjaként az agrártárcánál tett látogatásunk keretében megkaptuk a teljes körű és legmagasabb szakpolitikai szintű támogatást a témában.
Tápanyagellátás, gyomirtás, kártevők elleni védelem, piaci viszonyok. Csak néhány téma, amelyen ugyancsak igazán sok múlhat. Kivétel nélkül telt házzal, „KARINTIA SZÓJA ROADSHOW” címmel indítottuk útjára évekkel ezelőtt tápanyag-utánpótlásban és növényvédelemben jártas szakemberek bevonásával országjáró előadás-sorozatunkat.
Ez év végén és a jövő év elején az ország számos pontján folytatjuk a nagy látogatottsággal bíró KARINTIA SZÓJA ROADSHOW sorozatot, amelynek helyszíneiről, időpontjairól és a részletes programokról a honlapunkon tájékozódhatnak.

www.karintia.hu

Szerző: www.karintia.hu

Címkék: