TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.868,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.497,20 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.967,66 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.401,59 Ft (tonna)
Repcemag: 188.976,34 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.219,78 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 585 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,06000
USD: 333,82000
CHF: 415,56000
GBP: 438,31000
Hirdetés

Egy zöldség villámkarrierje – A paradicsom legnagyobb értéke a színében rejlik

Kertészet - 2015.11.11

A paradicsom karrierje egyetlen másik zöldséghez sem hasonlítható, hiszen nagyon rövid idő alatt szerzett magának hatalmas népszerűséget világszerte. Tudatos termesztése, nemesítése tulajdonképpen még százéves múltra sem tekint vissza. Takácsné Hájos Máriával, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézetének egyetemi docensével beszélgettünk.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Egy zöldség villámkarrierje – A paradicsom legnagyobb értéke a színében rejlik– Igaz, hogy régen díszítőértéke miatt tartották a paradicsomot?
– Igen, főúri kertekben jelent meg először, de a gyönyörű piros bogyókhoz nem mertek hozzányúlni, csupán dísznek tartották. Azt hitték róla, hogy mérgező. A húszas, harmincas években vált elfogadottá a termesztése, mára pedig világviszonylatban a legnagyobb területen termesztett zöldségféle. A paprikával ellentétben a paradicsom jobban elviseli a gyengébb talajviszonyokat is. Kedvező számára a homokos vályogtalaj, ugyanis a kvarcszemcsékről visszaverődő fény elősegíti a bogyók színeződését. A kereskedelemben már megtalálhatók fekete, lila, zöld, citromsárga színű fajták is, de alapvetően mégiscsak a piros színűek a meghatározók. Ezt a színt a likopintartalmának köszönheti. Az idei nyár viszont nem kedvezett a szántóföldi paradicsomnak, mert nagyon sok olyan meleg nap volt, amikor 32 fok felett volt a hőmérséklet. Ilyen hőségben pedig a likopin szintézise zavart szenved, ennek következtében a paradicsom többsége halványabb színű, azaz narancssárga lett. Ez már csak azért is probléma, mert a paradicsom táplálkozásbiológiai értéke éppen a likopintartalmával van összefüggésben.




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ötödével esett vissza a műtrágyaforgalom egy év alatt

Ötödével kevesebb műtrágya került a gazdákhoz 2025 VII–IX. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos ...