Egy zöldség villámkarrierje – A paradicsom legnagyobb értéke a színében rejlik

A paradicsom karrierje egyetlen másik zöldséghez sem hasonlítható, hiszen nagyon rövid idő alatt szerzett magának hatalmas népszerűséget világszerte. Tudatos termesztése, nemesítése tulajdonképpen még százéves múltra sem tekint vissza. Takácsné Hájos Máriával, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézetének egyetemi docensével beszélgettünk.

– Igaz, hogy régen díszítőértéke miatt tartották a paradicsomot?
– Igen, főúri kertekben jelent meg először, de a gyönyörű piros bogyókhoz nem mertek hozzányúlni, csupán dísznek tartották. Azt hitték róla, hogy mérgező. A húszas, harmincas években vált elfogadottá a termesztése, mára pedig világviszonylatban a legnagyobb területen termesztett zöldségféle. A paprikával ellentétben a paradicsom jobban elviseli a gyengébb talajviszonyokat is. Kedvező számára a homokos vályogtalaj, ugyanis a kvarcszemcsékről visszaverődő fény elősegíti a bogyók színeződését. A kereskedelemben már megtalálhatók fekete, lila, zöld, citromsárga színű fajták is, de alapvetően mégiscsak a piros színűek a meghatározók. Ezt a színt a likopintartalmának köszönheti. Az idei nyár viszont nem kedvezett a szántóföldi paradicsomnak, mert nagyon sok olyan meleg nap volt, amikor 32 fok felett volt a hőmérséklet. Ilyen hőségben pedig a likopin szintézise zavart szenved, ennek következtében a paradicsom többsége halványabb színű, azaz narancssárga lett. Ez már csak azért is probléma, mert a paradicsom táplálkozásbiológiai értéke éppen a likopintartalmával van összefüggésben.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!



Szerző: AgrárUnió ©

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom