A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

DuPont és DuPont Pioneer szántóföldi bemutatók – Továbbfejlesztett technológiák és számos új hibrid Látóképen

Növénytermesztés - 2015.08.25

Június 12-én tartotta közös szántóföldi bemutatóját Debrecen-Látóképen a DuPont és a DuPont Pioneer. A résztvevők négy nagy szántóföldi kultúra növényvédelmi megoldásait és a kukorica, napraforgó, repce hibridújdonságait egyaránt megismerhették. A számos témát felölelő rendezvényből szemezgetünk beszámolónkban.

DuPont és DuPont Pioneer szántóföldi bemutatók – Továbbfejlesztett technológiák és számos új hibrid LátóképenFejlődés és bővülés


A parcellák bejárása előtt röviden üdvözölte az érdeklődőket Kovács Gyula, a DuPont Magyarország Kft. ügyvezetője, illetve a Pioneertől Csekő József területi képviselő. Köszönetet mondtak a gazdálkodóknak, akik bizalmat szavaztak a DuPont termékeinek és a Pioneer hibridjeinek, a két cég így több kultúrában is jelentősen növelhette termékei részesedését. Az ExpressSun® technológia annyira sikeres lett a vetőmagforgalom szempontjából, hogy napraforgóban 50%-kal nőtt az értékesített zsákok száma. Kukoricában szintén jelentősen növelte eladásait a Pioneer, és a repcében is 4%-os volt az előrelépés a 2014-es gazdasági évről 
a 2015-ösre.
Ellenállóság, termőképesség
A Pioneer tíz éve tartó sikerének titka, hogy a kezdetektől fogva csak hibridek nemesítésével foglalkozik a repcében, amelyek nagyobb termésre képesek, jobb a télállóságuk és a szárszilárdságuk is. Jelentős mérföldkő volt a számos előnyös tulajdonságot ötvöző MAXIMUS® féltörpe hibridek bevezetése 2006-ban és persze a kedvező ár. A bemutatóparcellákon három új hibrid kapott bemutatkozási lehetőséget: a PX113 MAXIMUS® hibrid, a PT234 hagyományos növekedésű hibrid és a PT228CL Clearfield® repcehibrid. 
A MAXIMUS® féltörpe repcehibridek nemesítésének egyik ékköve a 2014-re már a második legnagyobb területen termesztett PR44D06, amely kórtani tulajdonságaiban és termőképességben is hatalmas előrelépést jelentett. Előnyös tulajdonságai közé tartozik még:
• 
széles vetésidő-optimuma,
• 
a hagyományos növekedésű repcéknél 30-40 cm-rel alacsonyabb, ami a tavaszi növényvédelmi beavatkozásokat egyszerűbbé teszi,
• 
gyorsabb, könnyebb betakarítást lehetővé tevő zömök habitusa, ami 
a megdőlést veszélyét is csökkenti.
Hasonlóan ígéretes az idén forgalomba került PX113, amelynek termőképessége 6%-kal magasabb a MAXIMUS® repcék átlagánál, emellett a fómás szárkorhadással szembeni rezisztenciája is kiemelkedő.
A Pioneer hagyományos növekedésű repcéi termőképességükkel emelkednek ki hibridkínálatból. Különösen igaz ez a PT234-re, amely maga mögé utasította hasonló habitusú társait, beleértve az eddig vezető PR46W21 hibridet is, amely megkésett vetéssel is kiemelkedő produkcióra képes. A Pioneer hagyományos hibridajánlatában szereplő harmadik hibrid a legjobb ár-érték arányú PR46W14. A repcevetőmag-piac viszonylag új, de dinamikusan bővülő szegmensét a Clearfield® repcék jelentik. 2011-ben a éppen a Pioneer adta az első ilyen hibridet a magyar piacra, a PX100CL-t. Kleffmann piackutatási eredmények alapján 53 százalékos részesedésével a mai napig a Pioneer Clearfield® repcéi a legkeresettebbek a piacon a Clearfield® repcék közül. Ajánlatuk ebben a szegmensben is folyamatosan bővül.
A rendezvényen a Pioneer munkatársai a PX111CL, a PT200CL és a 2015-től kapható PT228CL hibrideket emelték ki.Új lehetőség a gyomirtásban
A DuPont bemutatóin a repcetermesztők már találkozhattak a cég tavaly forgalomba került gyomirtó szerével, a Salsa® 75 DF (etametszulfuron-metil) készítménnyel, amely olyan problémákra kínál megoldást, amelyek eddig leküzdhetetlen feladatnak számítottak. A sebforrasztó zsombor, vadrepce, mezei tarsóka nagymérvű felszaporodása volt jellemző ebben a kultúrában, hiszen mivel a repcével közeli rokonok, ezekre az eddigi gyomirtó szerek kevésbé hatottak. A posztemergens felhasználású Salsa® – a legjelentősebb repcegyomok mellett – ezekre a fajokra is megoldást kínál. A készítmény tulajdonságait, a felhasználás sajátosságait az alábbiakban összegezhetjük:
• 
A Salsa® bármely hibridben vagy fajtában használható, a repcére nézve kiváló szelektivitású.
• 
A kezelés rugalmasan időzíthető: a gyomnövények szik- és négyleveles állapota között javasolt kijuttatni. Használhatjuk őszi vagy tavaszi posztemergens kezelésre is.
• 
Könnyen oldódó, granulátumformulájú, alacsony dózisú szer.
• 
Hőmérsékletre nem érzékeny.
• 
A dózis a gyomok fejlettségétől, a gyomosodás erősségétől, a gyomösszetételtől függően 15-25 g/ha között választható.
• 
A Salsa használatakor Trend® nedvesítőszer hozzáadása szükséges.
• 
Jól kombinálható speciális egyszikűirtó készítményekkel vagy – 
a hatásspektrum szélesítésére és a rezisztencia megelőzésére – kétszikűirtó szerekkel, például metazaklór, metazaklór+quinmerak, illetve fejlettebb gyomok esetében klopiralid+pik-loram+aminopiralid.
• 
Hosszú hatástartamú, a talajon keresztül is felveszik a gyomnövények.
A DuPont repcetechnológia elemei között meg kell említeni az Acanto® Plus gombaölő szert, amely védelmet nyújt a repce betegségei ellen, regulátorhatása révén növeli az oldalelágazások számát, és pikoxistrobintartalma révén zöldítő hatással is bír. Kijuttatása tavasszal, szárba induláskor javasolt. A repce tavaszi növényvédelmének egy másik fontos elemét a fénybogarak kártételének elhárítása jelenti. Erre a repce zöldbimbós állapotában a nyolc–tíz napos hatástartamú Avaunt® rovarölő szert ajánlja a DuPont.


