TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
A divat változik, az alma örök

A divat változik, az alma örök

Kertészet - 2018.10.29

Technológiai bemutató növénytől növényvédelemig A KITE Zrt. és az Arysta LifeScience Magyarország Kft. augusztus 8-án közös bemutatót tartott Poór Miklós pusztadobosi almáskertjében. A korszerű ültetvény kiváló lehetőséget nyújtott az almatermesztés számos modern technológiai elemének megismertetésére.


A két cég szakemberei révén szó esett a fajta- és szaporítóanyag-használattól a tápanyag-utánpótláson át a növényvédelemig számos témáról, melyek az intenzív és minőségi almatermesztést szolgálják.

Gyorsan változó igények

A bemutatónak otthont adó almaültetvény főbb paramétereit a házigazda, Poór Miklós mutatta be a rendezvény vendégeinek. Mint elmondta, 1996-ban telepítette a területen most látható fiatal gyümölcsös elődjét, mely felett eljárt az idő, ezért 20 év után a változtatás mellett döntött a fajtákat és a technológiát illetően is. 2015-ben kiszedte a fákat, és a következő évben korszerű ültetvényt létesített 
a helyén. A telepítésnél már a fajtaválasztás is nehéz döntés elé állítja a gazdát – mondta Poór Miklós –, hiszen nagyon gyorsan változnak a fogyasztói igények, különösen igaz ez a divatfajtákra. A megújult almáskertet alkotó öt fajta egyike az Idared, mely viszonylagos stabilitást ad 
a gyorsan változó piacon. Az Idared telepítési sűrűsége 4000 fa/ha (71 cm tőtávval), míg a másik négy fajta esetében 3450 fa hektáronként (350x83 cm térállásban). Az ültetvény a második nyáron már számottevő termést adott, az idei évben pedig – fajtától függően – 400-500 mázsa alma várható egy hektáron.

Arysta almavédelmi technológia

Az Arysta az egyik legszélesebb portfólióval rendelkező cég az alma növényvédő szerek és a biostimulátorok területén. Ez a pozíció felelősséget is jelent számára, hiszen a jövőben egyre erősebb elvárás lesz, hogy telepítéstől a fogyasztóig végigkísérhető legyen a termék útja, és az almát minimális szermaradékkal lehessen a vásárló kezébe adni. Ez céltudatos és átgondolt növényvédelmet igényel, amiben az Arysta elkötelezett partnere az almatermesztőknek. A hatékony növényvédelemhez az Arysta által kínált termékeket és technológiá-kat Kiss Dániel alma-termékfelelős mutatta be, illetve a hatékonyságukat a bemutatóparcellákon szemléltette.

A bemutató helyszínén alkalmazott növényvédelmi technológia gerincét az Arysta készítményei adták, így a 2018-as technológiai elemek bemutatásával sorra került a cég szinte teljes alma növényvédelmi kínálata.

almaorok2

Veglesi Janos, Poór Miklos, Szojka Tamás

Erős alappal kezdjünk!

A metszés és a szárzúzás munkálatai után a lemosó permetezést Funguran-OH 50 WP (réz-hidroxid) és Catane (paraffinolaj) kombinációjával végezték. A permetlé készítésekor előbb a Funguran-OH, majd a Catane kerüljön a tartályba.

A Funguran-OH széles hatásspektrumú, kontakt hatású baktérium- és gombaölő szer, mely szerves ragasztóanyaga révén kiváló esőállóságú. A Catane a levéltetvek, pajzstetvek, atkák, vértetű áttelelő alakjait is pusztítja, általános védelmet biztosít ellenük a kora tavaszi időszakban. A rendelkezésre álló hatóanyagok csökkenő száma és a velük szemben kialakuló rezisztencia egyre súlyosabb problémát jelent. Fokozottan igaz ez az atkák esetében, éppen ezért óriási jelentősége van a kora tavaszi „nagytakarításnak”. A Catane tisztán fizikai hatása miatt nem alakul ki vele szemben rezisztencia. A megfelelő hatékonysághoz tökéletes fedettségre kell törekedni, hiszen így lehet a legtöbb áttelelő kártevő elől elzárni a levegőt. Ennek érdekében érdemes minden sort oda-vissza megjárni a permetezővel, a lémennyiséget pedig 1000–1500 literre lehet emelni hektáronként, és ebben 
25 liter Catane-t kijuttatni.

A kora tavaszi időszakra ajánlotta az almatermesztőknek Kiss Dániel az Alma Start csomagot, mely a Catane mellett Emperor (klórpirifosz-metil) rovarölő szert tartalmaz. A klórpirifosz ekkor még minimális kárt tesz a természetes ellenségekben, melyek az év során nagy segítséget nyújthatnak például a vértetű, pajzstetvek, körtelevélbolha elleni védelemben. A lemosás után következett 
a Necator Plus (mikronizált kén) kijuttatása lisztharmat ellen, majd egy kezelés varasodás ellen. A varasodás szegmensében teljes technológiát kínál az Arysta, ebből a korai időszakban a 10 ˚C alatt is hatékony Pyrus 400 SC (pirimetanil) és az Orthocid 80 WDG (kaptán) kombinációja került sorra. Az Orthocid később még több permetezési fordulóban is bevetésre került. Az Orthocid használatával kapcsolatban az előadó megjegyezte: a készítmény jó hatáskifejtése érdekében oda kell figyelni a permetlé kémhatására, és azt a savas tartományban beállítani.

