TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Gondolkodjon előre! Tavaszi trágyázás Genezis termékekkel!

Gondolkodjon előre! Tavaszi trágyázás Genezis termékekkel!

Növénytermesztés - 2018.01.06

Tavaszi NPK-trágyázás Genezis kompaktált műtrágyákkal. Az őszi időszak a gazdálkodásban a betakarításról és az őszi kalászosok vetéséről szól. Ilyenkor a kapacitások nem mindig elegendőek ahhoz, hogy időben befejezzük a tavaszi kultúrák 
NPK-alaptrágyázását.

Nitrátérzékeny területen a jogszabályok is kötik a termelőt, egyrészt „Tilos kijuttatni könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után, amennyiben ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére”, másrészt „Tilos kijuttatni trágyát október 31-től február 15-ig, kivéve az őszi kalászosok fejtrágyázását, ahol február 1-jétől a trágyakijuttatás a (8) bekezdésben foglaltak figyelembevételével megengedett. (Fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra trágya nem juttatható ki.” (59/2008 IV. 29. FVM rendelet.) Így ha ősszel már nem jutott rá idő, akkor kora tavasszal (a vonatkozó jogszabályok figyelembevétele mellett), ahogy rá lehet menni a talajra, juttassuk ki és lehetőség szerint rövid időn belül dolgozzuk be az NPK-alaptrágyákat. Közeledik az idei pénzügyi év zárása is, ezért jelen cikkünkkel abban kívánunk segítséget nyújtani, hogy milyen Genezis NPK-készítményeket válasszunk tavaszi kultúráink alá. A kompaktált műtrágyát csak kiváló minőségű alapanyagokból érdemes és szabad gyártani. Termékeinkben a nitrogén és a kálium közel 100%-ban, a foszfor pedig minimum 95%-ban vízoldható. NPK műtrágyáink tavaszi használatra is ideálisak. Porózus szerkezetük, nagy fajlagos felületük révén könnyebben oldódnak, így előbb válnak felvehetővé a növények számára még kevesebb talajnedvesség esetén is. A gyártási folyamat során homogén szemcsék (azonos szemcseösszetétel) és egyenletes hatóanyag-eloszlás garantált. Nagy választékban, rugalmas kiszolgálással, a vevői igényeknek megfelelő összetételekben gyártjuk NPK-műtrágyáinkat. Összetételtől függően tartalmaznak kén-, kalcium-, magnézium- és prémiumtermékeink mikroelem-hatóanyagokat is.

Tavaszi kalászosok

Februárban a tavaszi kalászosok alá rövid idő áll rendelkezésre foszfor és kálium kijuttatására. A tavaszi árpa és a zab trágyázása során célszerű a jellemzően foszfortúlsúlyos NPK-készítményeket a talaj felső 15–20 centiméterébe még magágykészítés előtt külön művelettel bedolgozni. Amennyiben erre már nincs lehetőség, fókuszáljuk a kultúrák nitrogénigényére, és közvetlenül a magágykészítés előtt juttassunk ki Pétisót, amely a nitrogén mellett hozzájárul az árpa és a zab jelentős, 6–8 kg/t fajlagos kalcium- és magas magnéziumigényének fedezéséhez.

Kukorica és napraforgó

A kukorica és a napraforgó tavaszi alaptrágyázására február végén, de legkésőbb március elején kerüljön sor. A kijuttatott káliumtúlsúlyos NPK-alaptrágyák foszfor- és káliumkészlete a tenyészidő folyamán később válik felvehetővé, amikor az intenzív növekedés és termésképzés során a növények foszfor- és káliumigénye megnövekszik. A kezdeti gyors fejlődés foszforigényét másképp, a kiváló vízoldékonyságú mikrogranulátum starterrel tudjuk fedezni.

Cukorrépa

Ha nem jutott idő a cukorrépa őszi alaptrágyázására, akkor tavasszal minél korábban magas káliumtartalmú műtrágyával alapozhatók meg a nagy termések. 
A cukorrépa klórérzékeny növény, ezért kell sietnünk a kálium-klorid-tartalmú műtrágyák tavaszi kijuttatással. Erre a célra a talaj ellátottságától függően érdemes az 1-2:3 tápelem arányú PK-műtrágyákat választani. Dózisuk 300–500 kg/ha a talaj káliumellátottságától függően.

