TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
INNOVÁCIÓ, TELJESÍTMÉNY, MINŐSÉG ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

INNOVÁCIÓ, TELJESÍTMÉNY, MINŐSÉG ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

Növénytermesztés - 2017.12.21

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása ellenére a napraforgó biztosan tartja helyét és meghatározó a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a fő konkurens növénnyel, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, valamint a tavalyi rekordtermésátlagok és -nyereség miatt 2017-ben az elmúlt évhez képest még nagyobb területen, közel 660 000 hektáron vetettek napraforgót Magyarországon.

Hirdetés

A felület növekedése azonban sokszor együtt járt a technológiai fegyelem fellazulásával. A gyomirtási technológia helytelen megválasztása, a korszerűtlen hibridek használata, a vetésforgó be nem tartása egyrészt kórtani kockázatot jelent, másrészt növeli az olyan parazita növények elterjedésének a kockázatát is, mint a szádor. A magyar termelők számára emiatt napraforgóhibrid esetében a magas termőképesség mellett a kiváló betegségtolerancia és a széles körű szádorrezisztencia is kiemelkedő fontosságú.

Az elmúlt években már Magyarországon is egyre több partnerünk próbálta ki és termesztette nyereségesen 
az EURALIS napraforgóit, amelyek kiemelkedő termésszintjük mellett széles körű szádorrezisztenciával és átlag feletti betegségtoleranciával rendelkeznek. Nemesítési programunknak köszönhetően folyamatosan bővítjük és újítjuk meg a hibridválasztékunkat. Gyakorlatilag az összes piaci szegmensben korszerű, versenyképes napraforgóhibrideket tudunk ajánlani a termelőknek. Minden hibridünket előzetesen Magyarországon teszteljük, és csak azok kerülhetnek be a kínálatunkba, amelyek stabilan kiemelkedő termésre képesek az ország eltérő termesztési körülményei között is.

A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi. A Cl-gyomirtást használók köre évről évre csökken, de a hazai termelőknek még mindig jelentős része elégedett a technológiával és keresi a hozzá tartozó hibrideket. Az LO (linolsavas) csoportban az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS, a HO (magas olajsavas) csoportban az ES GRAFIC évek óta kedvelt a termelők körében. A 2017/18-as szezon újdonsága a középkorai éréscsoportba tartozó 
ES GENERALIS, amely a szádor „A–F” rasszaira rezisztens LO hibrid, és az elmúlt években a kísérleteinkben bizonyította kimagasló termőképességét és stabilitását.

A herbicidtoleráns napraforgóvető- mag-piacon a legfontosabb változás 
az egyre népszerűbb CLP technológia 2016-os bevezetése volt.
Az EURALIS innovatív nemesítőként az elsők között ismerte fel a technológia előnyeit, így már 2016-tól a CLP hibridek folyamatosan jelen vannak 
a kínálatában. Idén az ES GENESIS az LO-, az ES POETIC a HO-csoportban sikeresen mutatkozott be Magyarországon. 2017-ben tovább bővült a kínálatunk 
ES KAPRIS bevezetésével, amely kiemelkedő stressztűrésű, korai LO-hibrid, szádorrezisztens „A–F” rasszokra. A kedvező hazai kísérleti eredmények alapján 
a következő szezonban tovább bővítjük 
a kínálatunkat ebben a szegmensben is.

Az ES LORIS korszerű, középkorai, az „A–G” szádorrasszokra rezisztens, intenzív LO CLP hibrid, amely már a magyarországi regisztrációs kísérletekben is megmutatta, hogy felveszi a versenyt a piacvezető konkurensekkel, sőt meg is előzheti azokat, és megfelelő technológiával rekordtermésre képes. Szintén ebbe a csoportba tartozik a középkorai érésű újdonságunk, az ES AGROPOLIS, amely kiemelkedő termőképességű, jól tolerálja a stresszes körülményeket is, ezért az ország minden területén javasoljuk a vetését. Fontos része a kínálatunknak a magas olajsavas CLP-csoport. 2018-s újdonságunk az ES HISTORIC, amely 
a Magyarországon ismert összes szádorrasszal szemben rezisztens középkorai, intenzív HO napraforgó. Olyan termelőknek ajánljuk, akiknek a magas termés mellett az átlag feletti olajsavtartalom is fontos. 
A hagyományos gyomirtású, magas olajsavas napraforgóhibrideket kedvelőknek ajánljuk újdonságunkat, az ES IDILLIC-et, amely 2017-ben Franciaországban piacvezetőként a legnagyobb mennyiségben értékesített hibrid volt. Korai napraforgó, kiemelkedő termőképességgel, de stabilitásának köszönhetően kevésbé intenzív körülmények között is magas termésre képes.

Az ES ARCADIA SU 2016-os bevezetése fontos lépés volt, mert ezzel a hibriddel az EURALIS olyan termelőknek is tud kínálni napraforgót, akik a tribenuron-metil hatóanyagra toleráns napraforgóhibridet keresnek. Szádorrezisztenciája, stressztűrése kiemelkedő, ezért azoknak ajánljuk, akik az átlagnál gyengébb termesztési viszonyok között is eredményesen akarnak LO napraforgót termeszteni.

Összegezve: az EURALIS kínálata a nemesítőházak közül az egyik legszélesebb, bármilyen gyomirtási technológiát is választ, kínálatunkban megtalálhatja azokat a korszerű napraforgóhibrideket, amelyek termesztésével maximalizálhatja nyereségét és minimalizálhatja a termesztés kockázatát.

 

 
Szerző: Balogh László,
 Junior product manager

Címkék: napraforgó, napraforgó termesztés, Euralis, napraforgóhibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ICARO X4, a vegyszermentes, robotizált szőlőgondozás, UV-C ...

A közismert Maschio Gaspardo olasz gyártó ICARO X4 hibrid üzemű robotja nemcsak önállóan navigál a ...