A napraforgó vetéstechnológiája és a tápanyagellátása

A hazai napraforgó-termesztés országos vetésterületi és termésátlagbeli adatai az elmúlt esztendőben több évtizedes viszonylatban is rekordot döntöttek!

A napraforgó vetésterülete elérte a 642 ezer hektárt a hazai szántóterületeken, és termésátlaga 2,95 t/ha volt, ami elsősorban a tavalyi termésnövelő hatású időjárásnak volt tulajdonítható.

A napraforgó elérte, sőt meg is haladta az agrotechnikailag optimális feltételeket biztosító vetésterületi határt, ami miatt különösen fontos a megfelelő vetésváltási, vetéstechnológiai rendszer kialakítása, kidolgozása. A napraforgó a betegségekre és kártevőkre különösen érzékeny növény, ezért a vetésváltásra és a helyes növényi sorrend kialakítására fontos figyelmet fordítani. Legalább öt évig nem kerülhet vissza ugyanarra a termőhelyre, ami a gyakorlatban nem minden esetben kivitelezhető, de a monokultúrás termesztést mindenképpen kerülni kell. Legjobb előveteményei a gabonafélék, azonban nem megfelelőek az olyan elővetemények, amelyeknek közös betegségeik vannak 
a napraforgóval, mint a burgonya, a repce vagy több zöldségnövény. A kedvezőtlen vetésszerkezet következtében az olyan kórokozók, mint például a fehérpenész, jelentős terméskiesést okozhatnak. A talajt nitrogénben gazdagító pillangósok mint elővetemény károsak, mivel növelhetik 
a gombás megbetegedések gyakoriságát.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Dr. Szabó András

Tags: napraforgó, napraforgó termesztés, tápanyagellátás, vetéstechnológia

  • 15
  • 29
  • 33
  • 35
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • amazone
  • benedeczki
  • cont-eco
  • dupont
  • gepkozvetito_logo
  • stihl_logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom