TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A szamóca genetikájában van valami egészen döbbenetes

A szamóca genetikájában van valami egészen döbbenetes

Kertészet - 2023.05.08

Várjuk, hogy megérjen, a hazait keressük, mert zamatos, megesszük, mert finom. Arról azonban fogalmunk sincs, mennyi érdekességet rejt a szamóca piros külsője.

Ezekről a közelmúltban a Scientific American számolt be. Az egyik legkülönlegesebb tulajdonsága a termesztett gyümölcsnek, hogy kromoszómakészlete nyolcszoros – a mienk dupla, egyik felét apai, másikat anyai oldalról örököljük.

Emellett a szamóca mindkét őse összes génjét megőrzi. A termesztett szamóca tudományos neve Fragaria x ananassa – nevében az „x” arra utal, hogy keresztezés, vagyis hibridizáció eredménye a faj.

A rejtélyről 2019-ben lebbent fel a fátyol, amikor feltárták az eper genomonját, ekkor derült ki, hogy körülbelül egymillió éve két akkori szamócafaj, melyek még a megszokott, kettős kromoszómakészlettel rendelkeztek, természetes úton hibridizálódtak.

Ezen esemény során az utódok négyszeres kromoszómakészletre tettek szert, majd két további hasonló hibridizáció során először hatos, majd nyolcas kromoszómakészlet született. Ez a folyamat még Eurázsia területén zajlott. Ezt követte a nagy utazás, vagyis az, amikor az ősi nyolcszoros készletű vad eperfaj átjutott Amerikába, elterjedt a nyugati féltekén, majd kettévált.

Végül ezekből a fajokból (az észak-amerikai Fragaria virginiana és a dél-amerikai Fragaria chiloensis) gyűjtöttek be az európai telepesek, gyarmatosítók a későbbiek során, és ezek hibridjéből nemesítették ki a ma ismert eper elődjét, immáron Európában, mintegy 300 évvel ezelőtt.

(Forrás: National Geographic – Fotó: Katharina N./Pixabay)

Címkék: szamóca, földieper, genetika, hibrid, keresztezés, eurázsia, amerika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás