TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Szuperpontos munkamélységgel dolgozó sorközművelő kultivátor került piacra

Szuperpontos munkamélységgel dolgozó sorközművelő kultivátor került piacra

Gépesítés - 2023.02.05

A jó sorközművelő kultivátor alapvető ismérve, hogy folyamatosan képes a pontos művelési mélység tartására. Egy új műszaki fejlesztés pedig éppen ezen a téren hoz egyedülálló precizitást.

A növénytermesztés során az egyik legfontosabb feladat, hogy a kikelt állomány egészségét és egyenletes fejlődését folyamatosan biztosítsuk. A kapásnövények esetében elengedhetetlen a megfelelő gyomszabályozás, amelyet a vegyszerhasználat állandó szigorítása miatt egyre inkább érdemes mechanikai műveléssel elvégezni.

Itt jönnek képbe a sorközművelő kultivátorok, amelyekből ma már Magyarországon is több tucatnyi márka és változat érhető el. Ezekkel a munkagépekkel nemcsak a gyomok visszaszorítása lehetséges, de fontos feladatuk a talajszellőztetés elősegítése, a talaj cserepesedésének megakadályozása, valamint a csapadék beszivárgásának lehetővé tétele, ami nyilván a növények tápanyag-felvételére is jótékony hatással bír.

A sorközművelő kultivátorok esetében alapvető elvárás, hogy a művelési mélység azonos legyen hossz- és keresztirányban egyaránt. Ebből a szempontból pedig igen vonzó megoldást kínál a nálunk talán kevésbé ismert dán CMN Maskintec, amelynek a szántóföldi kultivátora immár ultrahangos szenzorral is felszerelhető a lehető legprecízebb munkamélység biztosítása érdekében.

Az új fejlesztést a tavaly év végén megtartott Agromeken, Észak-Európa legjelentősebb mezőgazdasági kiállításán is bemutatták. A gépre szerelt érzékelők folyamatosan monitorozzák a talajfelszíntől való távolságot, és egy hidraulikus munkahenger által mozgatott parallelogramma-felfüggesztés segítségével minden pillanatban igyekeznek tartani a kapák kívánt mélységét.

A szenzorok az összes sorközművelő egységen megtalálhatók, így a munkagép teljes szélességében képesek a szabályozásra. A CMN Maskintec ezt az okos megoldást az összes új, 3–9 méter munkaszélességű (2–36 soros) gépeihez elérhetővé tette, és a rendszer 1-2 centiméteres pontossággal dolgozik, ezáltal elkerülhető a kultúrnövények betemetése, valamint minimalizálható a talaj nem kívánt kipárolgása.

Címkék: sorközművelés, kultivátor, munkamélység, cmn maskintec, ultrahang
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...