TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Komposztálás: olcsó, környezetkímélő

Komposztálás: olcsó, környezetkímélő

Kertészet - 2023.05.09

Valószínű, hogy ebben a percben is sokan vannak azok, akik azon tűnődnek, hogy milyen virágot, hová ültessenek. Ennek a programnak pedig sarkalatos pontja a megfelelő virágföld, amely miatt egyre mélyebbre kell nyúlni a zsebeinkbe.

Pedig van más, költségkímélő megoldás is. Ehhez pedig nem is kell mást tenni, mint hozzáfogni a kerti, illetve konyhai zöldhulladék komposztálásához, ami igencsak hasznos környezetvédelmi tevékenység a kertészkedéssel kombinálva.

Ami lendületet ad a tevékenységnek, az az, hogy hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatunk meg, amellett, hogy nagyon hasznos tevékenységet is végzünk. Azt azonban le kell szögezni, hogy némi anyagi ráfordítást ez is igényel, hiszen a megfelelő eszközöket be kell szerezni, ez pedig pénzkiadással jár.

A kerti tevékenységünk, illetve konyhai tevékenységünk során keletkező zöldhulladék, illetve komposztálásra alkalmas más szerves hulladék (például kávézacc, tojáshéj, gyümölcs, zöldség) összegyűjtésekor a komposztálóba hordjuk a komposztálásra szánt hulladékot.Mindezt azért tesszük, hogy létrehozzuk az ún. mesterséges humuszt. Azért érdemelte ki ezt a nevet, mert tele van szerves és ásványi anyagokkal, mikroorganizmusokkal, melyek kiváló tápanyagforrást jelentenek növényeink számára, és növelhetik a talaj vízmegtartó képességét is.

A komposztálás folyamata akár 2 év is lehet. A folyamat függ a környezeti elemektől, a zöldhulladék fajtáitól, illetve a komposzt gondozásától. Ha szemmel láthatóan megfelelő mennyiségű komposzt gyűlt össze, akkor kezdhetünk hozzá a komposzt rostáláshoz. Ehhez a tevekénységhez szükségünk lesz egy szitára, vagy egy komposzt rosta eszközre. Ezeket gazdaboltokba is beszerezhetjük vagy házilag is elkészíthetjük.

(Fotó: melGreenFR/Pixabay)

Címkék: komposzt, virág, föld, ültetés, háztartás, zöldhulladék, praktika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az erdők fenntartása közcél, hasznuk minden állampolgáré

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az ...