A termésritkításról

A termésszabályozás a minőségi almatermesztés egyik kulcsmozzanata, amihez az Arysta komplett megoldást kínál. Az ültetvényben az első termésritkításra teljes virágzásban került sor ATS Agro Flow (ammónium-tioszulfát) készítménnyel. A termés elaprózódására hajlamos fajtákban az időzítés azért esett éppen 
a teljes virágzásra, mert ekkor a fővirágok kötődése már megtörtént, és nyíltak az oldalsó virágok. Az ATS a kinyílt, de még nem kötött virágokban a bibe termékenyülését megakadályozza, a már kötött gyümölcskezdeményben azonban nem tesz kárt. Az ATS hatása több részből tevődik össze: egyrészt tisztán fizikai úton avatkozik be a növény életébe azzal, hogy leperzseli a még nem megtermékenyült virágok bibéit, másrészt a növényt rövid ideig érő sokkhatás következtében megemeli az etilénszintet, ami tovább erősíti a termésritkító hatást.

A második ATS Agro Flow-kezelés 
a virágzás végén következett, az éves vesszőkön nyíló virágokra időzítve. Az ATS-t száraz növényzetre kell kijuttatni: esőtől vagy harmattól nedves levélfelületen nő a perzselés kockázata.

A termésritkítás harmadik lépése 10 mm-es gyümölcsméretnél következett el, Globaryll 100 (6-benziladenin) használatával. A Globaryll megfelelő hatása érdekében pontosan be kell tartani az előírt fenológiát, és a készítményt önállóan kell kijuttatni. A Globaryll hatása a növény szénhidrát-anyagcseréjével van összefüggésben, jegyezte meg Kiss Dániel. Ilyen módon a kezeléskor tapasztalt időjárás jelentősen befolyásolja a hatékonyságot: borongós időben erőteljesebb ritkításra számíthatunk, míg meleg, napsütéses nappalok, hűvös éjszakák esetén hatékonyabb a növény szénhidráttermelése, csökken a ritkító hatás.

Védelem a terméskötés után

A hőmérséklet emelkedésével lép be 
a varasodás elleni technológiába a Difcor 250 EC (difenokonazol), amely május közepétől több permetezési fordulóban is szerepet kapott. A Difcor erős kuratív és eradikatív hatással is bír a varasodással szemben, kombinációs partnere pedig több alkalommal a kontakt hatású Orthocid vagy a Mycostar (klórtalonil) volt. A bemutatott technológia szemmel láthatóan kifogástalan eredménnyel működött, így az egyedi hatásmechanizmusú, a már tüneteket mutató varasodás lokalizálására is alkalmas Syllit 400 SC (dodin) bevetésére nem került sor.

Vértetű ellen május végi időzítéssel használták az Aphox (pirimikarb) rovarölő szert. A szelektív Aphox vértetű mellett levéltetvek ellen is hatékony, a hasznos élő szervezetekkel azonban kíméletes.

Szintén szelektív rovarölő készítmény az almamoly ellen bevethető Caprovirusine, mellyel az almamoly specifikus vírusbetegségét juttatjuk ki. A vírus az almamoly lárváját pusztítja, így előrejelzésre alapozva a tömeges lárvakelésre kell időzíteni a kezelést. A készítmény felhasználása egyszerű, a felhasználóra és a környezetre sem jelent veszélyt, hiszen csak az almamolyra van hatással. 
Az alma tárolási betegségei elleni védelmet szolgálja az Arysta új terméke, 
a Pomax (pirimetanil + fludioxonil). 
A fertőzési veszélytől függően egy vagy két alkalommal használható az érés idején.

Jól időzített kalciumpótlás

A kalcium-utánpótlás különleges készítménye az InCa, melynek hatása az egyedi CaT technológián alapul. Az InCa nemcsak kalciumforrást biztosít, de a gyökéren felvett kalcium szállítását és a gyümölcshúsba való beépítését is segíti. 
A megfelelő hatás feltétele éppen ezért az, hogy a talajban legyen felvehető kalcium. A gyümölcs kalciummal való feltöltése szempontjából meghatározó időszak 
a virágzást követő 60-70 nap, ameddig a xilém képes a gyümölcsbe szállítani 
a gyökér által felvett tápelemet. Ezt követően már csak a lombon keresztül pótolható a kalcium. Azért, hogy ebben a 60-70 napos időszakban minél hatékonyabb legyen a gyümölcs kalciumellátása, a bemutatóparcellákon a sziromhullástól kezdve három permetezési fordulóban is kijuttatták az InCát.


Parásodás, terméshasadás – 
Gibb Plus

A parásodás a tavaszi időszak nagy napi hőingadozása miatt az apró, fejődő gyümölcsön keletkező fizikai sérülések szemmel látható eredménye. Az Arysta gibberellinsav-tartalmú növekedésszabályozó készítménye, a Gibb Plus az időjárásnak ezt a káros hatását képes ellensúlyozni a parásodásra hajlamos fajtákon (jellemzően a Golden fajtakörön). Emellett a terméshasadásra érzékeny fajtákon (Gála típusok) is jó eredménnyel használható. A Gibb Plus összesen 1 literes dózisát a sziromhullástól kezdve javasolt kijuttatni kétszer 0,5 l/ha vagy négyszer 
0,25 l/ha megosztásban. Gomba- és rovarölő szerekkel is keverhető. 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: alma, növényvédelem, KITE, almatermesztés , Arysta LifeScience
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még ...

A szója betakarítása a végéhez közeledik. A középérésű szóják jó része még a szántóföldön van, de a korai, igen korai ...