TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon

Növénytermesztés - 2023.05.20

Az idei csapadékos és a szokásosnál hűvösebb évjáratban a kalászos gabonáinkat több gombabetegség is támadja. Ezek közül azonban kártételi potenciálját tekintve kiemelkedik a sárgarozsda (1. kép), amely az ország egész területén jelen van.

Hirdetés

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon
1. kép Sárgarozsda tünetei a búzalevélen
 

Fertőzése eltérő erősségű ugyan (2. kép), amely függ a vetett fajta érzékenységétől, az időjárási körülmények alakulásától, az azonban biztosra vehető, hogy elegendő fertőzőanyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy terjedése az elmúlt időszak csapadékhullásának és hűvösebb körülményeinek köszönhetően újra erőre kapjon. 
 

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon
2. kép Sárgarozsda erős fertőzése


Ez azokon a területeken is megtörténhet, ahol már korábban eredményes védekezés zajlott vele szemben és a fertőzött foltok a levélen beszáradtak, vagy ahol már megkezdődött fekete teleutotelepeinek (3. kép) képződése, amely után a fertőzés intenzitása csökkenhet.
 

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon

3. kép Sárgarozsda fekete teleuto-, valamint sárga uredotelepei


A kórokozó jelentős kártételi potenciállal bír, erős fertőzése esetén mennyiségi és minőségi károkozás egyaránt történhet, ezért esetleges fertőzését, búzaállományban való megjelenését komolyan kell vennünk. Az időjárási előrejelzések által mutatott gyors felmelegedés sokat segíthet egy újabb erősebb fertőzési hullám elkerülésében, aminek bekövetkeztét azonban a várható párás körülmények, az erős harmatképződés segítik. 

A sárgarozsda fertőzésén túl a jelenlegi viszonyok között nagy a veszélye a kalászok fuzáriumos megbetegedésének is.  Az utóbbi időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék, az annak következtében várhatóan hosszan tartó párás, erős harmatképződéssel járó időszak kedvező körülményeket teremt a fuzáriumfajok számára. Ráadásul a búzatáblák jelentős része a kikalászolást követően fogékony fejlettségi állapotban van, ami a virágzás megkezdődésével (4. kép) tovább fokozódik. 
 

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon

4. kép Virágzó búzaállomány május 17-én


Miért kell tartanunk a kalászfuzáriózis fertőzésétől? A megbetegedés a számára kedvező környezeti viszonyok között tömegesen képes megbetegíteni a kalászokat (5. kép). Sajnos e kórokozóval szembeni rezisztenciával még egyetlen búzafajta sem rendelkezik, azonban fogékonyság tekintetében lehetnek közöttük különbségek. 
 

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon
5. kép Tömeges kalászfertőzés tünetei (korábbi felvétel)


A fertőzés következtében mennyiségi és minőségi kár is jelentkezhet. A fertőzött kalászrészek gyakran elhalnak (6. kép), szemet egyáltalán nem nevelnek.
 

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon
6. kép Kalászfuzáriózissal fertőzött, kifehéredő búzakalászok (korábbi felvétel)


A megbetegített kalászokon, a kalászorsón, vagy a kalászkákon gyakran alakul ki a fuzáriumfertőzésre jellemző  narancsos (7. kép), esetleg rózsaszínes elszíneződés. Ennek megjelenése egyértelműen utal a kórokozó fertőzésére. 
 

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon
7. kép Jellegzetes, fuzáriumos fertőzésre utaló elszíneződés a kalászon (korábbi felvétel)


A megnevelt, de fertőzött szemek esetében gyakori, hogy azok kicsik, töppedtek, (8. kép) méretükben és súlyukban elmaradnak az egészségesektől. Ezeket a kombájn tisztítóberendezése, vagy a szárítóüzemi rostálás nagy valószínűséggel eltávolítja a tételből. A felsoroltak mindegyike a betakarított termés mennyiségének csökkenését vonja maga után.
 

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott veszélye a búzatáblákon
8. kép Kis méretű, töppedt, fuzáriummal fertőzött búzaszemek (korábbi felvétel)


Azonban a mennyiségi veszteséget is meghaladja az esetlege minőségbeli veszteség. Ez alatt nem csupán a klasszikus minőségi paraméterek (sikértartalom, esésszám, terülékenység) romlására kell gondolnunk, hanem a gombatoxinok esetleges felhalmozódására. 

A gombatoxinok veszélyes kémiai vegyületek, amelyek már igen kis mennyiségben okozhatnak egészségügyi problémát, akár humán felhasználás, akár állati takarmányozás során. A kalászfuzáriózis okozó fuzáriumfajok mindegyike termelhet gombatoxint, amelyek legismertebb tagja a deoxinivalenol (DON). Fontos tudni, hogy a toxinszennyeződés kialakulásához mindenképpen szükség van a kalász fuzáriumos fertőzésére, azonban a fertőzés nem jelenti automatikusan azt, hogy megtörténik a toxinok felhalmozódása. Azokat a kórokozók akkor kezdik el termelni, ha számukra kedvezőtlenül alakulnak a környezeti viszonyok. Szintén fontos tudni arról, hogy bár a toxinok termelődése már a szántóföldön megkezdődhet, azonban az a raktározás során tovább folytatódhat, amennyiben a tárolási viszonyok kedveznek a kórokozó fennmaradásának.

Mit tehetünk állományunk fertőződésének elkerülésére

Jelenleg két kórokozó esetleges fertőzésétől kell tartanunk, a sárgarozsdáétól, valamint a kalászfuzáriózisétól. Szakmai szempontból annyiban van különbség a két megbetegedés elleni védekezésben, hogy kijuttatástechnika, konkrétan a fúvókaválasztás során más szempontoknak kell érvényesülniük. Azonban célszerű abból kiindulnunk, hogy a sárgarozsda fertőzése nem fenyeget egyformán minden állományt, vannak helyi különbségek. Azonban a kalászfuzáriózis fertőzésének veszélye országosan jelentkezik, így érdemes arra céloznunk a védekezés során. Ez azt jelenti, hogy törekedjünk a kalász permetlével történő minél jobb befedésére, ugyanis az a hatóanyag képes hatását maradéktalanul kifejteni, amelyik konkrétan a kalászra jut, annak lombozat felől a kalász irányába történő szállítódása ugyanis csupán mérsékelt. Ennek biztosítására alkalmazzunk kettős réses, "előre-hátra dolgozó" szórófejeket. 

A védekezés következő kulcsfontosságú eleme a védekezés időzítse. Azokon a területeken, ahol már virágzó búzaállományok vannak, amint arra lehetőség adódik és a felázott talajok elbírják a permetezőgépet, kezelni kell! Ahol a virágzás még nem kezdődött meg, de már kikalászolt az állomány, van lehetőség a kezelés időzítésének mérlegelésére. Ilyen területeken a virágzás kezdetekor, vagy a teljes virágzás időszakában érdemes elvégeznünk a kalászvédelmi kezelést, ettől várhatjuk a legjobb hatékonyságot.

Kalászvédelmi kezelésünk, ha nem is lesz tökéletes a zászlóslevél sárgarozsdával szembeni védelmére, azonban az arra kerülő gombaölő szer -a szerválasztástól függően- mindenképpen jelent némi védelmet. Ezt tovább fokozható a fedettség javításával, ezért érdemes kicsit emelnünk a permetlé mennyiségén. Ha eddig 200 literrel végeztük azt hektáronként, emeljük meg most a vízmennyiséget 250 literre. Igaz, a gyakoribb tankolással talán veszítünk némi időt, azonban a jobb hatékonyságon keresztül ez busásan megtérülhet.

Látva a gazdasági környezetet, a jelenlegi felvásárlási árakat, sajnos túlságosan bizakodóak nem lehetünk, de a jelenlegi körülmények között nem hagyható el kalászvédelem. Annak elmaradása végül nagyobb veszteség kialakulásához vezethet, mint amennyibe maga a kezelés kerül!

Címkék: kalászfuzáriózis, sárgarozsda, búza, gombabetegségek, kalászos, fuzárium, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tápanyagutánpótlás, ősszel

A mezőgazdaságban lezajló gazdasági folyamatok minden termelőt arra ösztönöznek, hogy alaposan átgondolja és ...