A kukoricatermesztés helyzete – Hazánkban korszerű agrotechnikával növelhető lenne a termés

Az 1970–80-as években a hektáronkénti termésátlagot illetően a harmadik helyen, 
míg az évi termésnövekedés alapján húsz év átlagában 151,5 kg/hektárral a világon elsők voltunk. Az utóbbi években viszont egyre jobban lemaradunk az élvonaltól.


Több ezer évre volt szükség Amerikában, hogy az ősi, többszörösen elágazódó, kis csövű kukoricából a mai modern, nagy csövű kukorica kialakuljon. A kukorica termését növelni kell, mert a Föld népessége gyorsan nő, és jelenleg már csak 0,2 hektár jut egy főre, amelyen az élelmiszert, a takarmánynövényeket és az ipari növényeket is meg kell termelni. A világ kukoricatermesztése rohamléptekkel halad előre, de a Föld kukoricatermesztésében a genetikai lehetőségeknek csak 20-25 százalékát hasznosítják.

Eltérő termésátlagok

A világ kukoricatermesztése 183 millió hektár, az összes termés meghaladta az egymilliárd tonnát, de a termésátlag csak 5,5 t/ha. Az Egyesült Államokban táblaszinten a rekordtermés 2015-ben 33,39 t/ha volt, a kukorica őshazájában, Mexikóban viszont 7-7,5 millió hektáron a kedvezőtlen ökológiai viszonyok miatt csak 3-3,5 t/ha termett, még úgy is, hogy egy évben kétszer vetnek és takarítanak be.
A hazai növénytermesztés gondjait a klímaváltozás miatti időjárási szélsőségek növekedése, a széles fajtaválaszték, de kevéssé tudatos fajta- (hibrid)választás, az agrotechnikai hiányosságok és a a szélsőséges gabonacentrikus vetésszerkezet jelenti, de előfordul nem okszerű tápanyag-gazdálkodás, továbbá vetéstechnológiai és növényvédelmi hiányosságok. Magyarországon a kukorica termésingadozása a korábbi 10-20 százalékkal szemben az 50-60 százalékot is eléri, ami rendkívül kedvezőtlen, mert évjárattól függően az összes kukoricatermés 4 és 9 millió tonna között változott. (1. ábra)

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Dr. Sárvári Mihály egyetemi tanár DE MÉK Növénytudományi Intézet

  • 15
  • 29
  • 33
  • 35
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • amazone
  • benedeczki
  • cont-eco
  • dupont
  • gepkozvetito_logo
  • stihl_logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom