TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
A takarmányelőállítás alapja a jól választott silókukorica hibrid

A takarmányelőállítás alapja a jól választott silókukorica hibrid

Növénytermesztés - 2023.10.09

A magyarországi kukoricatermesztés főleg a szemes hibridekre fókuszál és Európában is ezeket a hibrideket vetik nagyobb többségben. A 2023-as évre elmondható, hogy itthon a silókukorica vetésterülete nem csökkent olyan mértékben, mint a szemes kukoricáé, hiszen az állatállomány jelentősen nem lett kisebb. A szemes hibridekhez hasonló tulajdonságokkal és technológiával termesztett silókukoricákból jellemzően takarmányt állítanak elő itthon, de jelentős mennyiség kerül felhasználásra a biogáz előállításban is.

Hirdetés

A silókukoricából készített kukoricaszilázs magas rosttartalma és emészthetősége miatt a kérődző állatok takarmányozásának egyik fontos alapanyaga. A kukoricaszilázs előállításának egyik alapja a megfelelő siló hibrid gondos és tudatos kiválasztása.

A később érő, jó szemtermő képességű fajták jobban megfelelnek a silózásra. A silókukoricák legfontosabb vetési tulajdonsága, hogy magas tőszámmal (megközelítőleg 70-80 000 tő/ha) termeszthetők. Általában magas, erős felépítésű növények, melyek látványosan nagy csöveket hoznak.

A kukoricaszilázs előállítása során a teljes silókukorica növény betakarításra kerül. A szántóföldről betakarított növény még korántsem kész takarmány. Oltóanyagok használatával megvalósítható a tömegtakarmányok tartósítása és emészthetőségük javítása. Silókukorica nemesítők és takarmányozási szakértők folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy hogyan lehet növelni a takarmánynövény termését és takarmányértékét. A technológia fejlődését nézve, a leggyorsabban az oltóanyagok terén érhető el eredmény.

A leszecskázott növényt minden esetben légmentesen, megfelelően terítve és tömörítve kell tárolni. A zölden, takarmányozás céljából betakarított és részleges erjesztéssel, légmentes silókban tárolt kukoricák könnyen emészthetőek és nagyobb tápértéket kínálnak a legtöbb kérődző állat számára.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat Pioneer® nemesítésű, kiváló genetikával rendelkező silókukoricák megbízhatóan magas hozamukkal, kiváló megoldást kínálnak, azoknak a gazdálkodóknak, akik állati takarmányelőállítással foglalkoznak. A Corteva 2024-es tavaszi kínálatába 2 új siló hibrid érkezik Magyarországra. A P0920 silókukorica minőségi silókészítésre javasolt, száraz évjáratban is jól teljesítő kukorica hibrid, mely szemes hibridként is megállja a helyét és dinamikus szemszáradásra képes. A vállalat portfóliójában szintén új P15382 a legkésőbbi és egyben az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibrid a vállalat silókukorica kínálatában. Gyors, korai fejlődés jellemzi ezt a hibridet, mely érésideje miatt elsősorban a déli országrészbe ajánlott. A Corteva kínálatába érkező mindkét hibrid egyaránt alkalmas biogáz előállításra is.

A vállalat prémium kategóriás Pioneer® vetőmagjai majdnem egy évszázados nemesítési tapasztalatra épülnek. A vállalat silókukorica vetőmagjainak és kukoricaszilázs oltóanyagainak együttes alkalmazása lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy az általuk előállított takarmány megfelelő minőségű, magas rosttartalmú és jól emészthető legyen az állatok számára.

 
Szerző: Sólyom János, vetőmag termékmenedzser, Corteva Agriscience

Címkék: kukorica, vetőmag, corteva agriscience, silókukorica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Elérkezett a gyomfésű ideje

Régi eszköz megújult technikai megoldásokkal, amivel száműzhető a vegyszeres gyomirtás