A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Félelmetes önállósággal rendelkezik a robot, amit az állattartó telepekre találtak ki

Félelmetes önállósággal rendelkezik a robot, amit az állattartó telepekre találtak ki

Gépesítés - 2023.03.18

Az állattartó telepeken lehet majd nagy segítség az a robot, amelyet a közelmúltban mutattak be a párizsi SIMA szakkiállításon. Az önállósága minden korábbinál nagyobb.

Félelmetes önállósággal rendelkezik a robot, amit az állattartó telepekre találtak ki


A robotizálás villámgyorsan terjed a mezőgazdaságban is, ahol egyre több területen jelennek meg az intelligens, önálló munkavégzésre képes gépek. Egy új fejlesztés az állattartó telepek számára lesz óriási segítség.

A Future Farming szaklap a novemberi párizsi SIMA kiállításon szúrta ki azt a fekete-fehér gépet, amely aztán a rendezvény egyik igazi szenzációjává vált. A Loadix nevű autonóm teleszkópos rakodóról van szó, amely tehát emberi beavatkozás nélkül (de természetesen egyelőre még felügyelettel) végzi a feladatait.

A ManuRob nevű francia start-up fejlesztette ki a mesterséges intelligenciával foglalkozó Dilepix céggel közösen, és a Loadix egyelőre csak prototípus formájában létezik. Tisztán elektromos hajtású, akkumulátorok szolgáltatják az energiáját, és a csendes működésű masina többféle technológia kombinált alkalmazásával navigál.

Fotó: ManuRob

A gyártó szerint is óriási volt irántuk az érdeklődés a SIMA szakkiállításon, de nemcsak újságírói részről, hanem a gazdák is szívesen vizslatták körbe a robotot. A Loadix eléggé meggyőző képességekkel rendelkezik, például önállóan kiválasztja a feladatnak megfelelő munkaeszközt, vagyis a felcsatolást is automata módon végzi el.

A gyártó ManuRob elsősorban azért kérte a gép „agyát” előállító Dilepix segítségét, mert korábban nem léteztek olyan szenzorok, amelyek pontosan érzékelték volna, hogy például egy kanalat mikor, milyen magasságban, pozícióban kell ürítenie egy robotnak. A Dilepix kamera- és érzékelőrendszerével azonban ez a probléma is megoldódott.
Címkék: manurob, francia, start-up, robot, önálló, állattartó telep, autonóm, teleszkópos rakodó, loadix

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...