A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Bevált a Huminisz-technológia a napraforgó- és kukoricatermesztésben is!

Bevált a Huminisz-technológia a napraforgó- és kukoricatermesztésben is!

Növénytermesztés - 2017.07.09

Növénykondicionálás és növénytáplálás „2016 nem a termésnövelő anyagok éve volt” – hangzott el a mondat különböző fórumokon. A megfelelő csapadékmennyiség, annak egyenletes eloszlása és az átlagosnál jobb időjárás kedvezett a növénytermesztésnek.

Bevált a Huminisz-technológia a napraforgó- és kukoricatermesztésben is!


Ezt figyelembe véve igen kedvező képet alkothattak a termelők a Huminisz készítményeinek pozitív hatásáról a vegetáció során és 
a betakarításkor. Partnereink a Huminisz-technológiával 2016-ban is átlagosan 10% körüli terméstöbbletet realizáltak szántóföldi és kertészeti kultúrákban.

Sajnos a 2017. év ez idáig környezeti stressz vonatkozásában 2016-hoz képest nagyon kedvezőtlenül alakult. Tapasztaljuk az idei száraz és hideg kora tavasz, húsvét után az extrém hideg és fagy, valamint a szeles időjárás következményeit. Az ország számos pontján a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozott problémákat április–májusban (például Jászság), a csapadékban gazdagnak leírt Zala megye pedig az ország legszárazabb része jelenleg.

A napraforgó és kukorica kelésének, kezdeti fejlődésének sem kedvezett az időjárás. Már a növény 3–4–6 leveles, korai stádiumában javasolt a Huminisz-technológia az abiotikus stresszhatások kezelésére. A gyomirtás miatt esetlegesen fellépő fitotoxicitást, valamint például kukoricánál a hideg és/vagy száraz talaj miatt fellépő relatív foszforhiányból adódó lilulást látványosan 2–5 napon belül megszünteti 
a Kondisol N 5 l/ha + Solvitis Mg 1 l/ha + Solvitis Zn 1 l/ha.

A kukoricánál és a napraforgónál a 6–8–10 leveles állapotban elvégzett kezelések jelentős (15-30%-os) gyökértömeg-növekedést eredményeznek.

Intenzív napraforgó Huminisz-technológia:

   1. kezelés 6–8 leveles állapotában:
          Kondisol B+S 5 l/ha
          Solvitis BórMo 1 l/ha
          Solvitis Mg 1 l/ha

   2. kezelés csillagbimbós állapotban/virágzásban:
          Kondisol B+S 5 l/ha
          Solvitis Bór Extra 1 l/ha

Napraforgó esetében a termelők gyakran kivárnak a lehető legkésőbbi stádiumig (csillagbimbó), amikor még szántóföldi géppel – vagy már csak hidas traktorral – bele tudnak menni az állományba. Ebben az esetben 5 l/ha Kondisol B+S + 2 l/ha Solvitis BórMo + 1 l/ha Solvitis Mg komplex kijuttatását javasoljuk. Különösen aszályos években indokolt Solvitis NPK 4-4-11-gyel 1–2 l/ha dózisban a fenti kezeléseket kiegészíteni.

A Huminisz Kft. az elmúlt hat évben közel 20 helyszínen vizsgálta 
a technológia hatékonyságát. A kezelések eredményeként a termelők átlagosan +10%-kal magasabb hozamot értek el, ami +5% és +17% között változott. A legnagyobb különbséget egy Tamásiban beállított tesztnél mértük aszályos évben, a termésátlag 28%-kal volt magasabb, mint az üzemi kezelés esetén.

Napraforgó termés Huminisz üzemi tesztek

A Huminisz növénykondicionálás- és növénytáplálás-technológiájával a napraforgónál kiemelkedő mértékben növelni tudja a termés mennyiségét, minőségét és biztonságát. Partnereink egybehangzó véleménye alapján a versenytárs készítményekkel kezelt táblák eredményeit szinte minden esetben 1–3 értékkel meghaladja a Huminisz-technológiával kezelt növények olaj- és olajsavtartalma. A Huminisz-technológia alkalmazásával (egy kezelés körülbelül 5-7 ezer Ft) 
a ráfordítás 5-10-szeres megtérülését várhatják 6 év üzemi és kísérleti eredményei alapján.

Intenzív takarmánykukorica, hibridkukorica, csemegekukorica Huminisz-technológia:

   1. kezelés 8–10–12 leveles állapotában:
          Kondisol N 5 l/ha + Solvitis Zn 1–2 l/ha
   2. kezelés csőképződés kezdetén/virágzásban:
          Kondisol B+S vagy Kondisol N 5 l/ha + 

 (Solvitis BórMo 0,5–1 l/ha)

A 2. kezelés hatására javul a termékenyülés, hektolitersúly, vetőmag-előállítás esetén a csírázási százalék, csemegekukoricánál többek között a cukortartalom.

A 2016-os évjárat a kukoricatermesztés számára is kedvező volt. 
A Kondisol és Solvitis alkalmazásával elért terméstöbblet takarmány- és csemegekukorica esetében jellemzően 0,5–2,5 t/ha körül mozgott, ami az alacsonyabb árak ellenére is többszörös megtérülést biztosított.

Ha bővebb információra van szüksége, látogassa meg honlapunkat (www.huminisz.hu), vagy hívja területi szaktanácsadóinkat, akik örömmel segítenek Önnek!

 

Pais István
Huminisz Kft.


Címkék: napraforgó, kukorica, kukoricatermesztés, Huminisz, kondisol, növénykondcionálás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...