A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Érdemes korán kezdeni? – Lombtrágyázási gondolatok

Érdemes korán kezdeni? – Lombtrágyázási gondolatok

Növénytermesztés - 2018.03.08

Természetesen igen, csak a megfelelő előkészületek elvégzése, a döntés meghozatala és a beszerzés szükséges hozzá. A mai világban, amikor a termelő azzal kezdi (vagy fejezi be) gondolatait, hogy számolni kell, akkor talán a lombtrágyázás is eljutott az őt megillető szakmai szintre: a vásárlást komoly információgyűjtés, elemzés előzi meg.

Érdemes korán kezdeni? – Lombtrágyázási gondolatok


Ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen összehasonlítom a különböző termékek egységárait, hanem figyelembe veszem a termékekben lévő hatóanyagok mennyiségét, a hatóanyagok minőségét, valamint ezek arányát is. Ettől lesz ez elsősorban szakmai kérdés. Ismerni kell a növény igényét (ez a legfontosabb!), különös tekintettel az igényelt tápelemek arányára. Meg kell vizsgálnunk, hogy mikor érdemes kiadni a lombtrágyát, ha szükséges, milyen kiegészítés kell mellé, keverhető-e növényvédő szerekkel stb. Amikor ezek az információk rendelkezésre állnak, akkor lehet a különböző gyártók által forgalmazott termékeket „versenyeztetni”. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani az alábbiakban.

A Yara Hungária Kft. a cég angliai gyárában előállított YaraVita™ termékcsaláddal van jelen a piacon. A Pocklingtonban gyártott termékek a legmagasabb kategóriát jelentik ebben a szegmensben. 
A nagyon magas hatóanyag-tartalom (500–700 g/l), a növény igényéhez igazodó összetétel, a keverhetőség, az esőállóság a legfontosabb tulajdonságok, melyeket a teljesség igénye nélkül felsorolhatunk.

A YaraVita™ család kapcsán fontos még megemlíteni, hogy két fő csoportra lehet osztani a termékeket: a növényspecifikus, valamint az egy hatóanyagot tartalmazókra. Általában elmondható, hogy növényspecifikus termékek azokat a mezo- és mikroelemeket tartalmazzák, amelyekre az adott növénynek a leginkább szüksége van, amelyek a legnagyobb hatással vannak a termés mennyiségére, minőségére. Ezek közül most azokat a termékeket szeretném bemutatni, melyeket az őszi vetésűekre ajánlott kijuttatni, kora tavasszal.

Az őszi káposztarepce esetében a YaraVita™ Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyát kora tavasszal, az első növényvédelmi beavatkozással kell kijuttatni 3 liter/ha dózisban. A termék a benne lévő Mg, Ca, B, Mn, Mo segítségével pozitív hatást gyakorol a gyökér fejlődésétől kezdve egészen 
a virágzásig. Ezen a terméken a legkönnyebb bemutatni a növény igényéhez igazodó elemarányt. Molibdénből az olajos növények összesen 15–20 g/ha mennyiséget vesznek fel. Ennek meghatározó részét biztosíthatjuk a literenkénti 4 grammal, míg bór esetén a növények 400–600 g hektáronkénti igényének felét egy korai Brassitrel-kezeléssel, a többit egy későbbi bórossal (YaraVita™ Bortrac) tudjuk fedezni.

Az őszi búza (árpa) termesztésekor szintén egy növényspecifikus terméket ajánlok tisztelt partnereink figyelmébe. A YaraVita™ Gramitrel 2017-ben minden tekintetben bizonyított. Kisparcellás kísérletekben 15-20% terméstöbbletet is képes volt elérni. Ezt ebben az évben is tovább vizsgáljuk, több év átlagát szeretnénk összefoglalóan publikálni. Bizonyított a termelőknél is, ami az eladási számainkban nagyon szépen visszaköszönt. A kalászosok „növényspecialistája” több mint 600 g hatóanyagot tartalmaz ideális arányban. Itt a cink és a réz, amely a magnézium és a mangán mellett biztosítja a sikert. Ajánlott dózisa szintén 3 l/ha 
a lehető legkorábbi kijuttatást alkalmazva. Ha van lehetőség, akkor érdemes 2x2 l/ha megosztást preferálni, de az első alkalom itt is korai növényvédelmi beavatkozással történjen.

A bevezető gondolatok közül ismételten mindenki figyelmébe ajánlom, hogy a növény igényéhez igazodó, magas hatóanyag-tartalmú YaraVita™ termékek MINDEN összehasonlításban állják 
a versenyt.

lomtrágyázás

Ha bármi kérdése van a lombtrágyázással kapcsolatban, akkor látogasson el 
a honlapunkra, (www.yara.hu), vagy hívjon bennünket!

Gyuris Kálmán
+36/30-3839-341


Címkék: árpa, őszi búza, lombtrágyázás, őszi káposztarepce, YaraVita

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...