TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A Rába 180-as ihlette a nagytraktort: 25 éves a CLAAS XERION

A Rába 180-as ihlette a nagytraktort: 25 éves a CLAAS XERION

Gépesítés - 2022.12.17

Szerdán került fel az Axiál Youtube-csatornájára az a video, mely az idén 25 éves CLAAS XERION előtt tiszteleg. A XERION traktorral a CLAAS új mércét állított fel a multifunkcionalitás és sokoldalúság terén a nagy teljesítményű erőgépek kategóriájában.

Az 1997-es év nemcsak a traktorgyártás terén, hanem a CLAAS életében is mérföldkövet jelentett. A négy évvel korábban bemutatkozó XERION 2500 traktor formájában az addigi legsokoldalúbb nagy teljesítményű erőgép került be a CLAAS portfóliójába. Több mint 20 évnyi fejlesztés után a CLAAS első sorozatgyártásra kész, 250 lóerős Caterpillar hathengeres motorral felszerelt és CLAAS gyártmányú HM08 fokozatmentes váltóval rendelkező XERION modellje új termékkategóriát teremtett. A négy függesztő- és felépítmény-felületnek, a hatalmas hasznos teherbírásnak, a forgó fülkének, valamint az azonos méretű hajtott kerekekkel rendelkező két kormányzott tengelynek és az állandó összkerékhajtásnak köszönhetően a XERION már akkor is számos területen egyedülálló volt. Legyen szó akár a talajt kímélő oldalazó-kormányzású, önjáró hígtrágya-kijuttató eszközről; vagy akár kompakt önjáró cukorrépa-betakarítógépről; esetleg önjáró nagy területteljesítményű kaszáról akár hátramenetben, hármas kaszakombinációval; sőt akár nagy teljesítményű vetőgép-kombinációról rögzített magtartállyal - a XERION fokozatosan új alkalmazási területeket nyitott.

 A XERION 3300 elnevezésű típussal 2004-ben került sor a ZF gyártmányú fokozatmentes sebességváltókra való átállásra. Ettől kezdve a XERION a nagy vonóerő szinonimája is lett – ez pontosan a megfelelő időben érkezett az akkoriban megjelenő intenzív, nagy munkaszélességű, nehéz-kultivátorok és a nagy munkaszélességű rövidtárcsák számára.

2009-ben az Agritechnica kiállításon bemutatkozik a nagy sorozatból a XERION 4500 és XERION 5000 típus, TRAC és TRAC VC kivitellel a forgatható fülkével, melyekkel a gyártó a motor teljesítményével és vontatási képességével szemben támasztott megnövekedett követelményeknek kíván megfelelni. A két "intelligens teljesítménnyel" ellátott zászlóshajót szinte kizárólag nehéz és nagyon nehéz vontatási munkákhoz használják, de az erdőgazdaságok aprítói, a hómarók és földgyaluk is partnerre találnak benne.

2013-ban megtörtént a generációváltás, a magas környezetvédelmi normákat támasztó piacokon pedig a Daimler Benz/MTU motorokra való átállás. A modellpaletta a XERION 4000, a XERION 4500 és a XERION 5000 típusokat foglalja magában. A nagy teljesítményű traktorok 2014-től először válnak Észak-Amerikában is elérhetővé, ahol 2017-ben a 450-500 lóerős kategóriában rekordokat állítottak fel a Nebraska-teszten a hatékonyság, az alacsony fordulatszám, a vonóerő és a fülke zajszintjének tekintetében.

2019-ben a STAGE V kibocsátási normákra való átállás részeként az új XERION 4200, 4500 és 5000 bemutatásra kerül a magas környezetvédelmi normákat támasztó piacokon. A két legerősebb XERION mostantól TRAC TS kivitelben is kapható, négy háromszög alakú gumihevederes járószerkezettel.

2020-ban a XERION Nordschleife versenypályán zajló premierje nemzetközi szenzációvá vált: augusztus 24-én Christian Menzel autóversenyző 25 perc 50 másodperc alatt teljesítette a Nürburgring legendás, közel 21 km hosszú pályáját, mindezt hátramenetben, elfordított kabinnal. Az auto, motor und sport elnevezésű YouTube-csatornán a hozzá tartozó videó a közel 1 millió megtekintéssel a mai napig abszolút sikernek tekinthető.

Ma már évente közel 400 XERION gördül le a gyártósorról, ráadásul az elmúlt három évben az eladási számok megduplázódtak, hiszen az elismert traktor a legkülönbözőbb alkalmazási területeken teljesít sikeresen. Európa szívében, Kazahsztán végtelen fekete-földes vidékein, Észak-Amerikában a préri végtelenjében, Ausztrália gigantikus farmjain, Ázsia virágzó gazdaságaiban, sőt Dél-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is dolgozik a típus a gazdák és a vállalkozók elégedettségére. A mai napig egyetlen más traktor sem ötvözi olyan tökéletesen a sokoldalúság, a hatékonyság, a talajvédelem és a teljesítmény előnyeit, mint a CLAAS XERION, ami a használt gépek iránti nagymértékű keresletben is megmutatkozik.

Az évforduló alkalmából a CLAAS a XERION kulcspiacai számára egy egészen limitált, retró megjelenésű különkiadást készített, mely az 1997-es első XERION 2500-as színösszeállításán alapul. Ezen kívül minden 2022 augusztusa és 2023 augusztusa között gyártott XERION kap egy évfordulós matricát az utastér ajtajára. 
Forrás: Axiál Kft.

Címkék: claas xerion, 25 év, jubileum, traltor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szedd magad málna 2024 - Országos lista

A nyár egyik legnagyobb ajándéka a friss málna, amelynek édes és fanyar íze azonnal elvarázsolja az ízlelőbimbókat. A ...