TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
 Tájgazdálkodás, harmóniában a természettel

Tájgazdálkodás, harmóniában a természettel

Gépesítés - 2022.12.28

A LEMKEN mezőgépek váltak be a dél-zalai agyagos talajon, most egy eke vizsgázott demó gépként a GreenAgro Island Kft.-nél

A nagyrécsei Hegedüs Tamás hűségesen kitart a jó minőségű és szervizhátterű LEMKEN gépeknél, de ennél többről is szó van a „tájgazdánál”.

 Tájgazdálkodás, harmóniában a természettelA riporter és Hegedüs Tamás az ekénél

Meg lehet erőszakolni a természetet, kizsarolni földanyánkat, ezt teszi az emberiség már régóta, jóvátehetetlen károkat okozva, fenntarthatatlanul. Ellenkező, jó példát Hegedüs Tamás és felesége, Zsófia mutat, alkalmazkodva a közvetlen környék nehéz körülményeihez, kihasználva minden lehetőséget. A házaspár életpályája némiképp szokatlan, az eredeti építőipari tevékenységet továbbra is fenntartva csak 2014-től művelnek földet, de gyorsan beletanultak, kétéves mezőgazdasági technikumot végeztek. Az intenzív lovassportot a gyerekek neveléséért elengedő Zsófia avatott kézzel vezet traktort és egyéb gépeket. A lovak szeretete azért megmaradt, magyar hidegvérűeket tenyésztenek. A 49 éves Tamásnak sincs sok szabadideje, ahogy mondja, „ideszögeztem magam”, nem is annyira kikapcsolódásként, hanem a tájgazdálkodás részeként vadászik, összehangolva a vad- és a mezőgazdaságot.

 Tájgazdálkodás, harmóniában a természettelZsófiának sem jelent problémát a gépek kezelése

A kötött talajon a szántás vált be

Dombos 610 hektáron termesztenek búzát, repcét, kukoricát és napraforgót. A talaj zömmel kötött, agyagos, kiszáradva kőkemény, átázva dágvány. Aszályos időszakban nagyon odafigyelnek a földnedvesség megtartására. Kérdésemre, hogy milyen a forgatásos és forgatás nélküli művelés aránya, Tamás részletesen válaszol. Tavaly kipróbálták az utóbbit mint modernnek, kíméletesnek, gazdaságosnak tartott technológiát, de nem vált be az ő körülményeik között: egyetlen 60 hektáros táblán belül is adódtak jelentős eltérések, a domborzat és az időjárás függvényében. A talaj általában nem tűrte a grubbert, a lazítót, a „no till” módszerről vissza kellett állni a szántásra, még ha erősebben bolygatja is a talajt, de jobb és több a termés, „szánts!” – kiált fel a gazda. Emellett szól még, hogy jól be kell forgatni nagy mennyiségű kukorica-szármaradványt.

 Tájgazdálkodás, harmóniában a természettelAz erősen agyagos, változatos talajon szükség van a talaj alapos átforgatására

Tehát eke kell, mégpedig jó, strapabíró! Milyen legyen? Tamásnak nem sokat számít némi árkülönbség, elsősorban stabilitást akar, nem kapkod ide-oda, erő- és munkagépben is kitart bevált, jó vevőszolgálatú márkáknál. Traktor-, kombájn-, önjárópermetező-favoritja a John Deere, amelynek hosszú, súlyos, viszonylag egyszerű szerkezetű erőgépei nehéz szántóföldi igénybevételben kitűnő vezérgépek. Munkagépekben a LEMKEN áll az első helyen – 2016-ban vették az első rövidtárcsát, amely máig dolgozik, utána egy forgóboronás vetőgépet. Őszi vetés idején ezzel egyszer hajnaltól másnap délutánig kinn voltak a földeken, nagyot teljesítettek, teljes megelégedésre. Aztán egy rövidtárcsával kombinált, hat méter munkaszélességű LEMKEN pneumatikus vetőgép következett, még normál elektronikával, de majd felszerelik ISOBUS-szal, hogy alkalmas legyen GPS-vezérléses szakaszolásra, sorlekapcsolásra, jelentős lépést téve a precíziós mezőgazdaság felé. Volt egy régebbi konstrukciójú LEMKEN eke is, szintén jól vizsgázott.