Kukoricahibridek itthonra
A Pioneer talán eddigi legerősebb portfólióját kínálja a kukoricatermesztőknek, a FAO 300 eleji éréscsoporttól a FAO 500 elejéig. A Látóképen bemutatott tíz hibrid nagy része már a hódmezővásárhelyi nemesítőállomás terméke, és jól bírják a hazai kontinentális klímát. Ezek a kiváló, fiatal hibridek többségében megfelelnek a Pioneer Optimum® AQUAmax® minősítési rendszerének, ami azt jelenti, hogy normál évjáratokban 3, aszályos viszonyok között pedig 5% termésmennyiséggel előzik meg az adott év standardjait. 
A bemutatóparcellákon szemügyre lehetett venni a FAO 300 éréscsoportból a P9074, P9241, P9486, P9537, PR37N01, P9903 hibrideket, a FAO 400-as éréscsoportból a P0023, P9911, P0216 hibrideket és a FAO 520-as P0412 hibridet. A DuPont gyomirtószer-kínálatában standard készítménnyé vált a hazai gyomviszonyokhoz jól illeszkedő Principal® Plus Gold. Öt hatóanyagával a kukoricában előforduló gyomok szinte teljes spektruma ellen hatékonyan véd. Várhatóan a Principal® Plus Gold méltó társa lesz a még engedélyezés alatt álló Collage® kukorica gyomirtó szer és a terbutilazin+petoxamid kombinációja, amelynek posztemergens gyomirtó szerként jelentős a tartamhatása is. Az utóbbi években tapasztaltak alapján a kukorica molykártevőire is ki kell térnünk. A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke hernyója a mennyiségi káron túl utat nyit a toxintermelő gombáknak. Ellenük hatékonyan védekezhetünk a hasznos élő szervezetek védelme mellett is hosszú hatástartamú DuPont™ Coragen® rovarölő szerrel. A védekezésben kulcskérdés az időzítés, amihez hasznos segítséget nyújt a DuPont™ Evalio® Agrosystems előrejelző rendszere.

 

Az ExpressSun® technológia
A nemesítő munka és a növényvédőszer-fejlesztés közös eredménye a napraforgó-termesztők körében egyre népszerűbb ExpressSun® technológia. Ma már imponáló hibridválaszték áll rendelkezésre azoknak, akik ezt a szelektív és hatékony gyomirtási eljárást választják. Express™ toleráns, linolsavas hibridek a P63LE75, az új, nagy olajtartalmú P63LE113, a közel 100 000 hektáron termesztett P64LE25, illetve a kiváló betegség-ellenállóságú P64LE99. Az utóbbi években megnőtt vetésterületű, magas olajsavas hibridek közül pedig a P64HE118-at mutatták be.
A technológia másik pillére, a DuPont™ Express™ 50 SX gyomirtó szer már hosszú évek óta bizonyítja hatékonyságát. 
A felhasználásával kapcsolatban az osztott kezelés lehetőségére hívták fel a figyelmet a DuPont szakemberei, ami parlagfűvel fertőzött területen megfontolandó. Mint hangsúlyozták, az Express™ és a parlagfű „viszonyában” sokkal inkább az időzítés, mint a dózis a meghatározó. Célszerű a teljes dózis első felét kiadni, ahogy a parlagfű első hulláma kikelt, még a négy-öt leveles fejlettség elérése előtt, majd két hét múlva a második felét az utókelés megfogására.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: