A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Durumbúza integráció az MF Agráriától – Vetőmag tiszta forrásból

Növénytermesztés - 2018.03.24

Az étkezési szokások és a kereslet megváltozásával az elmúlt években kétszeresére nőtt a durumbúza vetésterülete Magyarországon. Az MF Agrária olasz mintára szerveződött zárt termelési integrációt működtet, amelyben a vetőmagot a legszigorúbb körülmények között saját maguk szaporítják és fémzárolják annak érdekében, hogy megfelelő kiindulási alapot biztosítsanak a jó minőségű termés eléréséhez.

Durumbúza integráció az MF Agráriától – Vetőmag tiszta forrásból


Az MF Agrária 2010-ben olasz mintára olyan zárt durumbúza-termelési rendszert hozott létre, amely egyaránt megfelel 
a termelők, az élelmiszeripar és a fogyasztók igényeinek. Az integráció szereplője a nemesítő, aki az elérhető legjobb genetikai alapokat biztosítja, a termelő, aki minden erőfeszítésével a lehetséges legmagasabb minőség és mennyiség elérésére vállalkozik. Az integrációnak a piacon elérhető legjobb tavaszi és őszi durumbúzafajtákat választották ki, a vetőmagot pedig a legszigorúbb körülmények között saját maguk szaporítják és fémzárolják.

Csak fémzárolt vetőmaggal

A cég zárt durumbúza-termelési rendszerében a fémzárolt vetőmag használata alapvető kritérium, Steinmacher László Zsolt ügyvezető szerint ezzel biztosítják a fajták genetikai potenciáljának lehető legteljesebb kiaknázását a termőképesség és a termény minősége szempontjából. A fémzárolt vetőmag garantálja a keverékességmentes, száz százalékban homogén durumállományt. A durumterményben a vetőmaggal belekeveredett malmi búza, árpa vagy egyéb más kalászos faj a megtermelt termény minőségét csökkenti, magas minőségű durumként történő átvételét megakadályozhatja – érvel az ügyvezető.

Külsős partnerekkel a minőségért

A fémzárolt durumbúza-vetőmag előállításában három külsős partnerrel dolgozik együtt a szarvasi integrátor vállalat, ez előállított vetőmaggal lefedik a teljes magyarországi vetőmagigényt. 
A nyugat-dunántúli országrészt a szállítási költségek optimalizálása érdekében a Vas megyei Nemesbődön Bosits András egyéni vállalkozó által termelt tavaszi durumbúza-vetőmaggal látják el. 
A céggel a kezdetektől, így már tíz éve együttműködő gazdálkodó szerint az integráció nagy előnye, hogy biztos piaca van az általa előállított vetőmagnak, és az sem mellékes, hogy a terménynek leszerződött ára van, ami biztonságot ad a termelőnek. A 15–40 aranykorona értékű, középkötött barna erdőtalajon gazdálkodó Bosits András szerint átlagos termelési körülmények között könnyedén el lehet érni azt a minőséget és mennyiséget, amit a felvásárló elvár. A toxinmentességre ügyelni kell, ám ezt kétszeri gombaölős kezeléssel könnyen meg lehet valósítani. Mivel az integrátor magas minőségű vetőmagra szerződik, annak 99 százalék feletti tisztaságúnak kell lenni, idegen anyag nemigen lehet benne, az agresszíven terjedő vadzab például egyáltalán nem. Bosits András szerint éppen ezért a gombaölős kezelés mellett a megfelelő időben végzett gyomirtásra is oda kell figyelni.

Felső-Bácskában az Albert Agro egyéni vállalkozással kötött együttműködést az Mf Agrária vetőmagtermelésre. Hegedűs József, a bácsbokodi székhelyű társaság ügyvezetője elmondta, a többi kalászossal szemben más, jóval magasabb árkategóriát jelent a durumbúza, ezért is éri meg nekik ezzel is foglalkozni. Hegedűs szerint az integráció további előnye, hogy sem az éppen kurrens fajta kiválasztásával, sem piacszerzéssel nem kell foglalkozniuk, vagyis nekik a felhalmozott szaktudásukat, üzemi, technológiai ismereteiket felhasználva arra kell koncentrálniuk, amihez valóban értenek: a lehető legjobb minőségű vetőmag előállítására. A durumvetőmag és az étkezési durumbúza termeltetése során is arra ügyelnek, hogy jó üvegességi és kiváló beltartalmi mutató mellett takarítsák be a gabonát. A társaság a tavaszi vetéshez ajánlott Odisseót veti, ez a fajta a nagy szemtermés és a kiváló semolinaminőség ideális kombinációja. Jó bokrosodóképességű, középkorai érésidejű, betegség-ellenálló képessége levélrozsdával szemben nagyon jó, szeptóriákkal szemben megfelelő, fuzáriumra nem fogékony.

Betegségek és kártevők elleni védekezés

A csávázott vetőmag használata a betegségek és a kártevők elleni eredményes védekezéshez is elengedhetetlen. A jó minőségben elvégzett csávázás egyenletesebb szántóföldi kelést, életképesebb csíranövényeket, jobb növényállományt és magasabb termést eredményez. A korszerű gombaölő szeres csává-zószerek (Lamardor Red, Biosild Top) használata csökkenti a fuzáriumfertőzés kockázatát, még abban az esetben is, ha a mag esetleg fuzáriummal szennyezett. A csávázás segíti az életképes csíranövényeket és a fiatal növényállomány fejlődését, de nem előzi meg a lehetséges betegségeket a vegetációs időszak teljes hosszában, ezért a gazdálkodóknak a növényvédelemre is kellő hangsúlyt kell helyezniük.

A különböző betegségek elleni küzdelmet hatékonyan szolgálja a vetésváltás is, amelyet az integrált növényvédelmi technológiába is ajánlott beépíteni. Az MF Agrária azt javasolja, hogy búzát vagy közeli rokon növényeit ugyanazon a területen csak minden második vagy harmadik évben termeljenek. Nem ajánlják durumbúza vetését más gabonafélék (kukorica, cirok) után, mert nő az esély a fuzáriumfertőzésre. Érdemes a kukorica és a búza között rotációban pillangós növényeket vetni, ami meggátolja a gombák felszaporodását a száron, a kalászon és 
a levélen is.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: vetőmag, durumbúza, MF Agrária, csávázott, fuzáriumfertőzés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...