A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

A termőtalaj gondviselője

A termőtalaj gondviselője

Növénytermesztés - 2018.10.25

Timac AGRO tápanyag-gazdálkodási bemutatók A Timac AGRO Hungária Kft. 2017-ben hozta létre Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatát, mely jelenleg öt helyszínen (Kecskemét, Szarvas, Tiszavasvári, Takácsi, Nagybajom) szolgálja az egy-egy régió adottságainak leginkább megfelelő tápanyag-gazdálkodási technológiák megismerését.

A termőtalaj gondviselője


Az idén második alkalommal életre hívott szakmai bemutatók alapvető célja, hogy rávilágítson a tápanyag-utánpótlás jelentőségére és az abban rejlő lehetőségekre. A Timac AGRO termékkínálata felöleli az alaptrágyázástól és startertrágyázástól a fejtrágyázáson át a levéltrágyázásig 
a tápanyag-utánpótlás valamennyi elemét. Ezek a termékek egyedi minőséget képviselnek, mind a műtrágyák fizikai paramétereit, mind beltartalmát illetően. Minden elemükben a maximális hasznosulást szolgálják: a szinergista tápelemek gondos összeválogatásával, a hatóanyagokat védő egyedi megoldások beépítésével, a növények tápanyagfelvételét, 
a talajéletet serkentő biostimulátorok hozzáadásával.

Védett nitrogén, hosszú hatás

Nitrogén-fejtrágyázásra a Timac ajánlatából a szilárd halmazállapotú SULFAMMO termékek mellett már a folyékony EXCELIS termékek is választhatók. Ezek hatását kukoricaparcellákon mutatták be, közben a Timac szaktanácsadói néhány fontos tulajdonságukra is felhívták a figyelmet:

• 
A SULFAMMO termékek a nagy adagú nitrogén mellett szinergista tápelemeket (magnézium, kén) is tartalmaznak, melyek a nitrogén jobb hasznosulásához is hozzájárulnak.

• 
A nitrogént a veszteségek elkerülése érdekében szerves „védőhálóval” védett karbamid és ammónium formájában tartalmazzák. Ez a technológia a hatóanyag védelmén túl elnyújtott műtrágyahatást is biztosít. A Timac termékeiben kerülik a kimosódásra nagyon érzékeny nitrát használatát.

• 
A biostimulátorok két úton is segítik 
a tápanyagok minél jobb hasznosulását. Egyrészt a talajélet aktiválásával javítják a talajban lévő tápelemek feltáródását, másrészt megfelelő enzimek és életfolyamatok serkentésével fokozottabb nitrogénfelvételre sarkallják a növényeket.

• 
A SULFAMMO MESCAL-tartalma a gyökérfejlődés és tápanyagfelvétel számára kedvező kémhatást alakít ki 
a gyökérzónában.

A fenti tulajdonságoknak köszönhetően az általános nitrogénműtrágyákra jellemző 40 százalék körüli hasznosulás 
a SULFAMMO termékekben 80-90 százalékra is nőhet.

Egy másik nitrogénpótlási változatban SULFAMMO-alaptrágyázást követően 
a Timac AGRO folyékony nitrogénoldatát, az EXCELIS GREEN-t használták fejtrágyázásra. Az EXCELIS GREEN az egyik legösszetettebb biostimulátor-komplexszel rendelkező Timac AGRO-termék:

• 
A talajélet támogatásával jelentősen képes növelni a talaj természetes tápanyagtartalmának feltáródását.

• 
Fokozza a gyökér tápanyagfelvételét.

• 
A tápanyagmegőrzés szempontjából kedvező egyensúlyt tart fenn az talaj ammónium- és nitráttartalmában.

• 
Más UAN-oldatokhoz hasonlóan az ECXELIS kijuttatása is 25˚C alatt javasolt, a perzselés elkerülése végett.


PHYSIOMAX – 

több mint meszezés

A talaj savas kémhatása a kultúrnövények gyökérzete, a hasznos mikroszervezetek, illetve több tápelem felvétele szempontjából is kedvezőtlen hatású. 
E káros hatások ellensúlyozását szolgálja a granulált kalcium-karbonát-tartalmú PHYSIOMAX talajjavító trágya. Fő alkotóeleme a MESCAL, egy tengeri üledékből származó, nagy felületű mészforma, így a PHYSIOMAX a hagyományos mészkőpornál nagyságrendekkel kisebb mennyiségben képes a talaj pH-értékének gyors emelésére.

A PHYSIOMAX másik fontos összetevője a PHYSIO+ gyökérstimulátor, amely 
az erőteljesebb gyökeresedést, ezen keresztül a hatékonyabb tápanyagfelvételt segíti elő. A PHYSIOMAX jellemző dózisa 200–300 kg/ha, amit a magágy mélységében kell bekeverni, így kedvező hatását éppen a gyökérzónában fejti ki.


Növénykondicionáló biostimulátorok

kukoricaA FERTIACTYL és FERTILEADER termékek alapvető feladata – meghatározott tápelemek pótlásán túl – a különféle stresszhatások okozta terméskiesés csökkentése.

Korai fejlettségi állapotban javasolt 
a FERTIACTYL STARTER használata, melyet a bemutatóparcellákban a kukorica 4–6 leveles állapotában juttattak ki, 4 l/ha dózisban. Nitrogén-, foszfor- és káliumtartalma mellett biostimulátorokat is tartalmaz, melyek növelik a kultúrnövény stressztűrését, ezenfelül fiatalító, gyökértömeg-növelő hatása is van, ami hatékonyabb tápanyagfelvételt és -hasznosítást eredményez.

