TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Együk, igyuk, tartósítsuk – mármint a meggyet

Együk, igyuk, tartósítsuk – mármint a meggyet

Kertészet - 2023.06.28

Ha pedig ezidáig hanyagoltuk fogyasztását a savanykás íze miatt, akkor ideje ezen változtatnunk. Ennek oka, hogy leginkább nyersen fogyasztva, de lekvárként, kompótként, gyümölcslevesben is rendkívül egészséges.

Ennek ellenére gyakran háttérbe szorítja étrendünkben a cseresznye, édesebb íze miatt, ezzel pedig hatalmas hibát követünk el, ugyanis kutatások igazolják, hogy a meggy divatos kifejezéssel élve „superfood”.

Ha sportolás után vagyunk, akkor érdemes egy marék meggyet elfogyasztani, ugyanis hosszútávfutókkal végzett kutatásban napi hét deciliter meggylevet itattak egyes versenyzőkkel, míg mások placebót kaptak.

A meggylevet fogyasztó sportolók a versenyek közben, illetve azok után is kevesebb fájdalomról számoltak be, mint azok, akiknek csak placebo jutott. Egy 2010-es kutatásban azt tapasztalták, hogy kevésbé jelenik meg a fájdalom a gyümölcs levének fogyasztásával.

A meggy emellett az izomerő növelésében is hasznos segítő: gyümölcslé helyett érdemes inkább a gyümölcsöt választani, hiszen a boltban vásárolható változatok zöme sok hozzáadott cukrot is tartalmaz.

Érdemes a hagyományos citromfű tea mellett a meggyet is beiktatni a napi rutinba azoknak, akik álmatlansággal küzdenek. Ugyanis a meggy melatonintartalma segít abban, hogy nyugodtan végig aludjuk az éjszakákat…

A gyümölcs magas antioxidáns-tartalma a szabad gyökök felhalmozódását is megelőzheti, ezáltal olyan állapotok, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében is segítségedre lehet, ha rendszeresen fogyasztasz meggyet. Kutatások arra már bizonyítékokat találtak, hogy a meggylé fogyasztása javítja a kognitív funkciókat, így ezért is érdemes ezt savanykás vitaminbombát választani.

(Forrás: Dívány – Fotó: Goran Horvat/Pixabay)

Címkék: meggy, tartósítás, ital, kutatás, sport, izomerő, superfood
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szedd magad cseresznye 2024

Ahogy a nyár beköszönt, a gyümölcsök is egyre édesebbek és zamatosabbak lesznek. Nincs is annál jobb érzés, mint saját ...