TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Országos Borverseny: május elejéig várják a nevezéseket

Országos Borverseny: május elejéig várják a nevezéseket

Kertészet - 2023.04.24

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 42. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hagyományú termelői bormustrát. A borversenyre a nevezéseket 2023. május 5-ig várja a szervező az orszagosborverseny.hu honlapon.

Az Országos Borverseny (OBV) háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV szervezőbizottságának elnöke szerint: „Az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai irányítás és fejlődés jellemzi.  Szervezése nem öncélú, hanem egyúttal az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentenek a termelőnek és a borvidékeknek.

A háromszintű szakmai fórum kiváló szakmai alapot jelent a borvidékek és a birtokok minőségi fejlesztésében, irányok meghatározásában. A termelői közösségnek a hiteles szakmai minősítés jelent garanciát, a kapott pontszámok, eredmények az ágazati szereplők véleményét tükrözik, hiszen a bírálatot családi borászatok tulajdonosai, borászati üzemek neves borászai végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.Az ágazat megújulása az ágazati szereplők nélkül megkerülhetetlen. A szakmaközi szervezet kiemelt hangsúlyt fektet a borvidékekre és az eredetvédelemre. Az Országos Borverseny ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztóknak eligazodást biztosít a sokszínű magyar borok világában.”

A HNT elnöke külön kiemelte, hogy a HNT 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, melynek célja a magyar bor mint nemzeti örökség, és annak eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése. Jelenleg a pályázat utolsó adminisztrációs munkálatai zajlanak.

A magyar bor népszerűségének növeléséhez erős hátteret jelent az a komplex borpromóciós program, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa indított a szakmaközi bormarketing járulék létrehozásával. A szakmai közmegegyezéssel elfogadott bormarketing járulék biztosítja az önerőt és egyben a Vidékfejlesztési Program pályázat alapját.

Nevezésért KLIKK IDE!(Fotó: congerdesign/Pixabay)

Címkék: országos, borverseny, 2023, nevezés, magyarország, termelő, borvidék
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos út a toxinmentes kukoricához – Hatékony védekezés a ...

A szántóföldi növénytermesztés fontos kultúrája a kukorica, amelynek kártevői egyre nagyobb fenyegetést ...