TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Fókuszban a kalászos gabonák idei évi növényvédelmi problémái

Fókuszban a kalászos gabonák idei évi növényvédelmi problémái

Növénytermesztés - 2023.07.14

Technológiai és fajtabemutató a BASF és partnerei rendezésében. Meglepetésekkel teli az idei évjárat a szántóföldi növénytermesztésben, amiről biztosan elmondható, hogy nem a rutinszerű növényvédelmi beavatkozások éve. A szántóföldön megtapasztalt nehézségeket tovább tetézik a megtermelt áru értékesítésének pillanatnyilag nem túl biztató kilátásai. Erre a helyzetre nem reagálhatnak másként a gazdálkodók, mint a gazdálkodás szakmai színvonalának emelésével. Ehhez nyújtott muníciót a közelmúltban megtartott szántóföldi bemutató, amelyen a BASF Hungária Kft. és partnerei mutatták be, milyen eredmények és tapasztalatok születtek az idei nehéz évben a növényvédelem, valamint a fajták tavaszi teljesítménye terén.

„Egyszer vetünk, egyszer aratunk egy évben, azt jól kell csinálni”

A fenti mondat lehetne a mottója a Csárdaszállási Agrár Zrt területén megtartott szántóföldi bemutatónak, amelyen a résztvevők alapos és gyakorlatias ismeretekhez juthattak a növényvédelem, a fajtanemesítés, valamint a lombon keresztüli növénytáplálás területéről.

A szántóföldi növények növényvédelmével kapcsolatban a BASF szakemberei mutatták be, milyen tapasztalatokat szereztek az idei évjáratban és azokból milyen következtetések vonhatók le. A bemutató során kiemelt figyelmet kaptak kalászos kultúrák gombabetegségektől való megóvására, valamint az állományok megdőléstől való védelmére szolgáló technológiák. De, mindezeken túl egy új, a napraforgótermesztést segítő növekedésszabályzó készítmény is bemutatásra került.

A fajtanemesítés legújabb eredményeiről a szántóföldi növénykultúrák széles körében szerezhettek tapasztalatot a résztvevők. Az Isterra Közép-Európa Kft. termékkínálatából őszi kalászos, őszi takarmányborsó, valamint szója, míg az RAGT Vetőmag Kft. részéről a DUO System® technológiában alkalmazható kukoricafajták kerültek bemutatásra.

Az eredményes gazdálkodáshoz a magas genetikai potenciállal bíró fajták vetése, valamint az igényes növényvédelem mellett szükség van a szakszerű növénytáplálásra is. A termesztéstechnológia e fontos területén a Yara Hungária Kft. ajánlott hatékony tápanyag-megoldásokat a résztvevők számára.

Systiva®, egy nehéz évben is segít

Visszagondolva a tavalyi évre, senki nem gondolta volna, hogy egy extrém száraz évjáratot egy olyan követ, amely a kórokozók tömeges fertőzését hozza majd el. Pedig ez történt, a csapadékos ősz után egy enyhe és nedves tél következett, amelyet egy mérsékelten meleg, de továbbra is csapadékos, nedves tavasz követett. Ilyen körülmények közepette nem szabad azon csodálkozni, hogy tömegesen jelentek meg a gombabetegségek az árpa- és búzaállományokban.

Fókuszban a kalászos gabonák idei évi növényvédelmi problémái

A szántóföldi bemutató talán legnagyobb tanulsága, hogy a Systiva® még ebben a helyzetben is segített! Ez az egyedülállóan hosszú hatástartammal rendelkező, gombaölő hatású csávázó készítmény olyan nehezen leküzdhető ellenféllel szemben is hatékonynak bizonyult, mint a sok év után ismételten megjelenő sárgarozsda. Hatására annak fertőzése mérséklődött, de az állományban való megjelenése is későbbre tolódott, több időt adva ezzel arra, hogy használói elvégezhessék a kórokozóval szembeni lombvédelmi permetezésüket. Ez a kedvező hatás a bemutató parcellákon is látható volt, a Systiva® csávázó készítménnyel kezelt, majd egy lombvédelmi kezelésben részesülő parcella ugyanolyan kedvező képet mutatott a sárgarozsda fertőzése szempontjából, mint a két lombvédelmi kezelésben részesülő. Ez jól szemlélteti hosszú hatástartamát, amely révén az első lomvédelmi kezelés elhagyható. Ráadásul az ára megegyezik egy közép-árkategóriás gombaölő szer költségével, használatával pedig idő és pénz spórólható meg, hiszen a rendelkezésre álló munka- és gépkapacitás hatékonyabban használható fel. Mindezek alapján a Systiva® alkalmazására egy olyan befektetésként kell tekinteniük a gabonatermesztőknek, amely amellett, hogy már vetéstől kezdve védi állományukat, a tavaszi időszakban is számos előnyt biztosít számukra úgy a növényvédelem, mint a munkaszervezés terén.

Kulcskérdések az őszi búza lombvédelmében

Az idei év egyik kellemetlen meglepetése az őszi búzákban jelentkező sárgarozsda-fertőzés, amely nem egy helyen járványszerű méreteket öltött. E megbetegedéssel szemben kifejezetten nehéz eredményesen védekezni. Különösen igaz ez a számára kedvező környezeti körülmények megléte, fogékony fajta és egyenetlen fejlettségű állomány esetén. A kísérleti területen a kórokozóra kifejezetten érzékeny fajták kerültek elvetésre, amelyeken már nagyon korán, március elején megjelentek az első tünetei. A látottak alapján elmondható, hogy az idei évben a provokatív jelleggel elvégzett egykezeléses technológiák nem voltak elegendők arra, hogy érdemben mérsékeljék a sárgarozsda kártételét, minden ilyen parcella növényállománya veszített lombozatából. Ez egyaránt igaz volt a korai (T1), egy nóduszos állapotban és a későbbi (T2), a zászlóslevél kiterülésének időszakában elvégzett kezelésre is. Azonban a Revycare® és Priaxor® készítményekre alapozott, két lombvédelmi kezelést tartalmazó technológia hatékonynak bizonyult, az ilyen védelemben részesülő parcellák növényállományának lombozata kellően egészséges maradt. Az idei év tanulsága -amelyet a kísérleti terület eredményei is alátámasztottak- hogy a sárgarozsda elleni védekezési stratégia kulcskérdései a lombvédelmi kezelés elvégzésének időzítése, valamint annak szükség szerinti megismétlése.

