TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Édesebb lehet a paradicsom ettől az apró, de hatásos trükktől

Édesebb lehet a paradicsom ettől az apró, de hatásos trükktől

Kertészet - 2023.03.16

A paradicsomot télen-nyáron szívesen fogyasztják a magyarok, csupán egyetlen bajuk van vele: sokszor meglehetősen íztelenek. De egy jó trükkel édesebb gyümölcsöt termeszthetünk.

Magyarországon 2021-ben mintegy 2000 hektáron termesztettek paradicsomot, ahonnan közel 172 ezer tonna termést takarítottak be a KSH adatai szerint. Egész évben szívesen fogyasztott zöldségről van szó, amellyel kapcsolatban gyakran felmerül, hogy miért is annyira íztelen.

Szakértők szerint a paradicsomok ma is finomak, a termőhelyről ma is zamatosan kerülnek ki, ám amint behűtik őket, gyorsan eltűnik belőlük az összes íz- és aromaanyag. Ha nem ezt tennék, akkor gyorsan megromlana, a pultállósága jelentősen megrövidülne.

Magyarországon több tucatnyi paradicsomféle kapható, és bár sokat termelünk, még nyáron is importra szorulunk, akkor nagyjából a piros zöldség harmada érkezik külföldről. Aki igazán finom paradicsomra vágyik, annak érdemes magának megtermelnie.A Balkongaz nevű blog szerint akkor lesz igazán édes a termés, ha a növény töve mellé egy kevés szódabikarbónát szórunk. Az ugyanis lúgosít, csökkenti a talaj savasságát, ez pedig automatikusan azzal jár, hogy a paradicsom íze sokkal élvezhetőbb lesz.

A tojáshéj is képes csodát tenni, ezért az otthoni paradicsomtermesztők azt se dobják ki. Inkább szárítsák meg, törjék össze, és rakják az ültetőföldbe. A paradicsom meglehetősen igényli a kalciumot, a hiánya okozza a csúcsrothadás nevű betegséget, ráadásul a tojás szaga bizonyos kártevőket is távol tart.

Aki lelkes paradicsomrajongó, az többfélét is ültessen a növényből, hiszen így könnyebben kiderül, hogy melyik szereti igazán az adott környezetet. A nagy fajtaválaszték azt is jelenti, hogy eltérő időpontokban, szinte folyamatosan szüretelhetünk.

(Fotó: kie-ker/Pixabay)

Címkék: paradicsom, termesztés, magyarország, import, édes, íz, trükk, szódabikarbóna, tojáshéj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Őszi alapművelés Lemken-eszközökkel

A kiváló minőségben elvégzett talajmunkák erős alapot biztosítanak a következő évi termésnek