Burgonya

A burgonya, hasonlóan a cukorrépához, szintén káliumigényes növény. Lazább talajokon, ahol jellemzően termelik, érdemes megfontolni a kora tavaszi kijuttatást, elkerülve a kisebb agyagtartalomból fakadó káliumkimosódást. Tavaszi foszfor- és káliumpótlásra a legjobb választás a cukorrépánál említett tágabb PK-arányú kompaktált készítmények, amelyekben a foszfor és a kálium minimum 95%-ban vízoldható formában van jelen.

Szója

A szóját csekély trágyaigényű növénynek tartják, azonban fajlagos tápelemigényét tekintve (37 kg/t foszfor és 51 kg/t kálium) jelentős mennyiségű foszfor és kálium kijuttatása szükséges, különösen laza talajokon. A kompaktált Genezis NPK-műtrágyák minden szemcséje azonos összetételű, használatukkal biztosítható a területen az egyenletes tápelemeloszlás.


Alap- és kiegészítő trágyázás, nitrogénpótlás Pétisóval

A tavasz folyamán mind alap-, mind kiegészítő trágyázásban fordítsunk figyelmet 
a gazdaságos és nem utolsósorban talajkímélő módon történő nitrogénpótlásra. 
A kimosódás és a talajsavanyodás elkerülése érdekében a 39% hatóanyag-tartalmú (27% N + 7% CaO + 5% MgO) Genezis Pétisóval történő nitrogénkijuttatás hatékony és egyben környezetkímélő megoldás. A Pétisó nitrogénjében ugyanis azonos arányban van jelen a lassabban ható ammóniumnitrogén és a gyors hatást biztosító nitrátnitrogén, ezért tavasszal alap- és fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára egyaránt alkalmazható. Európa más országaiban 200–250 kg/ha nitrogént is kijuttatnak szántóföldi kultúrákban, hazánkban ezzel szemben a nitrátérzékeny területeken maximum 180–190 kg/ha dózis a maximálisan megengedett. A jobb hatékonyság érdekében nagy adagú nitrogéntrágyázáskor (180–190 kg/ha) érdemes megosztani a Pétisót a tavaszi alap-, starter-, illetve kiegészítő trágyázási módok között, hogy egyenletesebb nitrogénellátást biztosítsunk növényeinknek. Talajaink védelme szempontjából fontos tény, hogy a Pétisó kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki! A melegen bekevert dolomitliszt 50 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak az ammónium-nitrát komponenssel, így biztosítjuk a fiatal kultúrnövények jelentős kalcium- és magnéziumigényét, ami a gyökérnövekedést is segíti. Ugyanakkor a dolomit kalcium- és magnézium-karbonátjai – mint bázikus elemek – gátolják a talaj savanyodását, emelik a pH-t és javítják az egyéb tápelemek felvehetőségét, a talaj szerkezetét, a morzsák vízállóságát. A Pétisó kiváló szemcseszilárdsággal, valamint szórhatósággal rendelkezik, prillezett változata pedig a konkurens termékeknél jobb hőstabilitással bír. Az 500-ak Klubja kísérletek partnereink által ellenőrzött eredményei igazolták, hogy a Pétisóval kijuttatott 50–70 kg/ha nitrogén-hatóanyagtöbblet kukoricában átlagosan 2–3 t/ha-ral növelte meg a termés mennyiségét. A plusz nitrogénműtrágya költsége a következőképp alakul mai Pétisó- és terményárakon számolva 300–400 kg kukorica árát kell kifizetünk úgy, hogy cserébe hektáronként közel 70-110 ezer forint árbevételtöbblet realizálódik.

Genezis technológia

www.genezispartner.hu

Címkék: napraforgó, szója, kalászosok, kukorica, burgonya, cukorrépa, trágyázás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények – ...

Ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal ...