TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Most az ukrán szamóca jelent gondot

Most az ukrán szamóca jelent gondot

Kertészet - 2023.06.22

Legalábbis így ítéli meg a kialakult helyzetet a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége. Félnek attól, hogy megismétlődik az, ami nem is olyan régen a gabonapiacon történt.

Hirdetés

Emiatt a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége a mezőgazdasági miniszternek írt levelében követeli, hogy állítsák le az Ukrajnából származó nagy mennyiségű, ipari felhasználásra szánt szamóca importját.

A szövetség úgy érzékeli, hogy a kialakult helyzet több szempontból is megegyezik a gabonapiacon kialakult helyzettel, vagyis azzal, hogy az ellenőrizetlen import hatalmas áresést okozott, így összeomlott a belföldi piac.

A szövetség mindemellett az esetleges minőségbeli problémákra is felhívta a figyelmet. Így azt is javasolta, hogy vezessék be a Lengyelországba érkező bogyós gyümölcsök minden egyes tételének ellenőrzését, különös tekintettel a növényvédőszer-maradékokra, és ne engedélyezzék azok forgalomba hozatalát, amíg a vizsgálat eredményei meg nem érkeznek.

Június elején a szövetség már közölte, hogy az Ukrajnából származó ipari szamóca miatt árnyomás észlelhető a piacon, és hasonló helyzet kialakulásától tart a frisspiaci szamóca esetében is.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben jóváhagyta a búzatermesztési ágazatot támogató lengyel programot, mintegy 435,4 millió euró (2 milliárd zloty, csaknem 170 milliárd Ft) értékben.

A Bizottság megállapította, hogy a lengyel mechanizmus megfelel az ideiglenes válságellenes programban meghatározott feltételeknek. Különösen, hogy a támogatás nem haladja meg a 250 ezer eurót kedvezményezettenként, és legkésőbb 2023. december 31-ig fogják csak nyújtani.

(Forrás: FruitVeB)

Címkék: ukrán, szamóca, földieper, lengyelország, eu, korlátozás, árnyomás, árcsökkenés, gyümölcstermesztés, növényvédő szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KÖCKERLING ALLROUNDER: amikor a tökéletes még tökéletesebb

A tavasz közeledtével nem csak a természet megújulásának lehetünk szemtanúi. Nemzetközi partnereink sorra ...