TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Időjárás: több hullámban érkezik az eső, viharos szelekkel, kapaszkodjunk az esernyőkbe

Időjárás: több hullámban érkezik az eső, viharos szelekkel, kapaszkodjunk az esernyőkbe

Időjárás - 2023.05.10

Május eső aranyat érne, de úgy néz ki, hogy kiadósabb csapadékra csütörtökön kevésbé, inkább csak péntektől számíthatunk. Ez a kelésben lévő kukoricának lenne fontos, a kalászosok és a repce számára ideális az idő.

Szerda estétől a gomolyfelhők nagy része feloszlik, kiderül az ég, miközben az ország nyugati, délnyugati felén tovább terjeszkedik, vastagszik a fátyolfelhőzet. Az éjféli óráktól a délnyugati határ közelében már előfordulhat gyenge eső. A szél nagy területen mérséklődik, de néhol továbbra is előfordulhatnak élénk lökések – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 12 fok között alakul, de a szélcsendes, hidegre hajlamos területeken ennél hidegebb idő várható.

Csütörtök reggeltől az északkeleti harmadban napos, gomolyfelhős idő valószínű, míg másutt délnyugat felől tovább terjeszkedik a felhőzet. Az ország vastagabb felhőtakaróval borított délnyugati felén napközben többfelé, több hullámban valószínű eső, zápor. Az ország nagy részén élénk, olykor erős lesz a délkeleti, keleti szél. Elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben olykor viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között várható.

Agrometeorológiai szempontból elmondható, hogy az elmúlt napokban csak elszórt záporok hoztak némi csapadékot az országba, a talaj felső rétege egyre nagyobb területen kezd kiszáradni, amihez még a napos, szeles idő is hozzájárul.

Márpedig az elvetett, kelésben lévő, vagy éppen kikelt kukorica egyelőre még ebben a talajrétegben helyezkedik el, gyökerezik, így számára egyre fontosabb lenne egy kiadós májusi eső. A hét első felében erre alig van esély, péntektől érkezhet számottevő csapadék. A hőmérséklet pár fokkal az átlag alatt valószínű a héten, ez a kalászosok és a repce számára megfelelő.(Fotó: Svetlozar Hristov/Pixabay)

Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, május 11, csütörtök, csapadék, szél, kukorica, repce, kalászosok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Forradalmi Hardi újdonságok az idei Agritechnica kiállításon

Az Agritechnica 2023 kiállítás kapujai ismét megnyílnak a mezőgazdasági világ legújabb és leginnovatívabb ...