 Tájgazdálkodás, harmóniában a természettelMeggyőző minőségű munkát végez a Lemken Karat grubberja

Munkagépekben a gazdánál a LEMKEN áll az első helyen.

Jól teljesített a LEMKEN Diamant

Ennyiből már sejthető, hogy a régit felváltó új eke csakis a 240 éves hagyományra visszatekintő (kovácsműhelyként indult) és mára a család nyolcadik generációja által vezetett, északnémet LEMKEN márkától jöhet. Éppen úgy jött ki a lépés, hogy interjúnk idejére érkezett bemutató demó gépként egy váltvaforgató, félig függesztett LEMKEN Diamant 16 V5+1 osztású modell, 120 centiméteres ekefejosztással. Gerendelyének csak két végét zárták le hegesztéssel, mindent csavarkötés rögzít rajta, mert a hegesztés megváltoztatná az acél szövetszerkezetét, csökkentené szilárdságát. Konstrukciója egyedülálló módon kompenzálja az eke oldalirányú húzását, ezért nem kell ellenkormányozni a traktorral, ami könnyebbség a vezetőjének, és mintegy tíz százalékkal csökkenti a fogyasztást. Hidraulikus súlyáthelyező rendszerével, az eke átterhel másfél-két tonnát a traktorra, hogy kisebb legyen a kerekek szlipje, és ezáltal a fogyasztás is. Az önbeálló eketorony kiküszöböli az erőgép oldalra húzását, ezáltal mérsékli az eke kopását. További előny, hogy a növelt ekefejtávolságnak köszönhetően az eke egész szezonban szinte eltömődésmentesen dolgozhat, így a kezelőnek nem kell kiszállnia eltömődést elhárítani. Az ekefejek fogásszélességét a fülkéből lehet állítani, 40 és 60 centiméter között.

 Tájgazdálkodás, harmóniában a természettelPóczik Balázs, a LEMKEN képviselője, a demó ekével

A GreenAgro Island maga gondozza gépeit, tetszik, hogy a LEMKEN gépeken például az értékesebb alkatrészeket nyírócsavarok vagy rugós biztosítások védik. Ha kell, másnapra a szükséges alkatrészeket megkapják a LEMKEN vevőszolgálatától.

A próbaszántás szántásképe egyenletes volt, a két ellenkező irányban haladva jól összedobja a barázdákat, és jól leforgat. 335 lóerős traktorral húzva, 45 centis fogásszélességgel 8-9 km/óra volt a munkasebesség, körülbelül 15-20 hektáros területteljesítmény várható egy műszak alatt. Ahogy elnéztem Tamás és Zsófi arckifejezését, alighanem ez a gép is az állományukba kerül…

Összefoglalásként leszűrtem, hogy nincs szükség földművelő családi örökségre, hogy sikeres, ugyanakkor a természettel harmonizáló mezőgazdasági vállalkozást hozhasson létre és működtessen egy házaspár, elegendő, ha észszerű szempontok szerint gondolkodik, gyakorlatias szemlélettel és teljes odaadással dolgozik, valamint jó helyről vásárolja gépeit.

Hegedűs Tamás (49) 
Nagyrécse, Zala megye
Tel: 06 30 209 0803
Hobbi: vadászat
Egy ikerfiúpár édesapja

 
Szerző: Karlovitz Kristóf

Címkék: lemken, greenagro island kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indiai futókacsa tartása: kezdők kézikönyve

Az indiai futókacsa tenyésztése izgalmas és kihívást jelentő hobbiként szolgálhat számos gazdának, ...