TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Almatermesztés technológiája ICL-SF termékekkel

Almatermesztés technológiája ICL-SF termékekkel

Kertészet - 2021.07.14

Az almatermésű ültetvények tápanyagellátása a fajták közti eltérések, az eltérő termesztési célok, illetve az eltérő művelési módok ellenére sok tekintetben mutat azonosságot.

A már termőre fordított ültetvényekben a vegetációs időszak alatt évről évre megfelelően kell táplálnunk gyümölcsfáinkat. A tavaszi időszakban figyelni kell a hideg, esetenként túlzott nedvességtartalmú talajból nehezen felvehető tápelemek abszolút vagy relatív hiányára, különösen a terméskötődési időszak magas foszfor (P) és bór (B) igényére. A gyümölcs növekedési időszakában fontos szerepet tölt be a megfelelő kalcium (Ca) ellátottság, melynek meghatározó szerepe van a gyümölcs eltarthatóságára, viszont ennek hatékony beépítésére csak rövid időszak áll rendelkezésünkre.

Azoknál az ültetvényeknél, amelyeknél kiépítették a csepegtető öntözőrendszert, a folyamatos és minden tekintetben kielégítő tápanyagellátás tápoldatozással könnyen megvalósítható. A tápoldatozás nélküli ültetvényeken azonban csak a jól megválasztott alapműtrágya-levéltrágya technológiával érhetünk el sikeres eredményt.

alma tapanyagfelvetel graf

Lombtrágyázás Agroleaffel

A lombtrágyázás, azaz a lombozaton ke­resztül történő tápanyagpótlás gyors hatású, hatékony kiegészítő módszere a talaj­trágyázásnak. A lombtrágyázás rendkívül hatékony módszer a hiánytünetek megelőzésére és gyors orvoslására. A növény a leveleken keresztül akkor is képes táp­elemeket felvenni, ha a talajból való felvételük korlátozott a kedvezőtlen időjárási körülmények vagy a nem megfelelő talajállapot miatt. Kutatások tanúsága szerint 
a lombtrágyázás nemcsak a tápelemhiányok gyors megszüntetésére ad lehetőséget, de növeli a hozamot, a termésminőséget, valamint az ellenálló képességet 
a károsítókkal és a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szemben.

Az Agroleaf műtrágyacsalád tagjai közül a különféle összetételeknek köszönhetően pontosan kiválaszthatók azok a termékek, amelyek az adott növekedési/fejlődési szakaszban elengedhetetlen tápelemeket megfelelő arányban tartalmazzák. A speciális M77 és DPI technológia segíti a tápanyagok felvételét.

Alma lombtrágyázási 
technológiája

A növekedési időszakot a harmonikus, kiegyenlített tápanyagellátásnak kell jellemeznie, míg a termés érésénél káliumtúlsúlyos (K) táplálást kell alkalmazni. A gyümölcs növekedési időszakában nagyon oda kell figyelnünk a kalciumellátottságra, melynek komoly szerepe van a gyümölcs eltarthatóságában, viszont 
a hatékony beépítésre csak rövid időszak áll rendelkezésünkre.

Kalcium fontossága 
az almatermésű növényeknél

A vegetációs időszak elején már nagyon nagy figyelmet kell fordítanunk a kalcium felvehetőségére. Ha megfigyeljük a következő ábrán a tápanyagfelvétel időbeli eloszlását, jól láthatjuk a kalcium fontosságát a korai időszakban.

A kutatások szerint a gyümölcs mennyiségének, minőségének, tárolhatóságának egyik legfontosabb eleme a kalcium, és ahogy az ábrán látható, igen rövid időintervallum áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű kalcium gyümölcsbe jutására. Erre több hatékony megoldás is létezik, még annak ellenére is, hogy ebben a korai fázisban a növényi nedvkeringés még nem túl erőteljes, és 
a gyökérrendszer általi tápanyag-felszívódás is csekély a hűvös talajhőmérséklet miatt.

Az elmúlt évek időjárását tekintve a száraz körülmények miatt, ha van lehetőség a tápoldatozásra, jó eredményt érhetünk el komplex öntöző műtrágyával, például Agrolution Special 14-7-14+14Ca+TE segítségével 50-60 kg/ha dózisban is adagolhatunk könnyen felvehető kalciumot és a növekedéshez elengedhetetlen nitrogént és káliumot is.

Az alma keserűfoltosságának (sztipikesedés) megelőzése

A keserűfoltosság fiziológiai betegség. Fajtaérzékenységek mellett megjelenése elsősorban a bór és kalcium arányától függ a termésben. Számos más – Mg:Ca, K:Ca, (K+Mg):Ca – arány is jelentőséggel bír a keserűfoltosság kialakulásában, azonban elsősorban a bór és a kalcium gyümölcsben való mennyisége és aránya a mérvadó. A hiány tünetei sokszor nem is láthatóak, amíg a gyümölcs még a fán van, legtöbbször tárolás során jelentkezik. Ezért is fontos a kockázat minimalizálására irányuló műtrágyázási program kidolgozása.

Az Agroleaf család kalciumtartalmú tagjai az egész szezon során többször alkalmazva kiválóan alkalmasak a biztonságos tárolhatóság növelésére.

A vízoldható, kristályos Agroleaf Power Ca 11-5-19+9 Ca+2.5 Mg+TE lombtrágyát a benne lévő, könnyen felvehető mikroelemeket tartalmazó M77 kelátcsomag és a hosszabb hatástartamot lehetővé tévő DPI technológia teszi egyedivé a piacon.

A legnagyobb kihívást az okozza, hogy a tápanyagok a gyümölcs viaszos héján keresztül közvetlenül bejussanak az almába. Az ICL termékfejlesztésének köszönhetően Magyarországon is elérhetővé vált az Agroleaf Liquid Calcium+ 8-0-0+13.8 CaO-ot tartalmazó folyékony kalciumlombtrágya.

Többéves kísérlet- és tesztsorozatot követően kijelenthető, hogy az Agroleaf Liquid Calcium+ a növényi cukrokkal, kivonatokkal és felszívódást segítő felületaktív anyaggal kombinált, speciálisan tervezett lombtrágya bizonyítottan csökkenti a keserűfoltosság mértékét, még az arra érzékeny (pl. Golden) fajták esetében is.

Az Agroleaf Liquid Calcium+ előnyei

– 
A kalciumfelvételt serkentő, speciális anyagokat tartalmazó, folyékony műtrágya.

– 
Erősíti a sejtfalakat, ami pozitív hatással van a gyümölcsök és zöldségek tárolási stabilitására.

– 
Hatékonyan megakadályozza a kalciumhiányt és csökkenti 
a keserűfoltosság előfordulását.

Permetezési tippek

  • 
Permetezzen 1-1,5%-os ol­­­­dat­tal és a hektáronkénti ajánlott dó­zis megtartásával.
  • 
Kora reggel avagy késő délután permetezzen 25 °C alatti hő­­­­mérsékleten.
  • 
Kerülje a növények permetezését stresszhelyzetben, valamint kedvezőtlen időjárási viszonyok között.
  • Adjon nedvesítőszert a folyadék tapadásának javításához. (kivéve az Agroleaf Liquid család, mert az F3SurfActiv technológia azt már tartalmazza.)
  • 
Az Agroleaf Power termékek keverhetők növényvédő szerekkel vagy más műtrágyákkal (azonban használat előtt mindig érdemes keverési próbát végezni) – forduljon tanácsadóinkhoz.
  • 
A mikroelemkelátok stabilitásának megőrzése érdekében ne keverje réztartalmú termékkel!

Kérdezze szakértőnket!


Rácz Gábor
ICL-IAS Magyarország

Tel.: + 36 30 488 1479

e-mail: gabor.racz@icl-group.com

www.icl-sf.hu | www.agroleaf.hu | www.iclagromaster.hu

agroleafhirdetes

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: alma, lombtrágya, almatermesztés , Agroleaffel
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő ...

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza ...