gyümölcs

Terméseredmények a kertészetekben

Ledó Ferenc elemzi a 2019-es időjárás ágazatra gyakorolt hatásait

Szélsőségek jellemezték az idei évet is, ám a zöldség-gyümölcs termelésben akadtak olyan kultúrák, amelyek kifejezetten jól fejlődtek, és sikeres évet zárhattak vagy zárhatnak idén.

Ledó Ferencet, a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét kértük, foglalja össze számunkra, hogy az idei év időjárása milyen hatást gyakorolt az ágazatra.

 – Az időjárás az első fél évben rendkívül szélsőségesen alakult a mezőgazdaság és így a kertészet tekintetében is. Rendkívüli aszállyal indult az év, tavaly augusztustól ez év április közepéig szinte nem hullott csapadék. Ez inkább a szántóföldön termesztett növényfajokat érintette, de azért hatással volt a gyümölcsfélék legtöbbjére és a korai vetésű zöldségfélékre is. Április második felétől június közepéig megvolt a csapadékpótlás, helyenként több is esett, mint kellett volna. Az átlagnál hűvösebb volt az idő, főleg az éjszakák, gyakori volt a 10 °C alatti hőmérséklet. Ezek az időjárási viszonyok például egyes zöldségfélék esetében kedvezően hatottak, de számos esetben épp az ellenkező hatás érvényesült. A zöldség-gyümölcs fajok közül szabadföldön negyven-ötvenet termesztünk 200 hektárnál nagyobb területen, e fajoknak döntően eltérő az igényük, ezért az idei év eddig eltelt időszaka igencsak vegyes képet mutat. 

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió, Fotó: MTI/Bugány János

Tags: gyümölcs, zöldség, kertészet

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom