A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Érdemes korán kezdeni? – Lombtrágyázási gondolatok

Növénytermesztés - 2018.03.08

Természetesen igen, csak a megfelelő előkészületek elvégzése, a döntés meghozatala és a beszerzés szükséges hozzá. A mai világban, amikor a termelő azzal kezdi (vagy fejezi be) gondolatait, hogy számolni kell, akkor talán a lombtrágyázás is eljutott az őt megillető szakmai szintre: a vásárlást komoly információgyűjtés, elemzés előzi meg.

Érdemes korán kezdeni? – Lombtrágyázási gondolatok


Ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen összehasonlítom a különböző termékek egységárait, hanem figyelembe veszem a termékekben lévő hatóanyagok mennyiségét, a hatóanyagok minőségét, valamint ezek arányát is. Ettől lesz ez elsősorban szakmai kérdés. Ismerni kell a növény igényét (ez a legfontosabb!), különös tekintettel az igényelt tápelemek arányára. Meg kell vizsgálnunk, hogy mikor érdemes kiadni a lombtrágyát, ha szükséges, milyen kiegészítés kell mellé, keverhető-e növényvédő szerekkel stb. Amikor ezek az információk rendelkezésre állnak, akkor lehet a különböző gyártók által forgalmazott termékeket „versenyeztetni”. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani az alábbiakban.

A Yara Hungária Kft. a cég angliai gyárában előállított YaraVita™ termékcsaláddal van jelen a piacon. A Pocklingtonban gyártott termékek a legmagasabb kategóriát jelentik ebben a szegmensben. 
A nagyon magas hatóanyag-tartalom (500–700 g/l), a növény igényéhez igazodó összetétel, a keverhetőség, az esőállóság a legfontosabb tulajdonságok, melyeket a teljesség igénye nélkül felsorolhatunk.

A YaraVita™ család kapcsán fontos még megemlíteni, hogy két fő csoportra lehet osztani a termékeket: a növényspecifikus, valamint az egy hatóanyagot tartalmazókra. Általában elmondható, hogy növényspecifikus termékek azokat a mezo- és mikroelemeket tartalmazzák, amelyekre az adott növénynek a leginkább szüksége van, amelyek a legnagyobb hatással vannak a termés mennyiségére, minőségére. Ezek közül most azokat a termékeket szeretném bemutatni, melyeket az őszi vetésűekre ajánlott kijuttatni, kora tavasszal.

Az őszi káposztarepce esetében a YaraVita™ Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyát kora tavasszal, az első növényvédelmi beavatkozással kell kijuttatni 3 liter/ha dózisban. A termék a benne lévő Mg, Ca, B, Mn, Mo segítségével pozitív hatást gyakorol a gyökér fejlődésétől kezdve egészen 
a virágzásig. Ezen a terméken a legkönnyebb bemutatni a növény igényéhez igazodó elemarányt. Molibdénből az olajos növények összesen 15–20 g/ha mennyiséget vesznek fel. Ennek meghatározó részét biztosíthatjuk a literenkénti 4 grammal, míg bór esetén a növények 400–600 g hektáronkénti igényének felét egy korai Brassitrel-kezeléssel, a többit egy későbbi bórossal (YaraVita™ Bortrac) tudjuk fedezni.

Az őszi búza (árpa) termesztésekor szintén egy növényspecifikus terméket ajánlok tisztelt partnereink figyelmébe. A YaraVita™ Gramitrel 2017-ben minden tekintetben bizonyított. Kisparcellás kísérletekben 15-20% terméstöbbletet is képes volt elérni. Ezt ebben az évben is tovább vizsgáljuk, több év átlagát szeretnénk összefoglalóan publikálni. Bizonyított a termelőknél is, ami az eladási számainkban nagyon szépen visszaköszönt. A kalászosok „növényspecialistája” több mint 600 g hatóanyagot tartalmaz ideális arányban. Itt a cink és a réz, amely a magnézium és a mangán mellett biztosítja a sikert. Ajánlott dózisa szintén 3 l/ha 
a lehető legkorábbi kijuttatást alkalmazva. Ha van lehetőség, akkor érdemes 2x2 l/ha megosztást preferálni, de az első alkalom itt is korai növényvédelmi beavatkozással történjen.

A bevezető gondolatok közül ismételten mindenki figyelmébe ajánlom, hogy a növény igényéhez igazodó, magas hatóanyag-tartalmú YaraVita™ termékek MINDEN összehasonlításban állják 
a versenyt.

lomtrágyázás

Ha bármi kérdése van a lombtrágyázással kapcsolatban, akkor látogasson el 
a honlapunkra, (www.yara.hu), vagy hívjon bennünket!

Gyuris Kálmán
+36/30-3839-341


Címkék: árpa, őszi búza, lombtrágyázás, őszi káposztarepce, YaraVita