Fókuszban a kalászos gabonák idei évi növényvédelmi problémái

Növekedésszabályzás, szárszilárdítás

A búza- és árpatáblákon országszerte láthatók megdőlt, földön fekvő állományok. A jelenség különösen az árpát érintette, az intenzíven növekvő, robusztus, helyenként túlfejlett állományokat nehéz volt talpon tartani, azok akár az elvégzett növekedésszabályzó beavatkozás ellenére is megdőlhettek. Ez nem csupán a növekvő betakarítási veszteség miatt érdemel figyelmet, más módon is hatással van a termés mennyiségére. A fekvő, részben fedett lombozatú növények a mérséklődő fotoszintetikus aktivitás miatt kevesebb tartalék tápanyagot építenek be a szemekbe, ezért azok tömege, így a terület hozama is csökken. A BASF e probléma megoldására a Medax® Top és Medax® Max készítményét ajánlja, amelyek technológiában történő alkalmazását, annak eredményességét mutatták a bemutató terület parcellái. Az idei évre jellemző helyzetben, amikor az árpaállományok a megszokotthoz képest korábban érték el a növekedésszabályzás ideális fejlettségi állapotát, nehéz volt a beavatkozás optimális időzítése. A bemutató terület látottak azt mutatták, hogy amíg egy regulátoros kezelésben részesített parcellákon kisebb nagyobb növénydőlés előfordulhatott, a két kezelés esetén ilyen nem fordult elő. A leglátványosabb szárszilárdító hatást a két készítmény együttes, technológiában történő felhasználása adta, amikor a Medax® Top az egy, míg a Medax® Max a két-három nóduszos fejlettségi állapotban került kijuttatásra.

Architect®, innováció a napraforgótermesztésben

A BASF több növénykultúra esetében jár élen a regulátorozás technológiájának fejlesztésében, elegendő csak az őszi káposztarepcére, az őszi kalászosokra, vagy éppen az almára gondolni. Az ezekben megszerzett tapasztalatok képezték az alapját a napraforgóban alkalmazható növekedésszabályozó, az Architect® fejlesztésének. Ez az innovatív készítmény, amely egyszerre rendelkezik növekedésszabályzó, valamint gombaölő hatással, egyedülálló megoldást nyújt a termésbiztonság és termésmennyiség egyidejű növelésére. Hatására csökken a kezelt állomány magassága, amely még az emelt hasmagaságú eszközök alkalmazása esetén is segítséget jelent a növények sérülésének elkerülésében. Ezzel egyidejűleg a gyökérzet fejlődése intenzívebbé válik, annak tömege növekszik, ami nagyobb víz- és tápanyagmennyiség felvételét teszi lehetővé, mérsékelve ezzel a növényeket érő stresszhatásokat. A kezelt növények szára vastagabb lesz, állóképességük fokozódik, ami egyben stabilabb, megdőlésre, szártörésre, esetleg viharkárra kevéssé hajlamos állományt eredményez. Az Architect® készítmény reguláló, valamint gombaölő hatású hatóanyagok gyári kombinációja. Gombaölő hatóanyaga, a piraklostrobin hosszú hatástartamával egészen a virágzásig védi a kezelt állományt, így a tányérvédelmi kezelés a legjobb hatékonyságot biztosító fejlettségi állapotban, a virágzáskor végezhető el. A technológiát bemutató parcellákon a résztvevők maguk is megtapasztalhatták a készítmény hatását a kezelt növényekre.

Fókuszban a kalászos gabonák idei évi növényvédelmi problémái

Ha napraforgó, akkor Pictor®

Az idei évjárat egyik sajátossága a megszokottól csapadékosabb időjárás, amely a szántóföldi növények esetében is növeli a kórokozók fertőzésének veszélyét. A napraforgó ebből a szempontból az egyik leginkább veszélyeztetett növénykultúra, esetében sok gombabetegség fertőzése okozhat terméskiesést. A BASF munkatársai arra hívták fel a részvevők figyelmét, hogy ebben az évben különösen nagy jelentősége van a lombvédelmi és majdan a tányérvédelmi kezelések elvégzésének. E beavatkozások leggyakrabban használt készítménye a Pictor®, amely széles hatásspektrumával, hosszú hatástartamával, egyben kedvező élettani hatásával méltán vált a napraforgóban alkalmazott legnépszerűbb gombaölő készítménnyé.

Egy nehéz évjáratban, amikor a rutinszerű döntések nem minden esetben hozzák meg a kellő eredményt, felértékelődnek azok a lehetőségek, amelyeken a felmerülő növényvédelmi problémák gyakorlatban történő megoldásáról juthatunk ismeretekhez. Ez az, amivel a gazdálkodásunkat eredményesebbé tudjuk tenni, és ez az, amiért egy szántóföldi bemutatóra érdemes ellátogatnunk! A látottak és hallottak alapján biztosan állítható, erre a BASF bemutatóra megérte rászánni az időt!

 

Címkék: basf, revycare, pictor, medax top, őszi búza, őszi árpa, priaxor, architect, napraforgó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...