TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Ötletes pótsúlyozást fejlesztettek ki, nemcsak a tengelyterhelés növelése a feladata

Ötletes pótsúlyozást fejlesztettek ki, nemcsak a tengelyterhelés növelése a feladata

Gépesítés - 2023.03.26

A frontra helyezett pótsúly kétségkívül értékes kiegészítője lehet a traktoroknak. És még hasznosabb, ha ez egyfajta lökhárítóként működik, megsokszorozva a funkcióit.

Ha az üzemeltető a gyártó által ajánlott munkavégzésre használja a traktorát, akkor többnyire nincs szüksége pótsúly alkalmazására. Gyakori eset azonban, hogy növelni kell a mellső tengely kerekeire jutó terhelést, például akkor, ha hátulra túl nehéz munkaeszközt kapcsolnak.

A vonatkozó magyar rendelet szerint az első tengely kerekeire jutó terhelés nem lehet kisebb a traktor saját tömegének 20 százalékánál, ez egyébként nem is tanácsos, ugyanis ilyenkor az erőgép könnyen instabillá válik, hosszirányban billegni kezd, extrém esetben akár kormányozhatatlanná válik.

A frontra szerelt pótsúlyok készülhetnek osztott darabokból, de akár egyetlen tömbből is, az anyaguk pedig az öntöttvastól a vasbetonon át egészen az ásványkőzetig terjedhet. A lényeg az, hogy pluszterhelést adjon elöl a traktornak, vagyis ebből a szempontból mindegyik megoldás jobb a semminél.

Ötletes pótsúlyozást fejlesztettek ki, nemcsak a tengelyterhelés növelése a feladata

Fotók: AGRIbumper

Érdekes fejlesztés a holland gyártmányú AGRIbumper, amely lényegében egy lökhárító és frontsúly keveréke. Előnye, hogy változtatható tömegű, LED-világítással felszerelt, és még ütközéskor is véd, vagyis jelentősen növeli a traktor biztonságát.

Négyféle verzióban kapható, 350-től egészen 2000 kg-ig, és a felszerelése természetesen nem akadályozza a frontfüggesztés és front-TLT használatát. Alaphelyzetben 2 darab Hella márkájú LED-lámpával, valamint indexlámpákkal szerelt, de van rajta fényvisszaverő szélességjelző is, illetve aláfutásgátló védelemmel is bír.

A gyártó szerint az AGRIbumper révén a közúton haladó erőgépek könnyebben és gyorsabban észlelhetők a többi közlekedő számára, napszaktól és időjárási körülményektől függetlenül, ami megfizethetetlen előnyt jelent. A számos márkával kompatibilis, szerszámosládával is kombinálható eszköz ára 2700 eurótól (vagyis 1 millió forint fölött) indul.

További részletekért KATT IDE!Címkék: pótsúly, front, traktor, lökhárító, újdonság, agribumper, biztonság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Japán világmárkával erősít a Valkon

Új piacra lép 2024-től a Valkon Kft.: ettől az évtől csúcsminőségű japán építőgépek, a Hitachi Construction ...