TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Eredményes növényvédelem a magyar bortermelés sikeréért

Eredményes növényvédelem a magyar bortermelés sikeréért

Növénytermesztés - 2024.06.18

A magyar éghajlat és termőtalaj kiváló környezetet biztosít az évszázadok óta tartó bortermelésnek. Az évjárathatás, esősorban a tenyészidőszakban lehulló csapadék mennyisége nagy mértékben befolyásolja a szőlőt támadó betegségek dominancia viszonyait. A szőlőtermesztéssel foglalkozó magyar gazdák számára ezért kiemelten fontos termésük védelme, melyhez jelentősen hozzájárul a hatékony, rezisztenciatörő növényvédelem.

A magyarországi szőlőtermesztés és bortermelés előkelő, jelentős nemzetgazdasági szerepét tekintve a szőlőtermesztőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kórokozókkal szembeni megelőző védelemre. Új hatóanyagokra, kombinációkra, technológiai fogásokra van szükség egyrészt a károsítók megjelenése, másrészről a már jelenlévő, hagyományosan gondot jelentő fajok természetes genetikai változásának köszönhető újabb kihívások leküzdésére. A korábbi száraz évjáratok után a 2023-as csapadékos évjárat itthon is felhívta a gazdálkodók figyelmét a peronoszpóra-félék kíméletlen károkozására úgy burgonyában, mint szőlőben. 2024 száraz és meleg tavasza után megérkezett a csapadék országszerte, ami ismét peronoszpóra veszélyhelyzetet alakított ki és kihívás elé állítja a szőlőtermesztőket. 

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat világszinten élen jár az új hatóanyagok felfedezésében, azok piacra vezetésében és az utóbbi években számos hatékony növényvédelmi megoldást hozott a magyarországi piacra. A vállalat kutató-fejlesztő munkájának köszönhetően az idei évben a szőlő peronoszpóra elleni közdelem egyik legújabb, rezisztenciatörő hatású terméke került a hazai kereskedelembe, a Zorvec™ Vinabel® gombaölő szer. A Zorvec™ termékcsalád az utóbbi években Nyugat-Európában hihetetlen sebességgel nyert teret. A Zorvec™ rendkívül alacsony koncentrációban képes gátolni a peronoszpóra-félék életfolyamatait, szisztémikus mozgása révén pedig a kezeletlen növényi részek védelmét is képes megoldani. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a Zorvec™ a kezelt hajtások éppen fejlődő, illetve később megjelenő leveleinek védelmét is képes hatékonyan megoldani. Külön kiemelendő a rendkívül rövid idő - akár 20 perc - alatt kialakuló esőállóság, mely hatékony segítség lehet egy csapadékosabb évjárat során.

A Zorvec™ Vinabel® egy gyári kombináció, melyben a társ hatóanyag az a zoxamid, amely kiváló esőállóság mellet hosszú hatástartammal és különleges hatásmóddal egészíti ki a Zorvec™ által kialakított védelmet. Ez az egyedi kombináció a jelenleg elérhető legmagasabb szintű védelmet képes produkálni, bármelyik versenytárssal is hasonlítjuk össze. Ilyen összehasonlításban a gazdaságosság terén is nyerő a Zorvec™ Vinabel®, érdemes utánaszámolni. A Zorvec™ Vinabel® rugalmasan, a kezeléskor meglévő lombfal nagyságához illesztve dozírozható és mivel II. forgalmi kategóriába tartozik, könnyen hozzáférhető a legtöbb szőlőtermesztő számára.

Tóth Dániel a Viticoop Kft. ügyvezetője, Növényvédő Szakmérnök vállalkozásával a Balatonboglári Borvidéken 530 ha ültetvényen nyújt szőlészeti és növényvédelmi segítséget a helyi szőlőtermelőknek, borászatoknak. Dániel a Zorvec™ Vinabel® gombaölő szer hatékonyságával kapcsolatban így nyilatkozott: „A 2023-as évben már kipróbálhattuk a Zorvec™ Vinabel® készítményt kísérleti, 2 hektáros parcellánkon, ahol Királyleányka szőlőfajtát termelünk. A tavalyi szőlőperonoszpóra járványos évben ezen a parcellán nem tapasztaltunk mérhető gazdasági kárt. Úgy gondolom a termék a 2023-as évben bizonyította hatékonyságát, ezért az idei szezonban már nagyobb felületen számítunk rá. A Zorvec™ Vinabel®-t napjaink talán legerősebb készítményének gondolom, amelyet kiváló hatékonyság és hatástartam jellemez. Remélem a javasolt technológia betartása mellett még sokáig használhatjuk biztonsággal. Azért ajánlanám a szőlőtermesztőknek, mert a szőlőperonoszpóra elleni védelem egyik fő bástyája lehet integrált növényvédelmi technológiában.”

A termelők bővebb információt a Zorvec™ Vinabel® gombaölő szerről itt találnak. A termék elérhetőségéről pedig érdeklődhetnek a Corteva területi képviselőinél és szaktanácsadóinál, akiknek az elérhetőségét itt találják.
Szerző: Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere

Címkék: corteva agriscience, gombaölő szer, szőlő, szőlőtermesztés, bor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Eredményes növényvédelem a magyar bortermelés sikeréért

A magyar éghajlat és termőtalaj kiváló környezetet biztosít az évszázadok óta tartó bortermelésnek. Az ...