TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
A szamóca genetikájában van valami egészen döbbenetes

A szamóca genetikájában van valami egészen döbbenetes

Kertészet - 2023.05.08

Várjuk, hogy megérjen, a hazait keressük, mert zamatos, megesszük, mert finom. Arról azonban fogalmunk sincs, mennyi érdekességet rejt a szamóca piros külsője.

Ezekről a közelmúltban a Scientific American számolt be. Az egyik legkülönlegesebb tulajdonsága a termesztett gyümölcsnek, hogy kromoszómakészlete nyolcszoros – a mienk dupla, egyik felét apai, másikat anyai oldalról örököljük.

Emellett a szamóca mindkét őse összes génjét megőrzi. A termesztett szamóca tudományos neve Fragaria x ananassa – nevében az „x” arra utal, hogy keresztezés, vagyis hibridizáció eredménye a faj.

A rejtélyről 2019-ben lebbent fel a fátyol, amikor feltárták az eper genomonját, ekkor derült ki, hogy körülbelül egymillió éve két akkori szamócafaj, melyek még a megszokott, kettős kromoszómakészlettel rendelkeztek, természetes úton hibridizálódtak.

Ezen esemény során az utódok négyszeres kromoszómakészletre tettek szert, majd két további hasonló hibridizáció során először hatos, majd nyolcas kromoszómakészlet született. Ez a folyamat még Eurázsia területén zajlott. Ezt követte a nagy utazás, vagyis az, amikor az ősi nyolcszoros készletű vad eperfaj átjutott Amerikába, elterjedt a nyugati féltekén, majd kettévált.

Végül ezekből a fajokból (az észak-amerikai Fragaria virginiana és a dél-amerikai Fragaria chiloensis) gyűjtöttek be az európai telepesek, gyarmatosítók a későbbiek során, és ezek hibridjéből nemesítették ki a ma ismert eper elődjét, immáron Európában, mintegy 300 évvel ezelőtt.

(Forrás: National Geographic – Fotó: Katharina N./Pixabay)

Címkék: szamóca, földieper, genetika, hibrid, keresztezés, eurázsia, amerika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Világelső a DE GTK hallgatója

Lengyel Ádám, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) pénzügy-számvitel szakos hallgatója nyerte meg a ...