A növényspecifikus, mikroelemet tartalmazó FERTILEADER levéltrágyák közül a nagy cinktartalmú FERTILEADER AXIS kijuttatása a kukorica 8–10 leveles állapotától a virágzás kezdetéig javasolt. 
Az ilyenkor szükséges tápelemek pótlásán túl javítják a stressztűrést, a fotoszintézis hatékonyságát, a termékenyülést.

Tápanyagok azonnal a keléshez

Az alaptrágyaként kiadott tápelemek, különösen a talajban alig mozgó foszfor, a kelés és kezdeti fejlődés időszakában nem találkoznak a csíranövénnyel. Ebben az időszakban a közvetlenül a vetőmag mellé adagolt mikrogranulált startertrágyák könnyen felvehető tápanyagaival tudjuk segíteni a kezdeti fejlődést.

A Timac AGRO talajspecifikus mikro­granulált startertrágyái (PHYSIOSTART, GREENSTART, ACTISTART, DUOSTART) speciális foszforformát tartalmaznak, melyek valóban felvehetők a fiatal növény számára.

A mikrogranulált termékek biostimulá­torait már a megduzzadás fázisában felveszi a vetőmag, így az első pillanattól kifejtik jótékony hatásukat. Serkentik a csíranövény tápanyag-felvételét, fokozzák a gyökérzet és a hajtás növekedését. Az erőteljesebb gyökérzet később a hatékonyabb tápanyagfelvételen túl a növény szárazságtűréséhez is hozzájárul.

Értékes komplex műtrágyák

A talajspecifikus EUROFERTIL és DUO­FERTIL komplex trágyák több tulajdonságban is plusz értékeket tudnak felmutatni más NPK-műtrágyákhoz képest:
• 
Melegen granulált termékekről van szó, ami beltartalmában és fizikai tu­­lajdonságaiban is egységes szemcséket eredményez. Ez a kijuttatás során könnyebb használatot, egységesebb szórásképet tesz lehetővé.

• 
Az EUROFERTIL termékcsalád MESCAL-tartalma a gyökérfejlődés és a tápanyagfelvétel szempontjából kedvezőbb mikrokörnyezetet hoz létre a gyökérzónában.

• 
A két termékcsalád PHYSIO+ és MPPA DUO biostimulátor-tartalmának kö­­szönhetően erőteljesebb gyökérfejlődésre készteti a növényt.
• 
A védett TOP-PHOS foszforformulának köszönhetően kedvezőtlen talajtulajdonságok (túlzottan savas vagy lúgos talaj) esetén is könnyen hozzáférhető foszfort biztosít a növénynek.

A műtrágyázás eredményessége szempontjából fontos kérdés, hogy milyen talajra juttatjuk ki. Magyarország jelentős részén savanyú talajokkal találkozunk, ahol a kiadott, hagyományos formátumú foszfor rövid időn belül alumínium- és vas-foszfátok formájában lekötődik. Már enyhén savanyú, 5,5-ös pH-jú talajon is 40% lekötődéssel kell számolni, ami elvész a növények számára. A pH csökkenésével ez az arány tovább romlik. 
A TOP-PHOS formulának köszönhetően az EUROFERTIL termékek ilyen körülmények között is magas hatékonysággal hasznosulnak.


Mit, mikor, hogyan? – 
YIELD SERVICE

A Timac AGRO 2014-ben indította útjára YIELD SERVICE programját, mely komplett, a problémákat feltáró és arra megoldásokat kínáló tápanyag-utánpótlási tanácsadást biztosít a termelőknek. 
Az alapprogram mellett a precíziós tápanyag-gazdálkodás támogatására életre hívták a YIELD SERVICE+ szolgáltatást is. Hogyan segítik ezek a programok a gazdálkodókat? A tudásközpontok rendezvényein erre is választ kaptak az érdeklődők.

Talajvizsgálati eredményekkel ma már a legtöbb gazdaság rendelkezik, ezek azonban sokszor nem jelentenek többet hosszú számsoroknál. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is kivitelezhető technológiai ajánlás váljék belőlük, fel kell térképezni az egyes tápelemek feltáródását, felvételét befolyásoló tényezőket, a szinergista és antagonista elemek aktuális arányait, viszonyát is. Ezen összefüggések alapján lehet képet alkotni a talaj valós tápanyag-szolgáltató képességéről, amit össze kell vetni a növények igényeivel és elkészíteni a tápanyag-gazdálkodási tervet.

A YIELD SERVICE szolgáltatás révén feltárt összefüggéseket a szaktanácsadó jól érthető formában mutatja be, majd az igé­­­­nyek és lehetőségek mérlegelésével, 
a gazdálkodó bevonásával készül el a tápanyag-gazdálkodási terv.

A YIELD SERVICE+ szolgáltatás a precíziós tápanyag-gazdálkodás megvalósításához teremt alapot. A tápanyag-gazdálkodási alapegységek, menedzsmentzónák lehatárolása és felmérése után teljes tápanyag-utánpótlási technológia készül minden menedzsmentzónára. Modern technológiai megoldásokra épülő szolgáltatás, mely a talaj és a növény állapo­tához igazítva tesz ajánlást a szükséges műveletekre. A YIELD SERVICE+ a tápanyag-gazdálkodás optimalizálásával a nö­­­­vénytermesztésből származó profit növelését teszi lehetővé.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: műtrágya, biostimulátor, Timac AGRO, növénykondicionáló , termőtalaj, tápanyag-gazdálkodás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...