A zöldségtermesztés jövője – A Seminis és a KITE közös rendezvénye Debrecenben

A Seminis és a KITE sikeres együttműködése már több éve a közösen szervezett szakmai találkozókban is testet ölt, mint amilyen a január elején Debrecenben tartott évnyitó rendezvény.


A program gerincét a paprika termesztéstechnológiája adta, de más zöldségfélék termesztői is hasznos információkkal gazdagodhattak. A két cég szakemberei, illetve meghívott előadók jóvoltából szó esett termesztési és piaci trendekről, a technológiai elemek fejlesztési lehetőségeiről, az ezt szolgáló eszközökről, jelentős növényvédelmi problémákról és azok megoldásáról, továbbá a kertészeti pályázati lehetőségekről

.
Új generációk, új igények


Papp ZPapp Zoltán
Monsanto Hungária Kft.

 

Papp Zoltán (Monsanto Hungária Kft.) a zöldségtermékek fogyasztóinak átalakuló igényeire hívta fel a figyelmet előadásában. Ennek egyik alapját azok a modern hibridek adják, amelyek megfelelő alapanyagot tudnak biztosítani a megváltozott feldolgozási eljárásokhoz, fogyasztói szokásokhoz.

A világnak ezen a részén magas és egyre javul az életszínvonal, ehhez pedig egyre komolyabb minőségi igények társulnak. A fogyasztói szokások szerint az előadó három generációt emelt ki. Az 1960 előtt születettek „hagyományos” igényei és táplálkozási szokásai mellett nagyon jelentős az 1960–80 között született „X” generáció, amelyet a kényelem- és ízközpontúság, a csomagolt termékek iránti igény jellemez. Egyre nagyobb súllyal kell figyelembe venni a friss termékeket kereső, 1980 utáni „Y” generációt, a „kalandvágyó”, extremitást kereső vásárlókat.
Paprikánál maradva, a Seminis hagyományos igényekre szabott hibridjei közül Papp Zoltán kiemelte a tölteni való Joker fehér paprikát, a szárazanyag-tartalomban és ízértékben egyaránt erős Pritavit paradicsom alakú paprikát és a nagytestű, darabos Kaptur kápia paprikát.
Az X generáció igényeit szolgálja ki az egységes, szabályos termést hozó, jól tálcázható SV9702PP fehérpaprika-újdonság, a pultos, pasztáknak is alkalmas Pritamax paradicsom alakú paprika, az exportra és hazai friss piacra is javasolható Kapro, a tálcás kiszerelésre kiváló Karpia. A Jumilla kaliforniai típusú és a Cherry Bomb óriás cseresznyepaprika elsődleges célközönsége pedig a legfiatalabb korosztály.


Paprikatechnológia – a kereskedelemhez hangolva


ajtényi Majtényi Bernát
Garten Kft.

 

Termelőként, felvásárlóként és exportőrként is érintett a paprika-termékpályáján Majtényi Bernát (Garten Kft.), aki a piac és a termelő oldaláról mutatta be az aktuális trendeket, igényeket és lehetőségeket. A vevői igények változása, a kínálat alakulása, a paprikatípusok között kialakult verseny hatása végső soron a termelőnél csapódik le, mint ahogy termékbiztonság, a visszakövethetőség iránti fokozódó igény is. Általános jelenség, hogy a nyugat-európai szupermarketek az uniós szabványnál szigorúbb szermaradék-határértékeket szabnak meg. Ennek betartásához új szemlélet kell, például a biológiai növényvédelem alkalmazása, a betegségekre kevésbé fogékony hibridek használata.
A paprikatermesztés jövedelmezőségéhez évről évre magas hozamokra van szükség, és a termés nagy részének első osztályúnak kell lennie. Ezt jól átgondolt, modern technológiával tudjuk stabilan biztosítani. Ezen belül az adott termőhelyhez illő, megfelelő fajták/hibridek kiválasztása kulcskérdés.


Vissza a gyökerekhez


Szabó ESzabó Emese
KITE Zrt.

 

Az öntözés többféle célt szolgálhat, aminek megfelelően eltérő lehet a szükséges eszközrendszer és technológia. Bertáné Szabó Emese (KITE Zrt.) a legjellemzőbb öntözési cél, a vízpótló öntözés kérdéseivel foglalkozott előadásában.
A legkevesebb vízveszteséggel járó csepegtető öntözés egyik kulcskérdése az öntözővíz egyenletes kijuttatása akár több száz méteres szakaszon, amihez a Netafin csepegtetőrendszereket ajánlotta az előadó. A csepegtetőelemek speciális kialakításának köszönhetően az eldugulás kockázata is kisebb. Felhívta még a figyelmet a nyomáskompenzált egyedi öntözés lehetőségére is, amit a talaj nélküli termesztésben ajánlott.
Az öntözési hibák közül az alulöntözés és a túlöntözés is minőségi és mennyiségi károkat okozhat. Az öntözés eszközéről, intenzitásáról, hosszáról, gyakoriságáról a növény gyökeresedésének, a talaj tulajdonságainak ismeretében dönthetünk.
Fajonként nagyon eltérő a vízigény, illetve a vízhiány elviselésének képessége. A paprika a vízhiányt rosszul tűrő növények közé tartozik: a szabadföldi vízkapacitáshoz mérten 25 százalék hiányt képes elviselni. A talaj különböző mélységeiben jellemző vízellátottság megállapításához az előadó tenziométer használatát javasolta.

 


Biológiai növényvédelem a növényházakban


Kovács J

Kovács Judit
KITE Zrt.

 

A hasznos élő szervezetek tudatos alkalmazása sikeres technológia a termesztőberendezésekben. Alapvető biológiai igényeik figyelembevételével hatékony szabályozói a legfontosabb növényházi kártevőknek, mint a tripszek, levéltetvek, kétfoltos takácsatka vagy akár a gyapottok-bagolylepke. Kovács Judit (KITE Zrt.) használatuk módját, szabályait foglalta össze előadásában, miközben bemutatta a KITE kínálatában szereplő, praktikusan felhasználható, hasznos szervezeteket tartalmazó készítményeket.
A szűkülő szerválaszték, a kártevőkben kialakuló rezisztencia, a kijuttatás problémái és a szigorú szermaradék-határértékek miatt egyre problémásabb, sokszor nem eléggé hatékony kémiai növényvédelem valódi alternatíváját jelenti a biológiai védekezés.

 

 

 

 

Végső megoldás: a hidrokultúra


Sarusi LSarusi Kiss László
termelő

 

A rendezvény záró előadásában Sarusi Kiss Lászó szentesi paprikatermesztő osztotta meg tapasztalatait a rendezvény résztvevőivel. Jelenleg egy hektár fűtött és 2,8 hektár hideg fóliában termelnek, utóbbiban kizárólag kápia paprikát. A talajuntság és ennek következményei miatt tértek át a talaj nélküli termesztésre, amihez kókuszpaplant használnak. Kifejezetten korai szedéseket céloznak meg, amihez más technológiai megoldások mellett a talaj nélküli termesztés is hozzájárul. Az első szedés június 10. körül megtörténik, így egy hónappal megelőzik az általánosan jellemző júliusi szedéseket.
A talaj nélküli termesztés előnyei között Sarusi úr azt is kiemelte, hogy tiszta körülmények között tudnak dolgozni, gyomokkal sem kell számolni, ami a biológiai növényvédelem hatékonyságát is javítja.




Szerző: AgrárUnió

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom