TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Újdonságok a kukorica- és napraforgó termesztők számára

Újdonságok a kukorica- és napraforgó termesztők számára

Növénytermesztés - 2023.10.02

Vetőmag választó kisokos a Cortevától

A Corteva Agriscience az évtizedek óta ismert és elismert Pioneer® genetika révén erőteljes pozícióval rendelkezik a hazai kukorica vetőmagpiacon, amitől nem marad el az e kultúrában alkalmazható növényvédő készítmények portfoliója sem.

  • A legújabb, szemes hasznosítású hibridek közé tartozik a Pioneer® AQUAmax® minősítéssel rendelkező P9398 (FAO 370), amelynek egyik meghatározó tulajdonsága a dinamikus vízleadás, ami a versenytársakhoz képest jelentős, akár 1,5%-kal alacsonyabb nedvességtartalom melletti betakarítást tesz lehetővé.
  • Kiemelkedő termésstabilitás jellemzi a P9944 (FAO 390) hibridet, amely tulajdonsága száraz viszonyok között is megmutatkozik, miközben ez az erőteljes megjelenésű kukorica jól tolerálja a tenyészidőszak alatt felmerülő stresszhatásokat is.
  • Már a FAO 400 -es éréscsoportba tartozik a P9960 (FAO410), amely nagy termőképeségű, erős szárú, szártörésre, vagy állománydőlésre nem hajlamos. Értékes tulajdonsága a kiemelkedő csőegészség, amely csökkenti a csőfertőző kórokozók megjelenésének veszélyét. Az átlagosnál alacsonyabb, kisebb zöldtömeg jellemzi a P0260 (FAO 470) hibridet, amely zöld száron érő, a száraz termesztési viszonyokat rendkívül jól tolerálja, miközben feltűnően jó csőegészsége.
  • A tavalyi évben megélt évszázados aszályban tűnt ki teljesítményével a P0450 (FAO 490), amelynek termésbiztonságát mutatja, hogy jól tolerálta a kedvezőtlen termesztési körülményeket. Ez a hosszú tenyészidejű, kiemelkedő terméspotenciállal bíró hibrid a megszokotthoz képest alacsonyabb habitusú.
  • Kettős hasznosítású, tehát szemesként és silókén egyaránt felhasználható hibrid a P9731 (FAO 410). Magas szemtermése mellett jelentős zöldtömeget ad, amelynek tömegtakarmányként történő felhasználása magas keményítőtartalma, valamint kiváló emészthetősége miatt ajánlott.

A Corteva nem csupán új hibrideket, hanem egy új gyomirtó készítményt is ajánl a kukoricatermesztők figyelmébe. A sokak által ismert és méltán népszerű Principal® termékcsalád fejlesztésének eredménye a jelenleg regisztrálás alatt álló Principal® Forte gyomirtó szer. A készítmény emelt mennyiségben tartalmazza a rimszulfuron hatóanyagot, de az új kombinációban már a felhasználás biztonságát fokozó széfener is helyet kapott. Ennek köszönhetően a késői posztemergens időszakban, akár kilenc leveles állományban is nagy biztonsággal alkalmazható a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

Corteva újdonságok a napraforgótermesztők számára

Újdonságok a kukorica- és napraforgó termesztők számára

A napraforgó az alföldi térség hagyományosan fontos növénye, amely szárazságtűrésével az esetenként szélsőséges viszonyok közepette is elfogadható árbevételt biztosított termesztőinek. A Corteva kínálata a következő évben számos új hibriddel bővül, köszönhetően a cég nemesítési programjának.

  • A magas olajsavas hibridek közé tartozik az új, közepes tenyészidejű, alacsony, kompakt növekedésű P64HE244, amely az ExpressSun® gyomirtási technológiával kezelhető. Kórtani tulajdonságai kiválóak, nagyon jó ellenállósággal rendelkezik a napraforgórozsdával, a fehérpenészes szár- és tányérrothadással, valamint a verticilliumos fertőzéssel szemben, miközben Protector® Szádor minősítéssel is bír.
  • Már a linolsavas hibridek közé tartozó újdonság a közepes tenyészidejű, a hazai száraz termesztési körülményeket kiemelkedően jól toleráló P64LE269. Kedvező kórtani tulajdonságai miatt jó választást jelent termesztése, hiszen jól tolerálja a diaportét, a fehérpenészes szár- és tányérrothadást, valamint a napraforgórozsda fertőzését.
  • A hibridek közül kedvező agronómiai tulajdonságaival emelkedik ki a robusztus, erőteljes gyökérzettel rendelkező P64LE185, amely a tavalyi csapadékhiányos évjáratban is jól teljesített. Nagy termőképessége mellett magas olajtartalom is jellemzi. Mindkét linolsavas hibrid az ExpressSun® technológiával gyomirtható.
  • A linolsavas hibridek közé tartozik, ám Clearfield® Plus technológiával gyomirtható a P64LP464 közepes tenyészidejű hibrid, amely kiemelkedően jól tolerálja a száraz termesztési körülményeket. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, jó ellenállósággal rendelkezi a diaportés és verticilliumos megbetegedésekkel szemben, egyúttal Protector® Szádor minősítéssel is rendelkezik.

A napraforgó termesztéstechnológiájában az utóbbi években történt legmaghatározóbb fejlesztés a Corteva nevéhez fűződik. Ez a Viballa™ gyomirtó szer, amely máris jelentős változásokat hozott e kultúra gyomirtásában, miközben a hozzá fűződő fejlesztések továbbra is folyamatosak. Ez a posztemergens készítmény kiemelkedő hatásfokkal bír a parlagfűvel szemben, annak bármely fejlődési stádiumában.

A parlagfű mellett olyan nehezen leküzdhető ellenfelekkel szemben is hatékony, mint a selyemmályva, vagy a libatop- és szerbtövis-fajok. Ráadásul mindehhez rendkívül rugalmas kijuttatási időszak kapcsolódik, a napraforgó valódi 4 leveles állapotától a csillagbimbós állapotáig, a parlagfű 2-4 leveles fejlettségétől akár a 30 cm-es nagyságáig is kijuttatható. A készítménynek tartamhatása nincs, ezért semmiféle korlátozásra nincs szükség az utóvetemény esetében. Hasznosítástól függetlenül minden napraforgóban és minden gyomirtási technológiában alkalmazható, korlátozásra ebből a szempontból sincs szükség. Kedvező keverhetőségi tulajdonságai lehetővé teszik más gyomirtó készítményekkel történő együttes kijuttatását is. A Viballa™ modern formulációja már tartalmazza mindazokat a hatásfokozó segédanyagokat, amelyek szükségesek a jó hatáskifejtéshez, ezért továbbiak felhasználására nincs szükség.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: vetőmag, kukorica, napraforgó, corteva agriscience
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...