TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Félelmetes önállósággal rendelkezik a robot, amit az állattartó telepekre találtak ki

Félelmetes önállósággal rendelkezik a robot, amit az állattartó telepekre találtak ki

Gépesítés - 2023.03.18

Az állattartó telepeken lehet majd nagy segítség az a robot, amelyet a közelmúltban mutattak be a párizsi SIMA szakkiállításon. Az önállósága minden korábbinál nagyobb.

A robotizálás villámgyorsan terjed a mezőgazdaságban is, ahol egyre több területen jelennek meg az intelligens, önálló munkavégzésre képes gépek. Egy új fejlesztés az állattartó telepek számára lesz óriási segítség.

A Future Farming szaklap a novemberi párizsi SIMA kiállításon szúrta ki azt a fekete-fehér gépet, amely aztán a rendezvény egyik igazi szenzációjává vált. A Loadix nevű autonóm teleszkópos rakodóról van szó, amely tehát emberi beavatkozás nélkül (de természetesen egyelőre még felügyelettel) végzi a feladatait.

A ManuRob nevű francia start-up fejlesztette ki a mesterséges intelligenciával foglalkozó Dilepix céggel közösen, és a Loadix egyelőre csak prototípus formájában létezik. Tisztán elektromos hajtású, akkumulátorok szolgáltatják az energiáját, és a csendes működésű masina többféle technológia kombinált alkalmazásával navigál.

Félelmetes önállósággal rendelkezik a robot, amit az állattartó telepekre találtak ki

Fotó: ManuRob

A gyártó szerint is óriási volt irántuk az érdeklődés a SIMA szakkiállításon, de nemcsak újságírói részről, hanem a gazdák is szívesen vizslatták körbe a robotot. A Loadix eléggé meggyőző képességekkel rendelkezik, például önállóan kiválasztja a feladatnak megfelelő munkaeszközt, vagyis a felcsatolást is automata módon végzi el.

A gyártó ManuRob elsősorban azért kérte a gép „agyát” előállító Dilepix segítségét, mert korábban nem léteztek olyan szenzorok, amelyek pontosan érzékelték volna, hogy például egy kanalat mikor, milyen magasságban, pozícióban kell ürítenie egy robotnak. A Dilepix kamera- és érzékelőrendszerével azonban ez a probléma is megoldódott.Címkék: manurob, francia, start-up, robot, önálló, állattartó telep, autonóm, teleszkópos rakodó, loadix
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdőgazdálkodók figyelem! Egyre bővülő erdészeti gépkínálat a ...

A MAGTÁR Kft. már régóta elkötelezett az erdészeti gépek iránt. Az ALBACH aprítógépek és a népszerű STEYR traktorok ...