TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

Hírek, információk a szántóföldről - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

Növénytermesztés - 2023.10.31

Megérkeztek a kártevők és a kórokozók az őszi vetésekbe!

Ahogyan az várható is volt, a kedvező körülmények hatására erősödő levéltetűfertőzés jeleit láthatjuk a repceállományokban. Amennyiben a kártétel erősödik, az az erősen fertőzött gócokban már hatással lehet a növények kondíciójára, amely szerencsétlen esetben oly mértékben romolhat, ami már a sikeres áttelelést is veszélyeztetheti.

Az elsőként vetett árpatáblákon -egyelőre- még nem a levéltetvek, hanem más kártevők kártételére bukkanhatunk. Egyes táblarészekben ugyanis meglepően nagy számban találhatunk olyan levelekre, amelyeken az aknázólegyek kártételét, azaz kisebb-nagyobb foltaknákat láthatunk. Ezek némelyike olyan nagy méretű, hogy máris az érintett levél felületének nagyobb hányadára terjed ki, ami szinte biztosan annak leszáradáshoz fog vezetni. Bár az aknázólegyek kártétele általában nem vezet gazdasági kárhoz, azonban egyes foltokban olyan levélvesztés látható jelenleg, ami már figyelmet érdemel. Ezekben a korai vetésű árpaállományokban e kártevőn kívül már kórokozók is megjelentek. Jelenleg főként a gabonalisztharmat és a hálózatos levélfoltosság tünetei mutatkoznak. Mivel a környezeti körülmények várhatóan a következő hetekben is kedveznek majd e gombabetegségek terjedésének, érdemes figyelemmel kísérnünk fertőzésük alakulását.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.10.25.

Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

A fritlégy az őszi kalászosok ismert kártevője, amely azonban ritkán jelentkezik komolyabb kártétellel. Ennek ellenére az utóbbi években mintha növekvő számban találnánk károsított tövekre úgy a búza-, mint az árpaállományokban. A kártétel nyomán egyes hajtások elhalnak, amelyeket a bokrosodás folyamán a tövek általában pótolnak, azonban ennek ellenére érdemes figyelemmel kísérni a fertőzés alakulását. A fritlégy megjelenésére elsősorban a korai vetésű állományokban számíthatunk, amelyekben tünetként a barnuló, száradó leveleket kell keresnünk. Azok tövén, a szövetek között megtalálhatjuk a lárvát -a nyüvet- is, majd később a barna színű bábot is.

NapiKép 2022.10.28.

Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

A glifozáttal végzett tarlókezelés számos előnnyel rendelkezik az árvakelés irtásától kezdve a magról kelő, valamint az évelő egy- és kétszikű gyomnövények hatékony gyérítéséig. Azonban, mivel totális hatású gyomirtó hatóanyagról van szó, kellő óvatossággal kell eljárni alkalmazásánál, ugyanis a permetlé elsodródásából, vagy a keret átlógásából fakadó, a szomszédos kultúrákban jelentkező károk jelentősek is lehetnek.

NapiKép 2022.10.29.

Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

A káposztamoly a repce olyan kártevője, amely a teljes vegetációs időszak alatt, ősszel és tavasszal egyaránt jelen van a repcetáblákon. Kártétele általában minimális, azonban egyes évjáratokban az akár nagyobb mértéket is elérhet. Ilyen volt az előző év ősze is, amikor nagy egyedszám, nagyon korai megjelenés és hosszan elnyúló károsítás jellemezte a kártevőt. Az idei évben azonban mintha teljesen eltűnt volna, csak elvétve lehet egy-egy darabot találni a kártételért felelős lárvából.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.10.25.

Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

A cukorrépa valamikor a szántóföldi növénytermesztés egykor fontos növénye volt. Vetésterülete, így jelentősége azonban az utóbbi évtizedekben csökkent, ma már minimális területen, kicsivel több, mint tízezer hektáron kerül vetésre. Sajnos a gazdasági körülményeken túl az éghajlatváltozás hatásai is megnehezítik a jövedelmező termesztését. Az idei év száraz nyara az alföldi répatáblákon a répatestek elaprózódásához vezetett, ráadásul a meleg és száraz viszonyok kedvezőek voltak a makrofominás fertőzés kialakulásához, amely százmilliós nagyságrendű károkkal járt. Mindehhez társult még a mezei pocok gradációs szintű felszaporodása, amely további károkat okozott a répatermesztőknek. Félő, hogy mindezek a hatások hosszabb távon a vetésterület további csökkenéséhez vezetnek majd.

NapiKép 2023.10.27.

Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

Az aknázólegyek károsítása, az aknázott levelek látványa nem túl ritka a gabonatáblákon, azonban tömeges megjelenésére kevés példa adódik. Az idei év azonban ezen a téren mintha változást hozott volna. Már a kikalászolás előtt lehetett olyan árpatáblákat találni, amelyeken kifejezetten magas volt az aknázott levelek száma, és ugyanez mondható el jelenleg is a korai vetésű állományokról. Bár a kártétel a gazdasági károkozás szintjét várhatóan nem éri majd el, érdemes figyelemmel kísérni a fertőzés alakulását.

NapiKép 2023.10.29.

Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

Az árpatáblákat járva egyre több kórokozóval fertőzött levelet találhatunk, amelyeken a gabonalisztharmat és hálózatos levélfoltosság tüneteit láthatjuk. Visszaemlékezve a tavalyi őszre, kellemetlen emlékek juthatnak az eszünkbe, ugyanis a hasonlóan korán mutatkozó lisztharmatos tüneteket végül nagyon komoly fertőzés követte. Ez meglátszott az állományokon is, azok az erős fertőzéstől szürkültek, sárgultak, sőt a fertőzött levelek egy része le is száradt. Azt most még nem lehet megmondani, hogy az idei évben hogyan alakul majd a kórokozó fertőzése, de mindenképpen figyelmet érdemel a jelenlegi állapot.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről  - Kártevők és kórokozók az őszi vetésekben

Az elmúlt hét legnagyobb olvasottságot elérő bejegyzése az árpaállományokban megjelenő lisztharmatos fertőzéssel foglalkozott, valamint bemutatta az aknázólegyek árpaleveleken kialakuló kártételének tüneteit. A bejegyzés IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: őszi árpa, repce, cukorrépa, fritlégy, káposztamoly, glifozát, aknázólégy, lisztharmat, gabonalisztharmat, hálózatos levélfoltosság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...