A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Minél édesebb, annál jobb – Csemegekukorica fajta- és technológiai bemutató

Növénytermesztés - 2017.10.27

Minden évben augusztus közepén rendezi meg a Syngenta csemegekukorica-termesztőknek szóló rendezvényét, amely jó alkalmat teremt a cég fajtaválasztékának, növényvédelmi technológiájának bemutatására.

Minél édesebb, annál jobb – Csemegekukorica fajta- és technológiai bemutató


A Syngenta együttműködő partnerei, 
a KITE Zrt. és a Biolchim Hungary Kft. jóvoltából a csemegekukoricában is perspektivikus precíziós gazdálkodással, ennek műszaki hátterével, illetve a startertrágyázásban, lombtrágyázásban rejlő lehetőségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők. A korábbi évekhez hasonlóan idén is az Irrifarm Kft. adott otthont 
a szakmai találkozónak.

Hódítanak a szuperédes fajták

A program fajtabemutatóval indult: a Syngenta 12 normál és szuperédes hibridjét felvonultató fajtasoron Pereczes János, a cég nagymagvú zöldségnövényekért felelős délkelet-európai menedzsere kalauzolta a résztvevőket. Pereczes János elmondta: a csemegekukoricának, amely kiemelten kezelt növény a Syngentánál, az utóbbi években stabilizálódott a vetésterülete hazánkban. A teljes csemegekukorica-vetésterület (2017-ben 35 ezer hektár) megoszlásában azonban jelentős változás zajlott le a szuperédes hibridek javára, amelyek mára a vetésterület kétharmadát foglalják el. Az átalakulást 
a Hajdúszoboszlón elvetett fajtasor is jól mutatja, amelyben négy normál és nyolc szuperédes hibrid kapott helyet.

Az előbbi csoportot a korai Spirit, továbbá a Syngenta legnagyobb volumenben termesztett normál édes hibridje, 
a Starshine, a kiemelkedő minőségű Boston és a bevezetés alatt álló intenzív fajta, a GH 11754 képviselte.

A szuperédes hibridek közül az érdeklődők szemügyre vehették a korai Sweetstar, majd az érésben őt követő GSS 5649 hibridet, amelyek közül az utóbbit jó szemkihozatala, mélysárga színe a második legnagyobb területen termesztett szuperédes hibriddé tette. Az újdonságok közül megmutatta magát a friss piacra és feldolgozóipari felhasználásra is alkalmas GSS 3071, illetve a 20 tonnás termésre is képes Tyson. A GSS 8529 intenzív termesztésbe ajánlott, akár 500 grammos csöveket képes teremni. Vírusellenálló változata – amely elsősorban a déli megyékbe ajánlott – a GSS 8529 M. A fajtasor zárásaként a gazdák megtekinthették 
a jó minőségű, egységes csöveket nevelő Overland hibridet, illetve a bemutató leghosszabb tenyészidejű hibridjét, 
a Shinerockot.

Teljes körű védelem

A Syngenta a csemegekukorica védelmét már a vetéstől kezdve átfogó növényvédő szer palettával szolgálja, amelyet Nagy Viktor fejlesztőmérnök mutatott be. Előadásában kitért a talajfertőtlenítésre, gyomirtásra, rovarkártevők, betegségek elleni védelemre is.

A kukoricabogár és egyéb talajlakó kártevők ellen is megbízható védelmet nyújtó Force 1,5 G készítményre hívta fel elsőként a figyelmet, amely már több mint egy évtizede bizonyít a kukoricatermesztőknek. Kitért az utóbbi években egyre nagyobb gondot okozó, talajszintben károsító mocskospajorra is, amely ellen a Karate Zeon talajra permetezve adhat megoldást.

A gyomirtásban szelektív készítmények sorát kínálja a Syngenta, amelyek közül az előadó a magról kelő gyomok széles körét irtó Lumax és Calaris Pro készítményekkel foglalkozott részletesen.

A csemegekukorica-termesztés új elemeként az utóbbi években már a gombaölő és zöldítő hatással is rendelkező Quilt Excel készítmény is a gazdák rendelkezésére áll. Számos kedvező élettani hatása közül csemegében különösen értékes, hogy javítja a beltartalmi értékeket, lassítja az öregedést.
A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védelemben a két hatóanyagú Ampligo a Syngenta ajánlata. A tejes érésig felhasználható készítmény élelmezési várakozási ideje hét nap.

A világ élvonalában

A napi termelési gyakorlatot segítő előadásokon túl a rendezvény vendégeként Mathieu Fasola úr, a Syngenta európai, afrikai és közel-keleti régiójának nagymagvú zöldségnövényekért felelős menedzsere adott kitekintést a világ csemegekukorica-termesztéséről, az ott jellemző tendenciákról.
Magyarország előkelő helyet foglal el a csemegekukorica-termelő országok között: Európában a legnagyobb, a világon pedig a második legnagyobb termelő. A csemegekukoricát exportáló országok között pedig világviszonylatban is az első helyezett, 22 százalékos részesedéssel. 
Az európai piacon jellemző növekvő igény alapvetően kedvező a hazai termelés számára, ugyanakkor a magyar kivitel szempontjából fontos Oroszországban egyre inkább önellátásra törekednek. Fasola úr előadásában arra is kitért, hogy a csemegekukorica-piacon erősödő árverseny tapasztalható az utóbbi években, amelyből a leghatékonyabban termelő országok, gazdaságok kerülhetnek ki győztesen. A csemegekukorica piacán a szuperédes hibridek előretörése látható: Európában már ez fedi le a termelés 80 százalékát.

A Syngenta csemegekukorica-neme-sítésben betöltött szerepére kitérve elmondta: az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet felölelő régióban a Syngenta adja a vetőmagforgalom egyharmadát. A cég súlyának megfelelően nagy energiát fordít a fejlesztésre. Ennek részeként olyan új vetőmag-előállítási technológiát dolgoztak ki, amely tartósabb, életképesebb, jobb vigorú vetőmagot eredményez. Fasola úr meglátása szerint körülbelül öt év múlva már forgalomba kerülnek ezek a megnövelt értékű vetőmagok.

 

Varga Gábor, Irrifarm Kft., Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszlón, 460 hektáron gazdálkodunk, amelynek nagy része öntözhető. Adottságainknak megfelelően több zöldségféle, így paradicsom, burgonya, bab, hagyma, csemegekukorica és zöldborsó termesztésével is foglalkozunk. Ezek közül a legnagyobb felületen csemegekukoricát állítunk elő, amelyet hazai hűtő- és konzervüzemeknek értékesítünk.

Az idei szezonról elmondható, hogy a csemegekukorica jó terméseket ad, hektáronként 18-20 tonnás termésátlagok is elérhetők, de négy-öt napot is előrecsúszott a betakarítás ideje: ez az értékesítést, a feldolgozás ütemezését megnehezíti. Az értékesítés témájánál maradva sajnálatos tendencia a felvásárlási árak utóbbi években tapasztalt csökkenése, ami a csemegekukorica-termelés jövedelmezőségét csökkenti.

A Syngentával szoros kapcsolatot ápolunk: fajtáik harminc százalék feletti arányt tesznek ki a gazdaságunkban, és a növényvédő szer szükségletünknek is több mint negyven százalékát Syngenta-készítményekkel biztosítjuk. Az együttműködés részeként már több éve adunk helyet a csemegekukorica-bemutatónak.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelem, precíziós gazdálkodás, Syngenta, bemutató, csemegekukorica