TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A repcenemesítés idei trendjei

A repcenemesítés idei trendjei

Növénytermesztés - 2024.07.03

A repcetermesztés hosszú ideje fontos szerepet tölt be a mezőgazdaságban, és az idei évben is kiemelkedő jelentőségű megoldásokat kínál a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terén. Számos előnye van, amelyek a környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontokat is figyelembe veszik. De hogy mik ezek pontosan, melyek a legújabb nemesítési eljárások, arról Sík Imrével, az RAGT Vetőmag Kft. leányvállalati igazgatójával beszélgettünk    

AgrárUnió: Miért tartja fontosnak a repcetermesztést a mezőgazdasági szektorban? Milyen előnyei vannak a gazdák számára?

A repcenemesítés idei trendjeiSík Imre, az RAGT Vetőmag Kft. leányvállalati igazgatója
 

Sík Imre: A repce jól illeszthető a vetésforgóba. A gépi munkák idejét jobban el tudjuk időben osztani, ami a betakarításnál különösen fontossá tud válni. Korai árbevétele és a talajra gyakorolt pozitív hatásai révén fontos szerepet tölt be a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokban. Emellett a repcemag sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt jelentős piaci kereslet mutatkozik iránta, ami stabil jövedelemforrást biztosít a termelőknek.

A. U.: Az elmúlt évek környezeti és szabályozási változásai azonban sajnos nem segítették ezt tendenciát…

S. I.: Így van, az őszi csapadék hiánya, a vegyszerkivonás, de a műtrágyák piacán bekövetkezett áremelkedés is negatívan hatottak a repce termesztésre az utóbbi évben. Az ország különböző részein most nagyon változatos a helyzete az őszi káposztarepce állományoknak. Hazánk nyugati részén többnyire a túlzott csapadék, míg a délkeleti megyékben a rágcsáló és csapadékhiány okozott komoly problémákat.

Tavaly tovább csökkent a repce betakarított területe is, az előző évitől 7,6 százalékkal elmaradva, 189 ezer hektárra szűkült. Annak ellenére, hogy területi visszaesés tapasztalható, az RAGT-nél büszkén állíthatjuk, hogy nemcsak területi részesedésünkben, hanem eladott zsákszámainkban is jelentős növekedést értünk el. A magas minőségű vetőmagjaink és tapasztalt, nagy szakértelemmel rendelkező kollégáink összehangolt munkájának köszönhetően más megközelítéseken, más szemléleten keresztül is hatékonyan támogatjuk partnereinket.

„Egyre több mezőgazdasági vállalkozás és kutatócsoport fektet jelentős erőforrásokat olyan új technológiákba és módszerekbe, amelyek optimalizálják a repcetermesztés hatékonyságát és fenntarthatóságát”

A. U.: Az előnyök mellett azonban fontos megemlíteni az innováció és a technológia szerepét a repcetermesztés fejlődésében.

S. I.: Egyre több mezőgazdasági vállalkozás és kutatócsoport fektet jelentős erőforrásokat olyan új technológiákba és módszerekbe, amelyek optimalizálják a repcetermesztés hatékonyságát és fenntarthatóságát. A mezőgazdaságban a szélsőségek leküzdése kulcsfontosságú feladat.

A RAGT modern őszi káposztarepce hibridjei olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a környezeti változásokhoz a lehető legjobban alkalmazkodjanak és stabil terméshez vezessenek. A legkiemelkedőbb eredmények és a legbiztonságosabb terméshozamok azokon a területeken érhetők el, ahol az innovatív Secure Install® és Gene Care® technológiák kerülnek alkalmazásra. Ezek a technológiák a RAGT nemesítői által éveken át kidolgozott és tesztelt fejlesztések eredményei. A Secure Install® jelöléssel ellátott repcék a tél beállta előtt akár +12 százalékkal több biomasszát képesek előállítani, továbbá a jobb őszi fejlődési erélyüknek köszönhetően akár 3,5 százalékkal nagyobb hozamra is képesek. A Gene Care® technológiával ellátott hibridek pedig kiváló betegség-ellenállósággal rendelkeznek, stabilan termeszthetők széles környezeti adottságok mellett, mindezt kiváló terméspotenciál mellett.

A. U.: Milyen fajtákat ajánlana a gazdáknak?

S. I.: A RAGT portfóliója nagyon erős. Az RGT CADRAN, de az RGT PARADIZZE is már az előbb említett új fejlesztéssel ellátott hibridjeink. Az elmúlt év tapasztalatai alapján már most hatalmas az érdeklődés az RGT BLACKMOON hibridünkre. Bár a kedvencem továbbra is a CADRAN és a hosszabb tenyészidejű RGT GAZZETTA, valószínűleg ebben a szezonban a BLACKMOON lesz a legkeresettebb hibridünk. Nem meglepő, hiszen kiemelkedő eredményeket és csodálatos állományt produkált, ami lenyűgözte a repcés gazdákat. Léh környékén 4,85 t/ha-os, Nagyhegyesen 4,51 t/ha-os terméseredményt ért el. A teljes tenyészidőszakában jelentős biomassza-tömeget képez, amely erős, dús levelű megjelenést biztosít számára. A Gene Care® repce technológia révén kivételesen magas toleranciát képvisel a Tarlórépa sárgaság vírussal szemben, ezáltal átlagosan +4,2 százalákkal jobb terméseket eredményezve a többi hibridhez képest.

A repce jól illeszthető a vetésforgóba. A gépi munkák idejét  obban el tudjuk időben osztani, ami a betakarításnál különösen fontossá tud válni. Korai árbevétele és a talajra gyakorolt. Pozitív hatásai révén fontos szerepet tölt be a fenntartható Mezőgazdasági gyakorlatokban.

A. U.: És mit tudnak tenni a gyökérgolyvás megbetegedésekkel szemben?

S. I.: A gyökérgolyva bár egy általánosan elterjedt betegsége a repce állománynak, szerencsére csak kis területet érint Magyarországon. Ezekre a területekre az RGT KOCAZZ-t szoktuk ajánlani a gazdáknak. Ez a hibrid egyesíti a nagyon jó szemtermést, a verticilliummal szembeni kiváló ellenállóságot és a magas olajtartalmat. A gyökérgolyva-fertőzés esetén az RGT KOCAZZ 1 t/ha-nál több termést képes elérni egy érzékeny fajtához képest.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: repce, nemesítés, ragt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jegy a nyerő - fizess elő! - AgrárUnió Magazin akció!

Legyél előfizető és vidd haza ingyenes jegyed vagy MTZ-mintás pólódat!