A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Amit a növény meghálál!

Növénytermesztés - 2017.05.04

Kénpótlás lombtrágyával a minőségi növénytermesztésben

Amit a növény meghálál!


Tudta?

Európában a kénhiány egyre nagyobb mértékűvé válik és termeléskiesést okoz a szabadföldi és hajtatott kultúrákban. Számos élettanilag fontos funkció fenntartásához nélkülözhetetlen a növények jó kénellátottsága. A ként lombtrágyaként pótolva jelentős haszonra tudunk szert tenni, hiszen megelőzhető a termésveszteség és a minőségromlás, valamint a szilárd tápanyagok is jobban hasznosulnak. Olvassa el, hogyan előzheti meg a kénhiányt.

Miért kell kén a növénynek?

Hazánkban a koncentrált foszforműtrágyák használata, valamint a savas esők hiánya következtében csökken a műtrágyákkal és a csapadékkal a talajba jutó kén mennyisége, ami helyenként kénhiány kialakulásához vezetett. A kénmérleg pozitív vagy negatív voltát a kimosódás is befolyásolja. A kén esetleges visszapótlására a mezőgazdasági gyakorlat mindeddig viszonylag kisebb figyelmet fordított. Tette ezt annak ellenére, hogy a növények számára rendelkezésre álló kén mennyisége számos mezőgazdasági területen csökken.

A kén a talajban szerves és szervetlen kötésben fordul elő. 
A szerves kéntartalom a humusztartalom növekedésével növekszik. A növények a ként szulfátionként veszik fel. A növényben a szulfát jelentős része redukálódik, SH-csoportok képződnek, és ebben a formában jut vissza a szerves trágyával, illetve a gyökérmaradványokkal a talajba. A kén körforgalma a nitrogén körforgalmához hasonló. A növényben a szulfát- és nitrátion redukálódik, a talajban a redukált formák oxidálódnak. Az oxidációt levegős és levegőtlen közegben más-más mikroszervezetek végzik.

A kén körforgalmában kedvezőtlen viszonyok között zavar léphet fel. Így például szellőzetlen, összeiszapolt talajban a szulfát kén-hidrogénné redukálódhat. Ez egyrészt azért nemkívánatos, mert a kén-hidrogén a növényekre mérgező hatású, másrészt a kén-hidrogén vassal oldhatatlan vas-szulfidokat képez, így a kén és a vas felvétele is gátolt. A fémszulfidok képződése következtében más mikroelemek hiánya is felléphet.

A növény a ként legnagyobb részben a gyökéren keresztül szulfátion formájában tudja felvenni, de levélen keresztül is jól hasznosítja. A talajon keresztüli kénpótlás egyetlen hátránya, hogy lassú. A szulfátok a növényben a levelekbe szállítódnak és ott redukálódnak, majd szerves vegyületekbe épülnek be. A kén mint építőelem is igen fontos. A növényekben a nagy fehérjetartalom többnyire nagy kéntartalommal párosul.

Kénigényes kultúrák:
repce 50–70 kg/ha, cukorrépa 30–40 kg/ha, őszi kalászosok 15–20 kg/ha, kukorica 20–30 kg/ha, burgonya 10–20 kg/ha.

Melyek a kénhiány tünetei?

Kénhiány esetén zavar keletkezik a fehérjeszintézisben (csökken a fehérjetartalom), a satnya növekedés mellett a levéllemezek kiszélesedése is gátolt marad (asszimiláció, növekedésgátlás), csökken a nitrogén hasznosulása is. Mit tehetünk, hogy ezeket elkerüljük?

Kénhiány tünetei

A kénhiány tünetei

Van hatékony MEGOLDÁS a kénpótlásra!

Használjunk lombon keresztüli tápanyag-utánpótlást, mert ezzel elsősorban a növény élettani folyamatait tudjuk segíteni. 
A FitoHorm-termékekben levő tápelemek lombon keresztüli pótlása jelentősen befolyásolhatja a talajból felvett tápelemek mennyiségét és azok beépülését.

FitoHorm Turbo Kén – A kénpótlás megfelelő eszköze levélen keresztül.

Alkalmazásának előnyei:
– 
Növeli a növények ellenálló képességét, fiziológiai teljesítőképességét, fejlődését.
– 
Növeli a termés mennyiségét.

Pozitívan hat a termés minőségére.
– 
Segíti a kiváló élelmiszeripari paraméterek és takarmányminőség kifejlődését. Stimulálja az aromajáratokban képződő növényi olajok mennyiségét és azok fajra jellemző beltartalmát.
– 
Extra magas felvehető kéntartalommal rendelkezik, 600 g/l S-tartalom.
– 
Javítja a nitrogén felvételét és annak hasznosulását.
– 
Növeli a növények szárazanyag-tartalmát, és mérsékli az aszálykárt.
– 
Fokozza a fehérje- és olajtermelést.

Javítja a bokrosodást.
– 
A szerves kelátképző lehetővé teszi a magas hatékonyságú tápanyagfelvételt.

 

FONTOS tehát, hogy ne feledkezzünk meg a kénpótlásról. A kelatizált ként tartalmazó lombtrágya használatával megelőzhető a minőségromlás és a termésveszteség. Csupán néhány ezer forintos pluszköltség mellett sokkal jelentősebbek azok az előnyök, amelyeket 
a tápanyagok megfelelő hasznosulása idéz elő a termésben.


Címkék: