TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Minden, ami kertészet, minden, ami gyakorlat

Minden, ami kertészet, minden, ami gyakorlat

Kertészet - 2023.04.12

Az FMC-Agro bemutatta a zöldség- és gyümölcskultúrák egészséges fejlődését hatékonyan segítő termékeit

Február végén a zöldség- és gyümölcskertészek rendhagyó konzultáción vehettek részt, amelyen az FMC-Agro e nagy értékű kultúrákban alkalmazható készítményeit mutatta be. A résztvevők konkrét kérdésekre adott konkrét gyakorlati válaszokat hallhattak a meghívott szakértőktől.

Az FMC-Agro a termesztéstechnológia számos pontján nyújt segítséget a zöldség- és gyümölcstermesztőknek, a hatékony és fenntartható növényvédelemtől kezdve a stresszhatások káros következményeinek hatékony mérséklésén át a mikrobiológiai alapokon nyugvó megoldásokig. Ezekből kaphattak gyakorlatias ízelítőt a kertészeti konzultáció résztvevői.

Ahonnan a Cyazypyr® hazai útjára indult

Az online konzultáció tudósításának helyszíne a KITE Zrt. derecskei növényháza volt, amely mintegy szimbolizálja az FMC-Agro célját, ami a gyakorlatias, többlettermésre és árbevételre átfordítható információk biztosítása a gazdálkodók számára. A helyszínválasztás más szempontból is szimbolikus, e helyszínről indult hazai útjára a Cyazypyr® hatóanyag, amely mára a zöldség- és gyümölcstermelés gyakorta alkalmazott eszközévé vált.

A hazai zöldség- és gyümölcstermesztés jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt években. A gazdálkodásban meghatározóvá vált a felvásárló üzletláncok által közvetített fogyasztói igény, amely a csökkentett növényvédőszer-felhasználásra, valamint a polcokra kerülő termékekben lévő szermaradékok minimalizálására irányul. Ilyen körülmények között kizárólag olyan növényvédelmi technológia alkalmazható, amelyben a biológiai megoldások mellett az azokkal együttműködő, hatékony növényvédő készítmények kerülnek felhasználásra. Ezért felértékelődnek azok a hatóanyagok, amelyek ezeknek az elvárásoknak megfelelnek. Ilyen a Cyazypyr®, amely hazánkban már három, különböző felhasználói célra optimalizált termékben van jelen.

Mit tud a Cyazypyr®, ami lehetővé teszi ilyen széles körű felhasználását? A hatóanyag kontakt, felszívódó és gyomorméreg hatásmóddal egyaránt rendelkezik. Hatékonyságának egyik kulcsa, hogy felszívódó tulajdonságának, a növényben történő aktív mozgásának köszönhetően olyan helyeken is kifejti hatását, amelyeket a permetlé nem ér el. A hatóanyag főként a növény zöld részeiben lesz jelen, a termésben történő felhalmozódása minimális, így rendkívül rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idő mellett alkalmazható. Hatásspektruma széles, ami egyaránt kiterjed a lepke-, a szívó- és rágókártevőkre, miközben kíméletes a hasznos élő szervezetekkel szemben. Hatása gyors, a kártevők a hatóanyag felvételét követően rövid időn belül befejezik táplálkozásukat, és bár ekkor még aktívan mozognak az állományban, pusztulásuk rövid időn belül bekövetkezik.

A Cyazypyr® hatóanyag biológiai megoldásokkal való problémamentes együttműködése korszerű, integrált növényvédelmi technológia kialakítását teszi lehetővé.

A bemutatott hatóanyagot tartalmazó termékek egyike a Benevia®. A készítmény a szabadföldön folytatott zöldségtermesztésre optimalizált, állománypermetezéssel kijuttatható termék. Olajos formulációja segítséget jelent abban, hogy a viaszos levélfelülettel rendelkező növénykultúrákban (káposzta- és hagymafélék) is megtapadjon a levélfelületen.

Ugyancsak állománypermetezéssel, de már bogyós- és gyümölcskultúrákban, valamint szőlőben történő alkalmazásra került engedélyezésre az Exirel® SE. A készítmény olyan, nagy gondot okozó károsítókkal szemben is eredményesen vethető be, mint a cseresznyelégy. E kártevő rendkívül komoly károkat képes okozni, ami akár a teljes termés elvesztésével is járhat, azonban ez a készítmény megelőző módon történő kijuttatásával elkerülhető.

A készítmények felhasználásakor a jó és biztos hatás érdekében a gazdálkodóknak figyelemmel kell kísérniük a permetlé kémhatását. Mint minden rovarölő hatóanyagnál, a Cyazypyr® esetében is igaz, hogy az optimálisnál (pH 6-6,5) magasabb, lúgos kémhatás esetén a hatóanyag lebomlása felgyorsul, így a kezelés hatékonysága elmaradhat a kívánatostól. A permetezés eredményességét tovább javítja, ha a permetlébe tapadásfokozó adalékanyag kerül, amit az FMC-Agro kifejezetten javasol a gazdálkodók számára.

Az intenzív zöldségtermesztés igényeire szabott, a hatóanyag gyökérzeten keresztüli felvételére optimalizált készítmény a Verimark®. Formulációja a csepegtető öntözéssel történő kijuttatását, valamint a palánták bemártásával történő alkalmazását egyaránt lehetővé teszi. Hatékonysága kiemelkedő a zöldségfélék legfontosabb kártevőivel szemben, amelyek közé olyan, nehezen leküzdhető fajok tartoznak, mint a tripszek, levéltetvek, lepkekártevők, aknázólegyek, az üvegházi molytetű vagy a kis káposztalégy. Óriási előnye, hogy zárt termesztőberendezésekben együtt alkalmazható a kártevőket természetes módon gyérítő hasznos élő szervezetekkel. Hatékony felhasználásának kulcsa a megfelelő dózis alkalmazása, valamint az, hogy bemártás esetén a tápkocka teljes felülete érintkezzen a hatóanyaggal. Ebben az esetben a kiültetés után hosszan tartó hatásával védi a fiatal és érzékeny növényeket a kártevőktől.

Pontokat érő megoldások

A mikrobiológiai alapú megoldások egyre nagyobb teret kapnak az élelmiszer-termelésben, mivel fenntartható módon támogatják a termesztés intenzívebbé tételét. Ilyen céllal került kifejlesztésre az Accudo®, amely egy biológiai alapokon nyugvó biostimuláns készítmény. Alapját egy baktériumtörzs biztosítja, amely kolonizálja a gyökérzónát, fokozva ezzel a talaj mikrobiológiai aktivitását. Ez számos előnnyel jár a növény számára, gyökérzetének tömege, aktivitása megnő, megnövelve a víz- és tápanyagfelvételt. Ezek pozitív hatásai igen sokrétűek, a felvett tápanyagok hasznosulása, a környezeti változások okozta stresszhatásokra adott növényi válaszreakciók fokozódnak, a kedvezőtlen környezeti körülmények negatív hatásai mérséklődnek. Megnő virágok száma, a termés mennyisége, amelynek minősége minden zöldségkultúrában egyöntetűvé válik. A készítmény formulációja speciális, azt a csepegtetőrendszeren keresztüli kijuttatás igényeihez fejlesztették. Nagy előnye, hogy szemben számos más mikrobiológiai készítménnyel, nem kíván speciális feltételeket sem a tárolása, sem a felhasználása során.

Az Accudo® méltó párja a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló készítmény, amellyel csepegtető rendszeren keresztül együttesen is kijuttatható. Adagolásával kielégíthető a növény fokozott, az Accudo® mikrobiológiai aktivitásának hatására kialakuló többlet-tápanyagigénye. A RhizoMagic™ azonban nem csupán így segít a zöldség- és gyümölcskertészeknek. Lombozaton, állománykezelés formájában kijuttatva is kihasználható összetevőinek jótékony hatása. A készítmény egyszerre biztosít eredményes növénytáplálást, hatékony növénykondicionálást, miközben kiemelkedő hatékonysággal mérsékli számos stresszhatás (hőstressz, viharkár, aszálykár) káros következményeit. Ugyanez a hatékonyság érhető el az állományok fagykár elleni védelme során is. A készítmény aminosav- és laminarintartalma révén akár az érkező fagy előtt, akár már utána történő felhasználásával mérsékli annak a termés mennyiségére és minőségére kifejtett káros hatását.

A rendelkezésre álló támogatások kihasználása szempontjából fontos szempont, hogy az Agroökológiai Programban (AÖP) az Accudo® és a a RhizoMagic™ alkalmazásával egyaránt 1-1 pont gyűjthető.

 Az Accudo® és RhizoMagic™ együttes technológiába illesztésével piacos, egyöntetű, magas minőségű termés érhető el.

A Coragen® 20 SC a kertészetekben

A Coragen® 20 SC a szántóföldi növénytermesztés jól ismert, sikeres terméke, azonban tudását a gyümölcstermelő kertészek is kiaknázhatják. Almástermésűekben az almamoly és sodrómolyok elleni biztos hatásával megelőzhető e nagy károkat okozó kártevők károsítása. Kijuttatásának pontos időzítéséhez az almamoly esetében a BIOFIX hőösszegszámításon alapuló előrejelzési módszer ad biztos támpontot, de ebben az almatermesztők számíthatnak az FMC-Agro segítségére is. Szakértőiktől pontos információkhoz juthatnak a kártevő rajzásáról, a védekezés időzítéséről.

A közelmúltban megjelenő egyik, nagy figyelemben részesülő kártevő a dióburok-fúrólégy, amelynek kártételével szemben kifejezetten nehéz hatékonyan védekezni. A Coragen® 20 SC eredményesen alkalmazható, amire szükséghelyzeti engedéllyel van lehetőség.

Minden, ami kertészet, minden, ami gyakorlat


Szerző: AgrárUnió

Címkék: zöldség, gyümölcs, kertészet, fmc-agro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajlakó kártevők, talajfertőtlenítés – Drótférgek, ...

A talajlakó kártevők kapás kultúráink nagy károkozásra képes károsítói, amelyek ellen a védekezés nem maradhat el. ...