Hirdetés
Borban az igazság? – Intézkedésdömping a bor- és szőlőágazatban

Borban az igazság? – Intézkedésdömping a bor- és szőlőágazatban

Kertészet - 2017.10.30

Érzékelhetően fontos a kormány számára a hazai szőlő- és bortermelő szektor, az elmúlt hetekben számos lényeges intézkedés történt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közreműködésével. A hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyok kialakítása mellett finanszírozási stratégiai megállapodás is segíti az ágazat gazdasági helyzetének és versenyképességének javítását.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Új szabályok szerint

Az idei szüreti szezonban már új szabályok szerint történik a borszőlő értékesítése és vásárlása Magyarországon, miután 
a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az agrártárcával történt egyeztetést követően új piacszervezési intézkedéscsomagot fogadott el a nyáron, amelynek célja az átlátható és hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyok kialakítása. Azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik tíz tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt, három módon kell az árat meghatározniuk: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján. 
Az intézkedés minden hegyközségi tagra és felvásárlóra nézve kötelező. A szakmaközi intézkedés célja az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésminták kidolgozásával és bevezetésével az, hogy a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön. A piacszervezési intézkedéssel a szőlész-borász társadalom a felülről jövő szabályozás helyett maga kezdeményezte a szabályrendszer kialakítását. „A rendszerváltozás után keletkezett széttagolt termelési szerkezet a piaci viszonyok átláthatatlanságát eredményezte. Egy-egy évben hol a termelők, hol a pincészetek kerültek évjárati erőfölénybe. A mostani intézkedésekkel hosszú távra szeretnének új irányt szabni a termelésszervezésnek” – mondta Légli Ottó, a HNT elnöke. A HNT így olyan piacszervezési intézkedést fogadott el, amelyet a hegybíróik segítségével szakmai önkormányzatuk hajt végre és ellenőriz.
Szerző: Tóth Krisztina

Címkék: szőlő, bor, borágazat, szőlőgazat, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Kiemelt hírek