TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A traktorkerék leszerelése sokkal könnyebbé válik ezzel az egyszerű, barkácsolt eszközzel

A traktorkerék leszerelése sokkal könnyebbé válik ezzel az egyszerű, barkácsolt eszközzel

Gépesítés - 2023.03.29

Számos olyan mezőgazdasági oldal van, ahol a gazdák egymásnak adnak okos ötleteket a munkavégzés megkönnyítésére. Egy barkácsolt eszköz a traktorkerék cseréjét teszi egyszerűbbé.

A traktorok kerékcseréje nem egyszerű munkaművelet, hiszen nagy tömegű, nehezen mozgatható részegységekről van szó. Általában ezt egy ember nem is tudja elvégezni, ezáltal többen is kiesnek a munkavégzésből a cserék idejére.

Arról nem is beszélve, hogy elég egyetlen rossz mozdulat, és máris kész a baj. Az AgrárUnió újság pár éve számolt be arról az esetről, amikor egy angol gazdát csere közben súlyos baleset ért. Nemcsak a válla ment ki, de a bokája is eltört, amikor ráesett az 500 kilós kerék, ágyhoz kötve pedig volt elég ideje a találmánya kidolgozására. Így született meg a WeelySafe nevű eszköz, amelyről itt írtunk:Hasonlóan okos eszközt dolgozott ki egy amerikai (iowai) farmer is. Igazából ő csak egyetlen, de fontos műveletet, a csavarok eltávolítását tudta sokkal egyszerűbbé tenni. A lenti illusztráción jól látszik, hogy nem atomfizikáról van szó: fogott egy tárcsalevelet, lefelé fordítva ez lett a talp. A közepére egy 120 centi hosszú szögvasat hegesztett, majd erre tüskeszerűen pálcákat helyezett el, nagyjából 7 centi távolságra.

A traktorkerék leszerelése sokkal könnyebbé válik ezzel az egyszerű, barkácsolt eszközzel

(Fotó: Delbert Hayes/ agriculture.com)

Ezután a csavarhúzó hosszabbítóját már csak ráhelyezi a magasságban legmegfelelőbbre, és így egyedül is kilazíthatja vele a csavarokat. Mivel a barkácsolt eszköz stabil talppal rendelkezik, szükség esetén akár egy magasítóra is rátehető, vagyis a nagyobb átmérőjű kerekek legfelső csavarjai is elérhetők vele. Hasonló ötletes gazdamegoldások tömkelegével érhetők el az agriculture.com oldal „Farm körül” nevű rovatában, érdemes böngészgetni közöttük.

További érdekességekért KLIKK IDE!

(Vezérkép: Insa Osterhagen/Pixabay)

Címkék: traktor, kerékcsere, balesetveszély, ötlet, tipp, barkácsolás, gazda, csavarok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját