Hirdetés
Bőven terem a dinnye, jelenleg 115 forint kilója a földről eladva Törökországban

Bőven terem a dinnye, jelenleg 115 forint kilója a földről eladva Törökországban

Kertészet - 2023.05.24

Megkezdődött Törökországban, a világ egyik legnagyobb termesztőkörzetében a görögdinnye szedése.

Amíg mi még az eperszezon közepén tartunk, addig Adanában, Törökország déli részén elkezdődött a dinnye betakarítása. A prognózisok szerint ebben az ötödik legnagyobb török város körüli régióban 650 ezer tonna körüli termést várnak az idén.

Ez a mennyiség megközelítőleg a teljes magyar termés négyszerese. A görögdinnye ára jelenleg 6-6,5 török líra/kg (105–115 Ft/kg) között alakul szállítás nélkül, a földről eladva. A 60 millió tonnás termést betakarító, és a világ dinnyetermésének 60%-át adó Kína után Törökország évi 3,5 millió tonna körüli termésével a világ második legjelentősebb dinnye-termesztője, és éves felhasználásának 20–25%-a származik az Adana régióból.

Idén a hűvös időjárás miatt a betakarítás a megszokottnál 2 héttel később, május 18. körül kezdődött meg. A csapadékos, helyenként hideg idő miatt a dinnye kétszer virágzott, ezért a földeken érett és éretlen dinnyék együtt találhatók.Törökországban az idén összesen 40 ezer hektár körüli területen termelhetnek dinnyét, ez jóval több, mint korábban. Ennek oka, hogy az előző két évben a termesztés igen jövedelmező volt, és a mostani 6-6,5 líra közötti ár is jónak mondható, igaz, még csak a szezon elején járunk.

Adana körzet déli részén, Karatas mellett a dinnyéket a tengerparti homokban termesztik, ami extra koraiságot biztosít, ám a hozamok igen alacsonyak (9–12 tonna/ha). A fajlagos termesztési költség ebben a régióban átlagosan 3,5 líra/kg (61 Ft/kg), ezért a termesztők szerint addig éri meg a dinnyetermesztés, amíg a piacokra kiszállítva 6 líra/kg alá nem csökken a dinnye ára, de egyelőre a felvásárlók a földekről veszik meg ennyiért a termést.

(Forrás: FruitVeB – Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Címkék: dinnye, termesztés, ár, szezon, törökország, jövedelmező
Kiemelt hírek