TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Újra érték a minőség – Diskurzus Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. vezetőjével

Újra érték a minőség – Diskurzus Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. vezetőjével

Növénytermesztés - 2024.06.28

A kalászosok, különösen a lágybúza tekintetében Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a belföldi igénynél lényegesen nagyobb mennyiséget állítunk elő.  Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 2023-ban őszi búzából közel egymillió hektárról 5 millió tonna fölötti mennyiséget takarítottunk be. Ez a szerencsés helyzet viszont kihívással is párosul, jelentős mennyiség kerül exportra. A búza sorsát exportpiacainknak, tehát a felvevőpiacunknak az állapota, keresleti helyzete fogja meghatározni. Miként tudunk, mivel és hogyan lehet ezen a piacon boldogulni?

Nézzük a konkrétumokat! Az őszi lágybúzát közel 5,6 tonnás átlaggal takarítottuk be, ez azt jelenti, hogy a betakarított mennyiségből a szezon alatt több mint 2,5 millió tonna elhagyta az országot. Azért kell koncentrálnunk az exportra, mert ez fogja meghatározni a belföldi igényeket – vezeti fel a témát Bene Zoltán, a Karintia Kft. vezetője. A 2,5 millió tonna zöme, közel 2,4 millió tonna az EU-n belül talált gazdára. Közismert, hogy a hazai legnagyobb felvevő ország Európán belül Olaszország. Az exporttételnek több mint a fele, 52 százaléka Olaszországban talál gazdára, és ezen felül több mint 550 ezer tonna Ausztriában. Létkérdés, hogy ismerjük ezeknek a piacoknak a folyamatait.

A minőségi fajták szerepe felértékelődik 

Újra érték a minőség – Diskurzus Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. vezetőjévelBene Zoltán

Ahogyan a szakember fogalmaz, itt jön képbe a minőség, ugyanis az olaszországi piacon rendkívül keresettek a nagyon magas minőségű búzák, ezért hajlandóak jelentős felárat is adni – jelenleg 20 és 30 ezer forint között van tonnánként ez a felár. Ezen felül még keresik a rendkívül alacsony, úgynevezett alap malmi paraméterekkel rendelkező búzát is – itt jellemző paraméterek a 11 százalék fehérjetartalom, a 220 sec esésszám és a 76 kg/hl hektolitersúly. Ezzel a szerény minőséggel és nyilvánvalóan szerényebb árakkal hígítják fel a drágább és prémium minőséget adó tételeket. A mi olvasatunkban azokat a 14 százalék fehérjetartalmat és 78 kg/hl-t meghaladó tételeket értjük prémium minőség alatt, amelyek kiváló reológiai tulajdonságokkal bírnak (a reológia a különféle anyagok folyási és alakváltozási tulajdonságaival foglalkozó tudományág – a szerk.). És itt a lényeg – mutat rá a Bene Zoltán –, ugyanis szinte bármely fajtával, akár takarmánybúza fajtával is képesek lehetünk magas fehérje mennyiséget elérni, akár 14-15 százalékos fehérjét produkálni, viszont a fehérje minőségébe már a fajtaválasztást követően nem igazán van beleszólásunk. Ez ugyanis jellemzően egy fajtához köthető tulajdonság; például a W és P/L paraméterek genetikailag kódolt tulajdonságok, tehát ezeknek az eredményessége már jellemzően a fajtaválasztáskor eldől. Az elmúlt akár egy évtizedben jellemzően a hazai gazdálkodók az alacsony minőségű és nagy mennyiséget adó fajtákat keresték, többségük nem törődött a beltartalmi paraméterekkel. Ám eljutottunk odáig, hogy már a feldolgozók sem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy bármilyen fehérjetartalmú takarmánybúzát vegyenek. Az ipari feldolgozók pedig a hatékonyságuk növelése végett – legyen az keményítő- vagy más feldolgozóüzem – egyre inkább fajta szerint fogják keresni a jövőben a tételeket, hiszen ebben a nehéz gazdasági helyzetben mindenki a hatékonyság növelésére törekszik − hangsúlyozza Bene Zoltán.

Amennyiben továbbra is kizárólag az alacsony minőségű búza termesztését erőltetjük, abban az esetben nagyon könnyen elveszíthetjük a versenyt a keletről érkező gabonával szemben.

Nem minden esetben érdemes erőltetni a bő termőképességű fajtákat, ha…

Visszatérve a piacokra, a tendenciára: a Karintia Kft. a fennállásának közel harminc évében is folyamatosan hangsúlyoztuk, hogy a prémium minőség a jövőbeni alapvető tendencia kell, legyen – emeli ki a szakember. Miért gondoljuk ezt?  Azért, mert ha megnézzük az elmúlt 5-10 év termésátlagát, akkor látjuk, hogy ez nem haladta meg a 6 tonnát Magyarországon. Ha pedig ezen a 4,2–4,3 millió hektárnyi szántón nem vagyunk képesek eltérő körülmények között 6 tonna feletti országos termésátlag fölé jutni, akkor véleményünk szerint nem érdemes erőltetni a bő termőképességű fajtáknak a vetését. Hogyha ennyire korlátozottak a lehetőségeink, ebben az esetben a szerény 5–6 tonnás termésátlagtól a prémium minőség irányába kellene haladnunk.

Kitörési pont lehet a prémium minőség

Trendfordulóhoz értünk, alkalmazkodni kell a körülményekhez. A kulcsszó az alkalmazkodás – mondja határozottan a cégvezető. Mindannyian látjuk, hogy keleti irányból, az orosz-ukrán háborúval óriási tételek árasztották el az Európai Uniót. Ezek a tételek a tengeren lényegesen kedvezőbb feltételekkel tudták elérni Olaszországot, és nem utolsósorban ezeket a tételeket lényegesen kedvezőbb áron, kedvezőbb feltételek mellett tudták megtermelni. Ezáltal – párosulva a kedvezőbb logisztikai költségekkel – sokkal versenyképesebbek, mint adott esetben a magyarországi búza. Amennyiben tehát mi továbbra is kizárólag az alacsony minőségű búza termesztését erőltetjük, abban az esetben nagyon könnyen elveszíthetjük a versenyt a keletről érkező gabonával szemben. Kitörési pont lehet számunkra, mindent figyelembe véve is, a prémium minőség előállításában rejlő lehetőség. A Karintia Kft. véleménye az, hogy olyan prémium minőséget adó genetikákat – azaz magas fehérjetartalommal, magas fehérjeminőséggel! tehát kiváló reológiai tulajdonságokkal rendelkező fajtákat – érdemes vetni Magyarországon, amelyekkel fel tudjuk venni a versenyt a keletről érkező gabonákkal. Ez a tendencia, tartunk tőle, hogy maradandó lesz, mert a keletről érkező gabona, ami a háború hatására egyszer már megtalálta a helyét, például Olaszországban, az várhatóan a jövőben is fog magának vevőt találni.

Rövid tenyészidejű fajták jelenthetik a biztonságot

A megnövekedett inputanyag költségekre is érdemes reagálni a hazai gazdálkodóknak. 2019 óta dolgozunk együtt – a Karintia Kft. klímatanácsadójaként – Németh Lajos meteorológussal. Célunk az ő szaktudása révén szembesíteni a gazdákat azzal, hogy amely időjárási körülményekkel találkozunk, ez már kétségkívül a felgyorsult klímaváltozás. Minderre a szélsőséges időjárásra az egyik lehetséges válasz a megfelelő érésidejű fajták választásában rejlik. A Karintia Kft. abban a szerencsés helyzetben van, hogy cégcsoportjának érdekeltségi körébe több nemesítőház is tartozik. Hosszú idő óta nemesítőink abban a már bevált trendben hisznek, hogy Magyarországra, a Pannon régióba rövid tenyészidejű fajtákat kell alkalmazni. A búza esetében ez azt jelenti, hogy rövid érésidővel válasszunk fajtát, és a rövid érésidő lehetőleg nagyon gyors, mihamarabbi kalászolási idővel párosuljon – sorolja Bene Zoltán. –   Fontos, hogy növeljük a kalászolás és az érés közötti időtartamot, úgy, hogy az érési idő korai maradjon, mert minden egyes nappal, amennyivel ezt a periódust meg tudjuk növelni, átlagosan, 200 kilogrammal növelhetjük a hektáronkénti termésátlagot.

Korábban nem feltétlenül kényszerültek a gazdák a takarékosságra. Most viszont kénytelenek vagyunk nagyon körültekintően alkalmazkodni. Mi, a Karintiánál azt valljuk, hogy nem feltétlenül a körülmények tesznek minket, gazdálkodókat tönkre; az alkalmazkodás a változó körülményekhez tehet minket sikeressé.

Az alkalmazkodás a változó körülmények között is sikeressé tehet

A harmadik téma, ahol ugyancsak trendforduló kell, bekövetkezzen: az elmúlt években drámai inputanyag-áremelkedés történt, és ez a növényvédőszer-árakat sem kímélte. Felértékelődött ezáltal a nagyobb betegségtűrő képességgel rendelkező fajták használata, ugyanis a betegségállóság tekintetében a legjobb megelőzés a fajtaválasztással kezdődik.

Az inputanyag-költségeket igencsak megemelő energiaár-robbanás jelentős mértékben kihatott a nitrogénműtrágya árára is. Igaz, hogy ez most csökkenő tendenciát mutat, de még mindig magasnak mondható – minderre válaszul a gazdálkodók jelentős mértékben csökkentették a nitrogén használatát. Ennek következtében az eltérő talajadottságok és az eltérő nitrogénhasznosító képességű fajták használatával nagyon inhomogén tételekkel találkozhattak a gazdálkodók és a kereskedők az előző gazdasági évben. Azáltal tudjuk ezt tompítani, tudunk válaszolni a csökkentett nitrogén használatra, ha előnyben részesítjük a nagyobb nitrogénhasznosító képességgel rendelkező fajtákat. A gazdálkodók elsősorban anyagi okból takarékoskodnak a nitrogénnel, ám a takarékosság − véleményünk szerint − gyakran átcsapott indokolatlan mértékűvé, hiszen ez nemcsak a mennyiséget, de a minőséget is károsan érinti. Ha a negatív hatások tompítására jobb nitrogénhasznosító képességű fajtákat vetünk, akkor a növény számára szűkösebb mértékben elérhető nitrogént jobban hasznosítani képes fajta értelemszerűen jobb eredményt tud produkálni a szántóföldön. A Karintia Kft. fajtái közül egyre több átesik ilyen vizsgálaton, tehát mi a szaktanácsadóinkkal együtt képesek vagyunk célzottabban, az adott gazdaság körülményeihez jobban alkalmazkodó fajtát ajánlani.

Korábban nem feltétlenül kényszerültek a gazdák a takarékosságra. Most viszont kénytelenek vagyunk nagyon körültekintően alkalmazkodni.

Mi, a Karintiánál azt valljuk, hogy nem feltétlenül a körülmények tesznek minket, gazdálkodókat tönkre; az alkalmazkodás a változó körülményekhez tehet minket sikeressé. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy tartsanak velünk, mutatjuk az utat, segítjük Önöket a sikeresebb alkalmazkodás és így az eredményesebb gazdálkodás érdekében – zárta a beszélgetést Bene Zoltán.                 
Szerző: Tóth Ibolya

Címkék: Karintia Kft., kalászos
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

SHERPA minirakodók

Hiszünk a gépek erejében, amelyek megkönnyítik a nehéz fizikai munkát! Termékeink segítségével hatékonyabbá válik ...