TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Időjárás: egyelőre maradnak az éjszakai fagyok, de az ültetvényeknek jó hír érkezett

Időjárás: egyelőre maradnak az éjszakai fagyok, de az ültetvényeknek jó hír érkezett

Időjárás - 2023.03.17

Az éjszakai fagyoktól még mindig nem búcsúzhatunk el, de a gyümölcsfák talán már túl vannak a nehezén. A kajszi és a mandula kifejezetten élvezni fogja a következő napokat.

Péntek estétől csapadékmentes, általában derült idő várható, legfeljebb kevés fátyolfelhőzet lehet csak az égen. A Kisalföldön néhol élénk marad a délkeleti szél, másutt gyengül a légmozgás – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +2 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hidegebb is lehet.

Szombat reggeltől fátyolfelhőzet csak olykor szűrheti a napsütést. Csapadék nem lesz. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon élénkké válik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.

Az OMSZ agrometeorológiai elemzése szerint az előttünk álló, jobbára száraz, egyre enyhébb idő ideális a kajszi virágzásához. A mostani március pedig annyiban különleges, hogy nyugat felől gyakran érkeznek időjárási frontok fölénk. A keddi és szerdai csapadék rendkívül jól jött mezőgazdasági szempontból, főként az ország északi felében.Északnyugaton és a középső országrészben egyre nagyobb szükség lenne további csapadékra, azonban a jövő hét közepéig számottevő mennyiség nem valószínű. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén 10 és 20 mm között alakult, de északnyugaton és az ország középső részén még az 5 mm-t sem érte el. A talajok felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán már sokfelé száraz. A mélyebb talajrétegek viszont szinte országszerte jó vízellátottságúak, a Tisza, valamint a Körösök mentén helyenként még mindig előfordul belvíz.

A hidegfrontokkal együtt járt viharossá fokozódó szél is, amely a száraz, felszántott és nagy területen növényzet nélküli talajfelszínt fölkapva komoly porviharokat okozott. Az őszi vetések mindezzel együtt jó állapotban vannak, az elmúlt napokban előfordult 20 fok körüli hőmérsékletek hatására megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, és a repce is jól néz ki.Immár az északkeleti országrészben is virágzanak egyes mandulafajták, közvetlen virágzás előtt áll a kajszi, de az őszibarack és a körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak. Az elmúlt napokban előfordult gyenge éjszakai fagyok lassítják a növények túl korai és túl gyors fejlődését.

A hét végén még várhatók gyenge fagyok reggelente, de egyre enyhébb légtömegek érkeznek fölénk, így megszűnnek az éjszakai fagyok és erősödik a nappali felmelegedés. Kezdetben 15 fok körüli, majd a jövő héten csütörtökön már 20 fok körüli maximumok várhatók. A meleg, napos idő a mandula és kajszi teljes virágzására kedvező lesz, az viszont a jövő kérdése, hogy ezek után éri-e még a fákat a tavasszal fagykár.(Fotó: Germán Burrull/Pixabay)

Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, március 18, szombat, melegedés, fagy, kajszi, mandula, virágzás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját