TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Növénytermesztés - 2024.02.12

Tervezzünk előre a lehető legnagyobb hatékonyság érekében!

Hirdetés

Az Agro-ökológiai Program első évében több problémával is szembesültek a termelők. Lassan megtanulva ezt a programot is kiismerjük, hogy mely gyakorlatokat érdemes vállalni, melyek azok, amelyek túlzott kockázattal vagy többletmunkával járnak. Egyszerűnek látszott a növénykondicionáló vagy mikrobiológiai készítmények vásárlása, de itt át kellett gondolni az eddigi termesztési gyakorlatot.

A növénykondicionáló szereket általában a termelők a növényeket ért stressz kezelésére használják. Ha valami probléma van, fagykár, hideg, növényvédőszer-elsodródás stb., ami a növények fejlődését hátrányosan érinti, akkor veszik elő ezeket a készítményeket. Normál körülmények között, ha nincs semmi probléma, a növénykondicionáló szerek használata nem eredményez 5-10%-nál nagyobb terméstöbbletet. Ha úgy állítjuk be a kísérleteket, hogy előtte stresszt okozunk a növényeknek és kezeljük ezen növények egy részét, a kezelt növények növekedése és termése jóval meg fogja haladni a kezeletlen növényekét. A növényeket ért stresszfaktorok káros hatása és a növénykondicionálók használata során fellépő folyamatok jól mérhetőek.

Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Növénykondicionálók a technológiában

A növénykondicionáló szerek használata okszerű, akkor permetezünk, ha szükség van rá. Az Agro-ökológiai Programban a növénykondicionáló szerek használatát előre be kell tervezni a technológiába. Ez az eddigi gyakorlattal ellentmondásban áll, hiszen így a növénykondicionáló szerek használatát növénytermesztési technológiai elemnek tekintjük, beépítjük a technológiába mint kötelező felhasználást és pontot kapunk az AÖP-ben a használatukért. Több termelő már technológiai elemként használja a növénykondicionáló szereket, de ez függ a termesztett növény érzékenységétől, az évjárattól, a terület adottságaitól és még sok mindentől is.

Az Amalgerol növénykondicionáló készítményt először a cukorrépában használták technológiai elemként. Ha ismerjük azokat a környezeti hatásokat, amelyekre a termesztett növényünk szinte biztosan stressz fellépésével reagál, ezekre a pontokra tervezhető a növénykondicionáló szerek használata.

Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Mikrobiológiai termékekre mindig szükség van

A mikrobiológiai termékek esetében a technológiába illesztés ennél egyszerűbb. A tarlóbontás szükségszerűsége vagy a talajban áttelelő gombafertőzések megléte egy általánosabb, szinte mindenhol felmerülő probléma. A talajok rossz állapota is általános jelenség. Így elmondhatjuk, hogy a mikrobiológiai készítmények technológiába illesztése szinte szükségszerű és elvárt is.

Címkék: Hechta Kft., Amalgerol, aöp, növénykondicionáló
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajmegőrző gazdálkodás – A hagyományos műveléstől a no-till ...

A német gazdák „megint fellázadtak” – vajon máshol minden rendben van? Néhány héttel ezelőtt még ...